صدای آمریکا نوشته است که صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخله کشور گفت “این حمله در مدرسه دینی «مولوی احمد» در ولسوالی چمن در شهر کویته پاکستان طرح ریزی شده بود.”
این گروه تحقیق افزود که به طور فزاینده ای مدارس دینی در پاکستان با گروه طالبان که با دولت افغانستان و نیروهای بین المللی در افغانستان در حال جنگ است، ارتباط دارند.
براساس گفته های مقامات اطلاعاتی پاکستان و افغانستان، نزدیک به 30 هزار مدرسه دینی در سطح کشور پاکستان فعالیت دارند که بیشتر آنان قانونی و ثبت شده هستند و آموزه های اسلامی را به محصلان شان تعلیم می دهند. اما هزاران مدرسه دیگر در این کشور ثبت شده نیستند و زمینه آموزش های افراطی و جلب و جذب برای طالبان را فراهم می کنند.
«سرفراز بگتی» وزیر امور داخله ایالت بلوچستان پاکستان گفته است که بسیاری از فعالیت های شورشیان در این ایالت متمرکز است، زیرا در حدود 5500 مدرسه دینی در این ایالت فعالیت دارند و بسیاری از آنها از نظارت دولت دور می باشند.
او گفت “مدارس دینی بسیاری در ایالت بلوچستان است که طالبان افغانستان در آن مدارس آموزش می بینند و حتی بسیاری از آنها توسط طالبان افغانستان اداره می شوند.”
خادم حسین یک تحلیل گر امنیتی پاکستان نیز می گوید “شما به راحتی در هر کوچه و سرکی یک مدرسه دینی می بینید، که در حال گسترش افراط گرایی در تمامی اجتماع ها و روستاهای پاکستان هستند.”
براساس گفته های مقامات ایالت بلوچستان بیش از 5 هزار دانش آموز افغان در مدارس دینی ایالت بلوچستان در حال فراگیری دروس دینی می باشند. ملا هبت الله آخندزاده رهبر فعلی گروه طالبان نیز پیش از اینکه به عنوان رهبر این گروه انتخاب شود، در یک مدرسه دینی در شهر کچلاک در نزدیکی شهر کویته تدریس می کرده است.
لازم به ذکر است که واشنگتن و کابل همواره گفته اند که پاکستان برای عناصر مخالف دولت به شمول شورای رهبری طالبان و شبکه حقانی پناهگاه های امن تامین می کند.
براساس یک گزارش اطلاعاتی آمریکا، گروه های افراط گرا که حامی شورشیان در افغانستان هستند و شبکه های متعددی از مدارس دینی را در سطح پاکستان ارائه می کنند. گرچه این گروه های افراط گرا در پاکستان نیز ممنوع هستند، اما تحت عناوین مختلفی فعالیت دارند و از طالبان حمایت می کنند.
پیر امین الحسنات شاه وزیر امور مذهبی پاکستان گفته است که بسیاری از مدارس دینی توسط کشورهای عربی حمایت های مالی دریافت می کنند.
او گفت “دولت پاکستان در حال نظارت این گونه حمایت های مالی است و اینکه این پول ها چگونه توسط مدارس به مصرف می رسد.”