محمد محقق، معاون ریاست اجرایی حدود یک هفته پیش در پیام عید فطر خود به شدت از حکومت انتقاد کرد و گفته بود که در نظام انحصارطلبی جریان دارد.
پیش از این حزب جنبش اسلامی افغانستان، حزب جمعیت اسلامی افغانستان نیز از کارکردهای ریاست جمهوری انتقاد کرده بودند. عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش بیش از دو ماه است که در ترکیه به سر می برد. محمد محقق و عطا محمد نور نیز به دوستم پیوستند.
در ترکیه، رهبران سه جریان سیاسی قدرتمند (حزب وحدت مردم افغانستان، حزب جمعیت اسلامی افغانستان و حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان) پس از گفتوگوهای چند روزه، در شهر انقره ترکیه به تشکیل یک ایتلاف سیاسی زیر نام « ایتلاف ملی برای نجات افغانستان» توافق کرده اند.
قرار است در این ایتلاف، به تعداد 30 تن از نخبگان سیاسی و فرهنگی برای مشورت، پالیسیسازی و ارتباطات ولابی حضور داشته باشد.
پايان دادن به اقدامات ‘فراقانونى رییس جمهور، بازگرداندن صلاحيت معاون اول ریاست جمهوری و وزرا، بركنارى مشاور امنیت ملی و اصلاحات ساختاری و اداری حکومت از برنامه های اعلام شده ائتلاف جديد به شمار می رود.
هر چند ارگ با نشر خبرنامه ای گفته است که ضیافت انجام شده برای مشورت بوده است اما عده ای بر این باورند که ریاست جمهوری برای به دست اوردن افکار عمومی به خصوص شهروندان غرب کابل؛ این ضیافت شام را مهیا کرده است.
در ضیافت ارگ، شماری از اشتراک کنندگان به نمایندگی از مهمانان ایراد سخن کرده اند و خواستار توجه بیشتر به وضعیت مناطق محروم و امنیت کشور شدند.
رئیس جمهوری پس از استماع پیشنهادات گفت که طرح فرهنگی ما تطبیق قانون اساسی می باشد که مساوات هر افغان با افغان دیگر در آن تضمین شده است و قانون اساسی زمانی از حرف به عمل می آید که یک گفتمان ملی را راه اندازی کنیم.
رئیس جمهور خطاب به آنان گفت که من از شما کمک می خواهم تا نهادهای امنیتی و دفاعی کشور را مطلقاً ملی و مسلکی بسازیم. وی تاکید کرد که من به افغانستان و اسلام تعلق دارم و درد هر افغان، درد من است. وظیفه من این است که درد افغان ها را مداوا کنم، نه آنکه آنرا بیشتر سازم.
رئیس جمهور گفت که برای من فرصت بدهید، تا خواسته های تانرا عملی سازم. مسئولیت من تنها در مقابل شما نیست، بلکه در برابر فرزندان، نواسه ها و نوه های شماست.
رئیس جمهور غنی خاطرنشان کرد که من قدرت شخصی نه، بلکه نهادسازی می خواهم. وی افزود که می خواهم در ادارات کشور شایسته سالاری حاکم شود و مسئولین دیدگاه ملی، فعالیت، شفافیت و موثریت داشته باشند.
رئیس جمهور گفت که عزت ما فردی نیست، بلکه جمعی است، عزت ما به عزت افغانستان بستگی دارد. وی افزود که آب، خاک و منابع طبیعی غنی داریم، اما متاسفانه فکر ما غنامندی ندارد و کوتاه مدت است.
محمد اشرف غنی گفت که پست ها و کرسی های دولتی به امتیاز طلبی و تفوق پسندی مبدل شده است، باید به این فرهنگ خاتمه دهیم. فرهنگ دولتداری باید فرهنگ خدمت باشد و تا زمانیکه همه شهروند نشویم، دولت پاسخگو پیدا نمی کنیم.
رئیس جمهور کشور در خصوص همزیستی میان مذاهب شیعه و سنی در افغانستان گفت که امام ابوحنیفه و امام جعفر صادق نه تنها هم عصر همدیگر، بلکه با هم دوست و همکار بودند.
رئیس جمهور غنی تاکید کرد که افغانستان نمونه همزیستی مسالمت آمیز شیعه و سنی و پیروان فقه حنفی و جعفری است. کشور ما میدان جنگ شیعه و سنی شده نمی تواند.
رئیس جمهور گفت که جواب هویت ما در درک فرهنگ اسلامی ماست، ما مسلمان بودیم، هستیم و تا ابد خواهیم بود. وی تاکید کرد که بزرگترین مبارزه ما، مبارزه فرهنگی است، پس باید فرهنگ خود را بسیج کنیم. رئیس جمهور از علما و دانشمندان کشور خواست تا در این خصوص طرح های مشخص خویش را ارائه کنند.
رئیس جمهور غنی از باشنده گان غرب کابل خواست تا در زمینه مبدل نمودن دشت برچی به کارته و حوزه منظم پلانی، همکاری نمایند.
وی افزود: اگر می خواهید افغانستان به پا بایستد، در زمینه به انزوا کشانیدن آنانیکه مانع پیشرفت این کشور می شوند و ما را به کار نمی گذارند، اجماع نمائید.#