فرخنده زهرا نادری، مشاور ارشد رئیس جمهوری در امور ملل متحد و مسئول برگزاری این نشست میگوید هدف از برگزاری این مناظره، آغاز روند مثمر و موثر برای تغییر بنیادین در روش حکومتداری و به میان آمدن شهروند مسئول و حکومت پاسخگو است.
او میگوید که همیشه مناظرهها در افغانستان در رسانهها و مراکز علمی و گاهی دیپلماتیک برگزار میشدند اما آنها تصمیم گرفتند این مناظره ها را برای نهادینه کردن روند مردم سالاری به مرکز قدرت در افغانستان بیاورند.
اما شماری از شهروندان، در فضای مجازی به خصوص فیسبوک نسبت به این اقدام ارگ انتقاد کردند و گفتند که در این مناظره فقط کسانی حضور دارند که از عناصر ارگ و اداره امور هستند.
در این نشست، محمد اشرف غنی رئیس جمهوری گفت که او نه زر داشت و نه زور و جوانان، زنان و بینوایان افغانستان او را به قدرت رساندند.
او افزود که تا افغانها یکدیگر با به عنوان فرد قبول نداشته باشند، وحدت ملی در این کشور تامین نخواهد شد.
آقای غنی گفت حکومتی که به او به میراث رسیده بود، مشکلات زیادی داشت و این کشور چهل سال در بحران بود.
رئیس جمهوری افغانستان تأکید کرد که برای رسیدگی به مشکلات در این کشور باید نخست وضعیت تحلیل شود و اولویت بندی صورت گیرد سپس با تدبیر، برنامه ریزی شود و در نتیجه با به دست آوردن منابع تمویل، تطبیق صورت گیرد.
او به عنوان مثال از وابستگی تجارتی افغانستان به یک بندرگاه اشاره کرد و گفت: “وقتی من رئیس جمهور شدم، وابسته به یک بندرگاه بودیم. چهار روز اسپین بولدک (گذرگاه مرزی میان افغانستان و پاکستان) بسته میشد، سر و صدا بلند میشد، سالها گلون ما زیر پای یک کشور بود و هر وقت خواستند از قوانین سر باز زدند… اما ما شمال وغرب را ترجیح دادیم و راههای دیگر را باز کردیم.”
آقای غنی گفت زمانی که حکومت را به دست گرفت این کشور با چهارصد میلیون دلار کسر بودجه رو به رو بود اما آنها موفق شدند تعهد سی میلیارد دلاری جامعه جهانی را در بخش امنیت و اقتصاد به دست آورند.
او تأکید کرد: “تحول نتایج اش زودرس نیست. تغییر عکس العمل دارد… شما (جوانان) که زیادترین افراد ذیدخل در تحول هستید باید سهم گیری کنید… بخشی که منافع خود را در خطر میبینند زیادترین جیغ (فریاد) را میزنند.”
در مناظره شهروند و ارگ، شماری از دانشجویان و استادان دانشگاه اشتراک داشتند.