به گزارش رها به نقل ار بی بی سی؛ موضوع “پی ام دی” یا ابعاد نظامی احتمالی به گفته مقام های ایرانی مربوط به قبل از سال ۱۳۸۲ و “ادعای کشورهای غربی در انجام برنامه نظامی هسته ای به قصد تولید و توسعه سلاح هسته ای” است.
برخی از مخالفان تفاهم لوزان، خواهان گنجاندن بندی در توافق هسته ای نهایی با ایران هستند که در آن گفته شود برنامه هسته ای ایران پیش از این جنبه نظامی هم داشته است.
از جمله سناتور با ب کورکر، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا که روز گذشته با انتشار نامه ای به رئیس جمهوری آمریکا چنین خواسته ای را مطرح کرد.
گزارش های تایید نشده حاکی از این است که جمهوری اسلامی مخالف وجود چنین بندی در متن توافق است.
سخنان وزیر خارجه آمریکا می تواند نشان دهنده این باشد که گروه ۱+۵ آمادگی دارد تا از گنجاندن چنین بندی در متن توافق بگذرد.
آقای کری این سخنان را از طریق ارتباط تصویری بین منزلش در بوستون با وزارت خارجه در شهر واشنگتن بیان کرد.
وزیر خارجه آمریکا که از زمان مجروح شدنش در ژنو برای درمان و سپس استراحت در بوستون بوده است، اعلام کرد که به مذاکرات اتمی با ایران می پیوندد.
همزمان از ایران خبر می رسد که مذاکره کنندگان ایرانی عازم وین شده اند.
عباس عراقچی و مجید تخت روانچی، معاونان وزارت خارجه ایران برای آخرین دور از گفت و گوهای اتمی با گروه ۱+۵ پیش از فرارسیدن ضرب الاجل (30 جنوری) که هدف آن رسیدن به توافق جامع اتمی است، عازم وین شده اند.
رسانه های ایران شامگاه سه شنبه ۲۶ جوزا (۱۶ جنوری) به وقت تهران، از آقای عراقچی نقل کردند که “ما امشب به محل مذاکرات می رویم تا ۱۰ جوزا در آنجا مستقر می شویم تا بتوانیم آخرین کارها را انجام دهیم.”
عراقچی: مشکلی به نام همزمانی وجود دارد
قرار است دور تازه مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ به سرپرستی عباس عراقچی و هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، از روز چهارشنبه در وین آغاز شود. آقای عراقچی گفته در این دور از گفت و گوها تلاش می شود “پرانتزهای داخل متن را که حاکی از اختلاف است کاهش دهیم.”
معاون وزارت خارجه ایران گفته “احتمالا تعدادی از اختلافات که مقداری کلیدی و اساسی تر است برای روزهای آخر می ماند تا وزرا ملحق شوند و در سطح آنان تصمیم گیری شود.”
یکی از مهمترین اختلافات باقی مانده به گفته این مقام ایرانی، موضوع همزمانی رفع تحریم ها و اقدامات ایران است.
به گفته آقای عراقچی “مشکلی به نام همزمانی وجود دارد که کماکان در حال بررسی آن هستیم و یکی از پرانتزهای بسیار مهمی که هنوز باز مانده همین نکته ای است که آنچه از ترتیبات یا مقدمات فنی باید آماده سازی کنیم در مقایسه با مقدماتی که آنان [گروه ۱+۵] باید فراهم کنند مقداری زمان بیشتر می برد.”
آقای عراقچی پیش از ترک تهران گفته “اینکه چگونه می توان این دو را با هم همزمان کرد در حال بررسی است، پیشنهادها و ایده هایی وجود دارد و فکر می کنم که نهایتا راه حل هایی که اطمینان بخش باشد برای هر دو طرف در این خصوص یافت شود تا اینگونه وقتی به روز اجرای توافق رسیدیم همه چیز در روالی معقول اجرا شود.”
ایران و گروه ۱+۵ توافق کرده اند که تا تاریخ ۹ جوزا به متن توافق جامع اتمی دست یابند؛ هردو طرف گفته اند که تلاش می کنند به این تاریخ برسند اما توافق خوب را فدای تاریخ تعیین شده نمی کنند.
مفاد اصلی این توافق در جریان مذاکرات لوزان مشخص شده است اما حسن روحانی، رئیس جمهور ایران اخیرا گفته “طرف مذاکرهکننده وقتی در جلسهای به تفاهم میرسیم، در جلسه بعد به چانهزنی میپردازد و این کار مذاکرات را طولانیتر میکند.”
در جریان این توافق قرار است در برابر وقفه در برخی از برنامه های اتمی ایران، تحریم های سازمان ملل و تحریم های مالی و بانکی آمریکا و اتحادیه علیه این کشور لغو شود