نیلوفر رحمانی اولین خلبان زن نیروی هوایی افغانستان که برای گذراندن یک دوره آموزشی 18 ماهه در آمریکا بسر می برد و قرار بود، امروز (یکشنبه) به کشور باز گردد، گفته می شود از این کشور درخواست پناهندگی کرده است.
وزارت دفاع ملی کشور نیز امروز (یکشنبه) تایید کرد که خانم نیلوفر رحمانی پس از ختم دوره آموزشی 18 ماهه اش در آمریکا درخواست پناهندگی داده است.
وال استریت جورنال روز گذشته در گزارشی و به نقل از خانم رحمانی نوشته بود که وی ترس از این دارد که اگر به افغانستان برگردد جانش در خطر خواهد بود.
این گزارش ها در حالی مطرح می شود که خانم نیلوفر رحمانی به عنوان اولین خلبان زن نیروی هوایی افغانستان و به عنوان نمادی از تلاش های در حال انجام برای ارتقای وضعیت زنان در افغانستان، سال گذشته میلادی از سوی وزارت خارجه آمریکا مورد تقدیر قرار گرفت و جایزه شجاع ترین زن سال را دریافت کرد.
رویترز در گزارشی نوشت که محمد رادمنش یک سخنگوی وزارت دفاع کشور ضمن تایید این خبر اظهار امیدواری کرده که درخواست پناهندگی خانم نیلوفر رحمانی توسط مقامات مربوطه آمریکا پذیرفته نشود.
محمد رادمنش گفته است “زمانی که یک افسر از ناامنی شکایت می کند و از تهدیدهای امنیتی می ترسد، آن وقت، مردم عادی چه باید بکنند؟ او (خانم نیلوفر رحمانی) بهانه ای برای خودش درست کرده است، در حالیکه ما صدها زن تحصیل کرده و فعال حقوق زنان داریم که مشغول به کار و فعالیت هستند و افغانستان برایشان امن است.”
کاپیتان نیلوفر رحمانی در سال 2012 از آکادمی هوانوردی فارغ شد و صلاحیت به پرواز درآوردن هواپیمای ترانسپورتی نظامی نوع (C-208) را کسب کرد. وی برای گذراندن یک دوره آموزشی 18 ماهه برای به پرواز درآوردن هواپیماهای غول پیکر نظامی ترانسپورتی در آمریکا بود و قرار بود امروز (یکشنبه) به افغانستان بازگردد.
در جامعه محافظه کاری که همچنان جایگاه محدودی برای زنان در نظر گرفته شده، داستان خانم نیلوفر رحمانی به عنوان نمونه ای از شکست تابوهای پیشین و پیشرفت برای بدست آوردن جایگاهی برای زنان آن هم در مکان هایی که معمولا توسط مردان بدست گرفته می شد، محسوب می گردد.
اما موفقیت خانم نیلوفر رحمانی قیمتی نیز داشت.
آکادمی تقدیر از زنان شجاع وزارت خارجه آمریکا نوشته است “خانم رحمانی و خانواده اش بارها تهدیدهای مستقیمی نه تنها از سوی طالبان بلکه از سوی اقوام و خویشان شان دریافت کرده بودند، به طوریکه تاکنون چندین بار مجبور شده اند خانه شان را به مکان دیگری انتقال دهند.”
اما این موضوع، حس همذات پنداری بسیار کمی برای خانم نیلوفر رحمانی در افغانستان به دنبال داشت.
در شبکه های اجتماعی انتقادات تندی علیه وی صورت گرفت و این طور مطرح کردند که پول های کلان دولتی که صرف آموزش وی در افغانستان و آمریکا شده به هدر رفته است، زیرا او از انجام مسئولیتش خودداری کرده است.
یکی از کاربران فضای اجتماعی نوشت “نیلوفر رحمانی یک میلیون دالر از کیسه های مردم افغانستان گرفت و به قاچاقبران انسان داد تا خودش را به آمریکا برساند و درخواست پناهندگی کند.”
دیگر کاربران نیز مطالب مشابهی نوشته اند و از این اقدام نیلوفر رحمانی به شدت انتقاد کرده اند.
لازم به ذکر است که خانم نیلوفر رحمانی با آنکه اولین خلبان زن نیروی هوایی افغانستان است، اما اولین سربازی نیست که در آمریکا پس از گذراندن دوره آموزشی اش به کشور بازنگشته و درخواست پناهندگی داده است.
براساس گزارشاتی، طی دو سال گذشته تقریبا 42 افسر کشور هنگام آموزش در آمریکا ناپدید شده اند و احتمالا به کانادا رفته و درخواست پناهندگی داده اند.