کارشناسان عرصه اقتصاد بر این باور هستند که در 15 سال گذشته دولت توجهی به زیر ساخت ها و کارهایی که کشور به سمت توسعه حرکت دهد، نکرده است و نبود یک استراتیژی بومی نیز مشکل دیگر از نظر کارشناسان است.
امیرعباس حیدری، ماستر اقتصاد و کارشناس اقتصادی به خبرگزاری رها گفت که اگر طی 15 سال گذشته نیمی از کمک ها توسط دولت برای کارهای زیر بنایی به مصرف می رسید، اکنون عواید دولت بیش از چیزی می شد که اکنون داریم حتی ممکن بود که بودجه کشور از این ناحیه تمویل شود.
آقای حیدری از سوی دیگر می گوید که هر چند ما استراتژی بلند مدت و دامنه داری به نام ” استراتژی انکشاف ملی” داریم ولی این استراتیژی بر مبنای کشورهای غربی سنجیده شده و در کشورهای جهان سومی به صورت درست جوابگو نیست.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرد که طی یک دهه اخیر حکومت هیچ زمانی مسایل اقتصادی را جدی نگرفت و که متکی بودن به کمک های خارجی و نبود اراده دولت مردان به توسعه زیربناها از علت های اصلی توجه نکردن به مسایل اقتصادی باشد.
او همچنین علاوه کرد که عدم توجه کافی به توسعه سیاسی باعث شد که طی چندین سال گذشته روابط تجاری درستی نیز با کشورهای همسایه پیدا نکنیم که این خود بخشی از توسعه نیافتگی اقتصادی کشور ماست.
به باور این کارشناس اقتصادی، برای طرح یک استراتژی موفق با راهکردهای عملی تطبیقی در کشور پیش از هر کاری نیازمند بررسی روی چگونگی عملکرد جوامع دیگر در این راستا هستیم.
او می گوید که باید استعدادهای جغرافیایی و شهروندان شناسایی شود و بر اساس آن استراتیژی ساخته شود تا انچه که صورت می گیرد، به صورت مشتاقانه باشد نه اینکه پروژه ای.
حیدری خاطر نشان کرد که طی این مدت اگر کاری برای توسعه اقتصاد صورت گرفت بدون تمایل مردم و با ارایه خدمات رایگان انجام شد که این عمل ضربه بزرگی به کمک های انجام شده زد.
او همچنین افزود، بدبختانه در افغانستان همواره اقتصاد شکار سیاست می شود و گزینش های اقتصادی به نفع مبادلات سیاسی انجام داده شده است که یکی از علت های اساسی نامطلوبیت در ادوار تجارتی کشور همین موضوع است.
گفتنی است که همه کشورهای توسعه یافته و يا در حال توسعه جهان روزی در شرایط مشابه از نظر توسعه نیافتگی با کشور ما قرار داشتند. نگرش روی این موضوع که چه عواملی و کدام راهبرد هایی زمینه ساز گذار این جوامع از سنتی به مدرن و از عقب افتادگی به پیشرفت گردیده است، برای ما نیز می تواند توشه بزرگی فراهم سازد.