برگزیده هاسیاست

ائتلاف ترکیه، ارگ را در کابل لرزاند

محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش ملی و عطا محمد نور رئیس اجرایی حزب جمعیت اسلامی به دنبال نارضایتی از حکومت ائتلاف برای نجات افغانستان را تشکیل دادند.

این سه حزب از بزرگترین و پر نفوس ترین احزاب سیاسی افغانستان محسوب می شود که نارضایتی این احزاب می تواند از مشروعیت نظام بکاهد و پایه های آن را بلرزاند.

رهبران این سه حزب با انتشار اعلامیه‌ای گفته‌اند که “برای جلوگیری از فروپاشی نظام و هرج و مرج سیاسی و به دلیل شرایط دشوار امنیتی، روند غیرقانونی عملکرد دولت و آسیب‌پذیر شدن شیرازه وحدت ملی”، این سه حزب تصمیم گرفته‌اند تا “شورای عالی ائتلاف برای نجات افغانستان” را ایجاد کنند.

در بیانیه ای که از آدرس این ائتلاف به رسانه ها داده شد: «جلو گیری از سقوط نظام، آوردن اصلاحات اساسی در روند حکومتداری، اجرای شدن توافق نامه تشکیل حکومت وحدت ملی و جلو گیری از اقدامات فرا قانونی که شیرازه وحدت ملی در کشور را به خطر انداخته، جزء اهداف مهم ایتلاف خوانده شده است.»

به این دلیل به دنبال این ائتلاف، معصوم استانکزی، رئیس عمومی امنیت ملی افغانستان به ترکیه سفر کرد تا با عبدالرشید دوستم بخواهد به کابل بیاید. هر چند ریاست جمهوری از این اقدام آقای استانکزی اظهار بی اطلاعی کرده ا ست، اما این اقدام نشان دهنده ان است که ارگ از ائتلاف تشکیل شده هراس دارد و برای رایزنی معصوم استانکزی را به ترکیه فرستاده است.

از سوی دیگر شاه حسین مرتضوی، سرپرست سخنگوی دولت در فیسبوکش بدون اینکه از این ائتلاف جدید سیاسی نام ببرد، نوشته که “جنبش‌های که به جای هتل‌ها و پارک‌های خارج، جاده‌های کابل را برای تظاهرات مدنی و عدالت‌خواهی خود انتخاب کردند، به نظر من اقدام‌شان به مراتب ملی و همسو با منافع مردم و کشور است” که این اقدام سرپرست سخنگوی دولت نیز به نوعی کم جلوه دادن و تاثیر ائتلاف برای نجات افغانستان است اما در پشت ماجرا نشان دهنده هراسی است که پایه های ارگ را لرزانده است.

تلاش برای بهم زدن ائتلاف

هر چند دولت تاکنون در پی ایجاد این ائتلاف واکنش مستقیم نداشته است و در مورد خواسته هایی که از سوی سران ائتلاف مطرح شده است، نظری را بیان نکرده اما بیکار هم ننشسته است و تلاش های فراوانی برای بهم زدن ائتلاف و تنزیل پایگاه اجتماعی سران ائتلاف زده است.

گزارش های تایید نشده ای در این روزها مطرح شده است که معصوم استانکزی در دیدارش با عبدالرشید دوستم یکی از سه ضلع ائتلاف به وی پیشنهاد کرده است که در صورتی که از ائتلاف بیرون بیاید، تمامی صلاحیت هایی که از وی سلب شده بود، دوباره برگردانده خواهد شد اما براساس گزارش های منتشر شده، آقای دوستم این پیشنهاد را نپذیرفته است.

وقتی که ارگ دید تیری که از سوی معصوم استانکزی رها شد و به هدف نخورد، دست به دامان گلبدین حکمتیار شد و وی نیز با پیشنهاد به سران احزاب، خواهان تشکیل شورای عالی احزاب شد.

آقای حکمتیار در نشستی خبری که چندی پیش دایر کرده بود، گفت که حکومت وحدت ملی را قبول ندارد اما از نظام حمایت می کند و از احزاب سیاسی خواست که شورای عالی احزاب را تشکیل دهند. این کنش حکمتیار نشان و پیام می رساند که با فراخوان از احزاب سیاسی، جبهه ای در مقابل ائتلاف بسازد تا رنگ و بوی ائتلاف را کم رنگ کند و از سوی دیگر نظرها را به سمت خود جلب کند. تاکنون هم هیچ حزب سیاسی به این خواسته گلبدین حکمتیار واکنشی نشان نداده است.

باید گفت که دولت نباید در تلاش ضعیف ساختن مولفه های دموکراسی در کشور شود و با تاکتیک های غیر دموکراتیک تلاش کند احزاب را به حاشیه براند و همچنان اعمال دیکتاتورانه خود را انجام دهد. همچنین گفتنی است که مشروعیت هر نظامی بر رضایت شهروندانش استوار است و اعمال دیکتاتورانه از مشروعیت نظام می کاهد.

به رئیس جمهوری پیشنهاد می شود که صدا و اعتراضی که از سوی مردم و احزاب سیاسی در جهت بهبود و رشد نظام مطرح می شود، لبیک گوید و بدون انکه درصدد دسیسه باشد، از مردم و احزاب سیاسی مشورت بگیرد و به کارهای سمبولیک خود نیز نقطه پایان بگذارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا