در 16 سال گذشته، بالاترین آمار خشونت علیه خبرنگاران ثبت شده است
نجیب شریفی، رئیس کمیته مصونیت خبرنگاران افغان امروز سه شنبه هنگام نشر این گزارش گفت که این آمار افزایش ۳۵ درصدی را نسبت به شش ماه اول سال ۲۰۱۶ که در آن ۵۴ قضیه به وقوع پیوسته بود، نشان می دهد.
آقای شریفی گفت که درین مدت ۱۰ خبرنگار و کارمند رسانه یی کشته شده اند. کشته شدگان به صورت مستقیم توسط تروریستان کشته شده و یا در جریان حملات تروریستی جان باخته اند.
وی اضافه کرد، در حمله بر تلویزیون ملی در ننگرهار که توسط گروه داعش در ماه می انجام شد ۴ نفر کارمندان این رسانه کشته شدند و در حمله ای که در ماه مارچ بر پارلمان صورت گرفت، ۲ نفر از کارمندان تلویزیون پارلمان کشته شدند، و در حمله بزرگ موتر بمب مقابل سفارت آلمان ۴ نفر خبرنگار و کارمند رسانه یی جان های خود را از دست دادند.
رئیس کمیته مصونیت خبرنگاران گفت که تداوم و گسترش خشونت توسط گروه های تروریستی خصوصاً گروه طالبان و داعش در برابر خبرنگاران باعث ایجاد نگرانی های جدی کمیته مصونیت خبرنگاران افغان شده است.
او ادامه داد، در شش ماه گذشته، تهدیدها و خشونت گروه داعش علیه خبرنگاران، خصوصاً در حوزه شرقی کشور، افزایش یافته است. دراین زون اکثریت رسانه ها و خبرنگاران عملاً مورد تهدید گروه داعش قرار دارند.
گفتنی است که درین شش ماه همانند سال های گذشته، بیشتر خشونت ها در برابر خبرنگاران از نظر کمی توسط افراد حکومتی و نیروی امنیتی صورت گرفته است.
نیروی امنیتی و افراد دولتی مسئول ۳۴ مورد خشونت بوده که ۴۶ فیصد تمام موارد خشونت را تشکیل می دهد. خشونت های که از جانب منسوبین حکومتی اعمال میگردد بیشتر به دلیل پرده برداری و افشای خبرنگاران از عملکرد های غیر قانونی این اشخاص و نهاد ها می شود.
بر اساس گزارش کمیته مصونیت خبرنگاران افغان، گروه های تروریستی طالبان و داعش در رده دوم از منظر کمی قرار دارند، اما خشونت های که این گروه ها اعمال می نماید به مراتب خونین تر و شدید تر است، چنانچه تروریستان مسؤل تمام موارد قتل خبرنگاران درین شش ماه هستند.
این گروه ها عمدتاً بدلیل عدم همکاری رسانه ها و خبرنگاران به خواست های ایشان در مورد پوشش اخباری که از طرف این گروه ها به رسانه ها داده می شود مورد تهدید قرار می گیرند. مخالفت ایدیولوژیک این گروه ها با رسانه ها به دلیل نقش مهم رسانه ها در آگاه سازی جامعه نیز دلیل تهدید رسانه ها توسط این گروه ها می باشد.
کمیته مصونیت خبرنگاران می گوید که علاوه بر گروه های تروریستی و افراد حکومتی، در بعضی از موارد وکلای پارلمان، اعضای شورای ولایتی، والیان، زورمندان و افراد ناشناس نیز سبب خشونت در برابر خبرنگاران شده اند.
براساس این گزارش، در شش ماه گذشته زون شرق و زون کابل که ولایات شمال کابل مربوط آن می شود شاهد بیشترین آمار خشونت علیه خبرنگاران بوده است. زون جنوب شرق شاهد کمترین واقعات خشونت علیه خبرنگاران بوده است.
