
آقای دین محمد امروز (یکشنبه) که در کنفرانس علمی ارزیابی پروسه صلح حرف می زد، گفت: چین و امریکا می تواند با فشار بر حکومت پاکستان، طالبان را پای میز مذاکره بکشاند.
وی افزود، چین نیز وعده داده است که به روند مذاکرات صلح کمک های جدی کند. با این وعده ها امیدها برای مذاکرات تازه شده است.
مذاکرات صلح بین حکومت و گروه طالبان قرار بود حدود دو ماه پیش برگزار شود، اما به دلیل خبر مرگ ملا محمد عمر این مذاکرات به تاخیر افتاد.
اکنون گروه طالبان بر سر انتخاب رهبری این گروه دچار مشکل شده اند و برخی از افراد بلند پایه این گروه با رهبری ملا اختر منصور مخالفند.
فرامرز تمنا، رئیس مرکز مطالعات استراتیژیک وزارت امور خارجه اما می گوید که جنگ افغانستان نیابتی نیست بلکه به صورت آشکار پاکستانی ها در جنگ دخیل هستند.
آقای تمنا افزود، مرگ ملا عمر یکی از شواهدی است که جنگ در کشور توسط رهبر طالبان اداره نمی شده بلکه توسط حکومت پاکستان بوده است.
وی بر این باور است که با آمدن نیروهای ناتو، جنگ افغانستان از حالت نیابتی خارج شد و کشورها به صورت مستقیم جنگ در کشور را اداره کردند اما به دلیل نداشتن توانایی مقابله با نیروهای ناتو، جنگ ها غیر دولتی آغاز شد.
رئیس مرکز مطالعات استراتیژیک وزارت خارجه معتقد است که ظهور داعش نوعی جنگ غیر دولتی است که توسط برخی از بازیگران غیر دولتی اداره می شود.
از سوی دیگر حاجی دین محمد نیز بر این باور است که مشکلات جنگ در افغانستان مربوط به داخل کشور نمی شود بلکه ابعاد منطقه ای و بین المللی دارد.
او می گوید که برای رسیدن به صلح باید از مشکلات داخلی عبور کنیم تا در سطح بین المللی شرایط برای صلح در کشور مهیا شود.
مذاکرات صلح طی یک دهه اخیر همیشه موضع دولت در برابر مخالفان دولت بوده است اما این موضع گیری های تاکنون نتیجه مثبتی نداشته است و هر روز حملات مخالفان مسلح دولت تشدید می یابد.