در گزارش اخیر جان ساپکو بازرس ویژه دولت آمریکا برای بازسازی افغانستان برخی جزئیات مانند تعداد نیروهای ارتش و پولیس ملی افغانستان، شماری زخمی ها و کشته های این نیروها و وضعیت تجهیزات آنان محرمانه قلمداد شده است.
آقای ساپکو که ظاهرا از این وضع ناراضی است در مصاحبه ای گفت: “افغان ها می دانند که چه خبر است. طالبان نیز می داند که چه خبر است. نظامیان آمریکایی نیز می دانند که چه خبر است. تنها کسانی که چیزی نمی دانند مردمی هستند که هزینه آن را می پردازند.”
در همین حال اما «تام گریسبک» سخنگوی نیروهای آمریکایی در افغانستان از این طرح دفاع کرده و می گوید که آنها به درخواست مقامات افغانستان اقدام به محرمانه سازی اطلاعات کرده اند.
فرماندهی نیروهای آمریکایی در افغانستان در واقع اطلاعات مربوط به نیروهای امنیتی افغانستان را از گزارش جان ساپکو رئیس اداره سیگار محرمانه کرده است.
آقای ساپکو افزود: “دولت معمولا اطلاعات خوب را محرمانه نمی کند. نمی خواهم افغان هایی بدون نام و نشان به مالیات دهندگان آمریکایی بگوید که از چه اطلاعاتی باید آگاهی داشته باشند.”
لازم به ذکر است که طرح محرمانه سازی برخی اطلاعات یک بار دیگر نیز در سال 2015 و در زمان تصدی باراک اوباما صورت گرفت. دولت وی قصد داشت تمامی جنگ افغانستان را آنطور که می خواهند به تصویر بکشند.
در آن زمان شورشیان طالبان حملات شان را در سراسر کشور افزایش داده بودند، و مقامات گفتند که اگر این اطلاعات در دسترس عموم قرار بگیرد، ممکن است جان افغان ها و آمریکایی ها را به خطر اندازد.
از آن زمان تاکنون گرچه برخی بخش های اطلاعاتی گزینه محرمانه را بر روی خود داشته اند، اما معمولا این اطلاعات در دسترس عموم قرار گرفته اند.
اما این بار، همزمان با تصمیم ترامپ به افزایش نیروهای آمریکایی و حملات هوایی در افغانستان و اعزام گروهی از شبه نظامیان سازمان استخبارات آمریکا (سی آی ای) به افغانستان برای نابودسازی چهره های کلیدی طالبان، اطلاعات مربوط به تعداد سربازان محرمانه شده است.
در گزارش اخیر جان ساپکو 9 مورد به شمول تعداد دقیق نیروهای امنیتی افغانستان محرمانه منتشر شده است، چیزی که قبلا در دسترس عموم قرار می گرفت.
همچنین در این گزارش، شمار تلفات نیروهای امنیتی افغانستان که در نبرد با شورشیان طالبان و گروه داعش هستند نیز محرمانه شده است.
در گزارش قبلی جان ساپکو که در ماه جولای سال جاری میلادی منتشر شد، آمده بود که از اول این سال تا اوایل ماه پنجم میلادی (ماه می) 2،531 تن از نیروهای امنیتی افغانستان در نبردهای مختلف کشته شده بودند و 4،238 تن دیگر از این نیروها زخمی شده بودند.
او همچنین در آن گزارش به نقل از پنتاگون نوشته بود که شمار تلفات نیروهای امنیتی افغانستان دایم در حال افزایش است.
تعداد کشته های نیروهای امنیتی افغانستان در طول کل سال گذشته میلادی 6700 تن و دست کم 12000 زخمی اعلام شد.
اعلام تلفات نیروهای امنیتی که دولت افغانستان به شدت با مشکلاتی از جمله فرسایش نیروها و یا سربازگیری مواجه است می تواند به روحیه سربازان و پولیس ملی افغانستان صدمه وارد کند.
در گزارش پیشین جان ساپکو همچنین به موضوع وضعیت تجهیزات نیروهای امنیتی افغانستان اشاره شده بود که در آن وضعیت تجهیزات در شش قول اردوی افغانستان که بزرگترین واحدهای نظامی کشور می باشند، 42 فیصد تا 86 فیصد اعلام شده بود.
جان ساپکو علاوه می کند: “مشخص نیست که آیا نظامیان آمریکایی در آینده اطلاعات بیشتری را محرمانه می سازند و یا خیر، زیرا در حال حاضر برخی از اطلاعات در گزارش ماه اکتبر به طور خودسرانه محرمانه شده است.”
او گفت: “اگر آنها حالا اقدام به محرمانه سازی این چیزها کرده اند، ماه دیگر می خواهند چه کار کنند.؟”