درین مدت، برعلاوه ۱۰ مورد کشته، ۱۲ مورد زخمی، ۱۹ مورد لت و کوب، ۱۸ مورد توهین و بدرفتاری، ۵ مورد بازداشت، ۶ مورد تهدید و ۳ مورد اخراج توهین آمیز وجود داشت است.
کمیته مصونیت خبرنگاران می گوید که افزایش تهدید علیه رسانه ها و تلاش گروه های تروریستی برای کنترول محتوای رسانه ها بواسطه تهدید، نگرانی جدی را در مورد خود سانسوری و آزادی محتوایی رسانه ها بمیان آورده است. گروه های تروریستی در ضمن اینکه بالای رسانه ها فشار میاورند که اخبار مربوط به فعالیت های این گروه ها را نشر نماید، رسانه ها را در مناطق نا امن وادار میسازند تا اعلانات دولتی خصوصا اعلانات نیرو های امنیتی، برنامه های تفریحی، موسیقی و صدای زنان را نشر نکنند، ورنه مورد حمله قرار می گیرند.
با وصف اینکه حکومت افغانستان برخی تدابیر به خاطر مصؤنیت خبرنگاران روی دست گرفته است، که عمده ترین آن ایجاد کمیته مشترک برای امنیت و مصونیت خبرنگاران می باشد، این اقدامات بدلیل ضعف در ادارات در زمینه اجرای هدایات، نتایج مطلوب را تاهنوز ببار نیاورده است. نسبت به هر زمان دیگر، امروز نیاز جدی تربه حفظ آزادی بیان و رسانه ها که بزرگترین دستاورد یک و نیم دهه گذشته میباشد، وجود دارد.
کمیته مصونیت همچنین می گوید که اکثریت رسانه ها توجه لازم در قسمت امنیت و مصونیت کارمندانشان، خصوصاً خبرنگارانی که به جبهات جنگ به خاطر پوشش خبری فرستاده می شوند، مبذول نمی دارند. توجه برای تامین مصؤنیت کارمندان، مکلفیت قانونی، اداری و اخلاقی رسانه ها میباشد.
این کمیته می گوید که خبرنگاران هنوز هم با مشکلات جدی درون سازمانی مواجه هستد. استخدام و انفکاک کارکنان رسانه یی مطابق قانون کار و مقرره طرز تاسیس و فعالیت رسانه های همگانی صورت نمیگیرد. برخی از رسانه ها حتا از داشتن پالیسی اداری محروم می باشند و خبرنگاران و کارکنان رسانه یی همانند کارگران روز مزد بدون در نظرداشت مراحل اداری استخدام وبه سادگی و بدون دلیل مؤجه برکنار می شوند. برخی رسانه ها حقوق ماهوار کارمندان شان را هم به صورت منظم پرداخت نمی نمایند.
کمیته بر این باور است که تداوم نارسایی ها در قسمت دسترسی به اطلاعات نیز از چالشهای جاری در نیمه اول سال روان بوده ، این نقیصه تاهنوز برطرف نشده است. اکثر سخنگویان دولتی و اولیای امور چه در مرکز و ولایات از ارایه پاسخ و ارایه اطلاعات دقیق و بهموقع به خبرنگاران طفره رفته سعی می کنند، معلومات کتمان شود. عدم ارایه آمار دقیق از جانب حکومت اعتبار حکومت را در قسمت ارایه آمار و اطلاعات از وقایع تروریستی تضعیف نموده است.
در حکومت افغانستان سیستم منظم و معیاری برای جمع اوری اطلاعات وجود ندارد. این یکی از دلایل نا رسایی حکومت در قسمت ارایه اطلاعات ومعلومات به خبرنگاران میباشد. نظام فعلی جمعاوری اطلاعات یا کهنه است، یا غیر معیاری و یا اصلاً سیستمی برای آن وجود ندارد.
#ع.الف