یک هیات 3 نفره از اعضای ارشد طالبان برای مذاکرات صلح افغانستان به پاکستان رفته اند

گاردین نوشته است که چندین تن از اعضای ارشد دفتر سیاسی طالبان در قطر روز چهارشنبه (28 میزان) به اسلام آباد پایتخت پاکستان رفتند، تا با برخی مقامات امنیتی این کشور در خصوص گفتگوهای صلح احتمالی با دولت افغانستان مذاکره کنند.
این اعضای ارشد طالبان در حالی به پاکستان می روند که پیش تر نیز گزارشاتی مطرح شد مبنی بر اینکه برخی اعضای ارشد این گروه از دو ماه پیش تاکنون، دو جلسه پنهانی با برخی مقامات ارشد افغانستان به شمول معصوم استانکزی رئیس اداره امنیت ملی و یک دیپلومات ارشد آمریکایی در شهر دوحه با یکدیگر داشته اند.
«با وجود این که پاکستان همواره رابطه ی خوبی با طالبان داشته، اما در این دو جلسه پنهانی حضور نداشته است.»
ذبیح الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان اما برگزاری این مذاکرات پنهانی را رد کرد. مقامات کشور نیز تاکنون در این باره چیزی نگفته اند.
اینجا را بخوانید: مذاکرات دولت افغانستان با طالبان تحت رهبری جدید دو ماه پیش به صورت پنهانی آغاز شد
اما در خصوص گزارش تازه مبنی براینکه طالبان به پاکستان رفته اند، هنوز هیچ یک از طرفین اظهار نظری نکرده اند.
دو «منبع آگاه» از گروه طالبان به روزنامه انگلیسی گاردین گفته اند که 3 تن از اعضای ارشد طالبان روز چهارشنبه (28 میزان) شهر دوحه قطر را به مقصد اسلام آباد ترک کردند تا با مقامات پاکستانی مذاکراتی داشته باشند.
یک مقام ارشد طالبان گفت “این هیات سه نفره طالبان در خصوص موضوعات مختلفی به شمول گفتگوهای صلح با دولت افغانستان با مقامات پاکستانی گفتگو می کنند و پیشرفت های اخیر و اطلاعات شان را با این مقامات به اشتراک می گذارند.”
لازم به ذکر است که این هیات 3 نفره متشکل از «مولوی شهاب الدین دلاور» سفیر اسبق طالبان در پاکستان، «ملا جان محمد مدنی» وزیر خارجه اسبق طالبان در دوره حاکمیت این گروه بر افغانستان و «ملا عبدالسلام» معین اسبق وزارت معارف دولت طالبان می باشد.
این مقام ارشد طالبان افزوده است که این مذاکرات با مقامات پاکستانی پس از آن صورت می گیرد که در ماه های اخیر نشست های موفقیت آمیزی میان طالبان با مقامات دولت افغانستان و آمریکا برگزار شد.
وی گفت “طالبان و مقامات آمریکایی چندین دور مذاکره در قطر با یکدیگر داشته اند. آنها پیشرفت های متناوبی داشته اند، اگر خدا بخواهد، گفتگوهای بیشتر بتواند پیشرفتی به ثمر آورد.”
لازم به ذکر است که سال گذشته، پاکستان میانجی گری و میزبانی یک دور از مذاکرات صلح میان گروه طالبان و دولت افغانستان را بر عهده داشت که در شهر «مری» در نزدیکی اسلام آباد پایتخت این کشور برگزار شد.

اما دور دوم این مذاکرات که برنامه ریزی شده بود، هیچ گاه برگزار نشد، زیرا پیش از برگزاری دور دوم این مذاکرات، دولت افغانستان تایید کرد که ملا محمد عمر رهبر این گروه سال ها پیش در شفاخانه ای در شهر کراچی پاکستان درگذشته است، و تمامی گفتگوها و فعالیت های گروه طالبان تا آن زمان فقط با نام ملا محمد عمر و توسط ملا محمد اختر منصور صورت می گرفته است.
پس از افشای این خبر، اختلافات و درگیری های شدیدی میان فرماندهان ارشد گروه طالبان صورت گرفت و منجر به ایجاد شاخه های متعدد میان این گروه شد.
با وجود مخالفت های بسیار، ملا اختر منصور به عنوان رهبر این گروه انتخاب شد. ملا منصور پس از رهبر شدن، تمایلی کمتری به از سرگیری مذاکرات صلح با میانجی گری پاکستان از خود نشان داد.
پاکستان باوجود اینکه هم در هنگام شکل گیری طالبان و هم پس از سقوط این گروه در سال 2001، همواره از طرفداران این گروه بوده و رابطه ی خوبی با این گروه داشته است، اما همواره از سوی برخی اعضای داخلی گروه طالبان برای مداخلت هایش در امور این گروه با مخالفت مواجه شده است.
ملا اختر منصور در ماه جوزای سال جاری، توسط یک هواپیمای بی سرنشین نیروهای آمریکایی در خاک پاکستان کشته شد.
پس از کشته شدن ملا اختر منصور، سرنوشت مذاکرات صلح طالبان با دولت افغانستان به نامعلومی بیشتری گرایید.
یکی از اعضای ارشد طالبان در گفتگو با گاردین گفته است که ملا هبت الله اخندزاده رهبر جدید این گروه به دنبال آن است تا پروسه گفتگوهای صلح را با دولت افغانستان سرعت بخشد.
وی گفت “پاکستان و دیگر کشورهای همسایه کم کم به میز مذاکرات آورده خواهند شد. پاکستان همسایه مهمی است و بدون شک، آنها هم می خواهند در این پروسه دخیل شوند.”
یک مقام غربی آگاه در این رابطه اما می گوید که از سفر دو تن از اعضای ارشد طالبان به پاکستان کاملا مطلع است، و این سفر طالبان احتمالا به گفتگوهای پنهانی دوحه زیاد مربوط نمی شود.
به گفته این مقام غربی، پاکستان با این اقدام در تلاش است تا از فشار آمریکا و جامعه جهانی فرار کرده تا در انزوای بین المللی قرار نگیرد.
به گفته این مقام غربی، پاکستان با این اقدام در تلاش است تا از فشار آمریکا و جامعه جهانی فرار کرده تا در انزوای بین المللی قرار نگیرد.
وی گفت هیاتی که به تازگی به پاکستان مسافرت کرده و گروهی دیگر از اعضای شورای رهبری طالبان در کویته از پاکستان می خواهند تا رهبری گفتگوهای صلح را بدست بگیرد.
او افزود “این طرحی ابتکارانه از سوی پاکستان است تا از فشار آمریکا، چین و جامعه جهانی فرار کند و در انزوای بین المللی قرار نگیرد.”
این مقام غربی می افزاید “از سویی دیگر برخی اعضای گروه طالبان به نحوه احضار اعضای دفتر سیاسی این گروه در قطر به پاکستان اظهار نارضایتی کرده اند.”
لازم به ذکر است که اختلافات در میان گروه طالبان بسیار زیاد است. اختلافات هم در سطح فرماندهان جنگی این گروه و هم در سطح اعضای رهبری این گروه دیده می شود. برخی از اعضا به دنبال از سرگیری مذاکرات صلح با دولت افغانستان هستند، و برخی دیگر این تمایل را ندارند.
این مقام غربی وضعیت درونی گروه طالبان را “هرج و مرج و عادی” توصیف کرده است.
یک مقام اطلاعاتی پاکستان نخواست در این رابطه سخنی بگوید.