کشت مواد مخدر در افغانستان همچنان در اوج است/ اما مبارزه با کشت آن در حد صفر است
یوری فیدوتوف رئیس اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد گفت “متاسفانه گزارش های اولیه نشان می دهد که هم اکنون نزدیک به 200 هزار هکتار زمین ( تقریبا 494 هزار جریب زمین) تحت کشت انواع مخدر در افغانستان قرار دارد.”
آقای فیدوتوف که در کنفرانس بروکسل درباره افغانستان صحبت می کرد گفت که کشت مواد مخدر در افغانستان امسال نیز در بالاترین حد خود قرار دارد، و این در حالیست که تلاش ها برای نابودسازی این زمین ها به حد صفر رسیده است.
اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد که از سال 1994 آغاز به کار کرد و اطلاعات مرتبط با کشت مواد مخدر را در سراسر دنیا ثبت می کرد، سال 2016 را به لحاظ افزایش کشت مواد مخدر، در رتبه سوم قرار می دهد.
سال 2014 با 224 هزار زمین تحت کشت مواد مخدر، در رتبه اول قرار دارد.
براساس گزارش های این اداره، در حال حاضر زمین های اختصاص داده شده به کشت مواد مخدر در افغانستان، به 183 هزار هکتار می رسد، که 19 فیصد کاهش را نسبت به سال پیش نشان میدهد.
آقای فیدوتوف گفت “ما نیاز به سرمایه گذاری دراز مدت، همکاری های منطقه ای قویتر، تعهد سیاسی محکم و همچنین ادامه مبارزه دولت افغانستان و جامعه جهانی علیه این پدیده نیاز داریم.”
به گفته وی، دلیل واضحی تاکنون برای این افزایش کشت مواد مخدر پیدا نشده است، اما گزارش سال 2015 نشان می دهد که رابطه ای بسیار بالا و منطقی بین وضعیت امنیتی افغانستان و افزایش کشت مواد مخدر وجود دارد.
افغانستان همواره به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان مواد مخدر در دنیا محسوب می شود و اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل از نزدیک نظارت میکند.
گفتنی است بین سال های 1994 تا 2001 که طالبان بر افغانستان حکومت می کردند، کشت مواد مخدر در کشور افزایش چشمگیری یافت.
اما طی توافقی که ملا محمد عمر رهبر طالبان در سال 2000 با سازمان ملل متحد انجام داد، کشت مواد مخدر تا 90 فیصد در مناطق تحت حاکمیت طالبان کاهش پیدا کرد.
در این توافق، ملا محمد عمر علیه کشت مواد مخدر ممنوعیت اعلام کرد و متخاطیان را مجازات می کرد.
اما هم اکنون، بسیاری از کارشناسان می گویند که تقریبا 40 فیصد درآمد گروه طالبان از طریق فروش مواد مخدر به دست می آید.