ریچارد السون فرستاده ویژه آمریکا برای افغانستان و پاکستان روز جمعه (29 سپتامبر) حین سخنرانی در دانشگاه جان هاپکینز این کشور با اشاره به کنفرانس بروکسل در امور افغانستان گفت که کمک های آمریکا به افغانستان نباید امری مسلم و همیشگی پنداشته شود، بلکه این کمک ها مشروط بوده و براساس شرط هایی به افغانستان داده می شود.
وی گفت تمام جامعه جهانی بدنبال نشانه هایی از پیشرفت در مسایل کلیدی افغانستان پیش از شروع کنفرانس بین المللی بروکسل در امور افغانستان می باشند.
لازم به ذکر است که اتحادیه اروپا و دولت وحدت ملی افغانستان میزبانی کنفرانس بروکسل در امور افغانستان را که روز سه شنبه آغاز می گردد به طور مشترک بر عهده دارند. در این کنفرانس قرار است نمایندگان بیش از 70 کشور دنیا و برخی نهادها و سازمان های بین المللی اشتراک کنند.
ریچارد اولسون گفت که 15 سال کمک های بین المللی در قالب میلیاردها دالر به افغانستان در جریان بوده است، و این کشور همچنان به حمایت های بین المللی نیاز دارد. اما این کمک ها نباید از جانب افغانستان لطف مکرر و امری مسلم پنداشته شود.
او تاکید کرد “حمایت های آمریکا و جامعه جهانی به افغانستان چک سفید با امضا نیست. (اشاره به میلیاردها دالر حمایت جامعه جهانی که بدون هیچ پاسخگویی در افغانستان به مصرف برسد.) کمک های ما مشروط می باشد و مشروط بر پیشرفت افغانستان است. توانایی مشترک ما در برآورده کردن سطح چشمگیری از حمایت ها به افغانستان، وابسته به عملکرد و توانایی دولت افغانستان در همکاری با ما می باشد.”
ریچارد اولسون می گوید جامعه جهانی به طور کل از چهارقسمت در خصوص افغانستان نگران هستند.
وی گفت این چهار بخش شامل، تعهدات بیشتر در زمینه مبارزه علیه فساد، اصلاحات انتخاباتی، اصلاحات اقتصاد مداوم و حقوق بشری بویژه حقوق زنان می باشد.
گفتنی است که هدف از برگزاری نشست بروکسل، مهر تایید گذاشتن اشتراک کنندگان این نشست بر برنامه های اصلاحاتی دولت افغانستان می باشد، تا از این رو کمک های مالی و سیاسی شان را برای یک دوره چهارساله دیگر تمدید کنند.
این نشست دومین نشست بین المللی درباره افغانستان است. چند ماه پیش نشست سران ناتو در ورسای لهاستان برگزار شد، که در آن، آمریکا و دیگر اعضای ناتو توافق کردند تا حمایت های نظامی شان را در قالب آموزش، مشاورخ و حمایت تا سال 2020 به افغانستان ادامه دهند. همچنین این اعضا توافق کردند که تا سال 2020 هر ساله 5 میلیارد دالر برای تقویت نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان پرداخت کنند، که بخش اعظمی از این کمک ها توسط آمریکا پرداخت می شود.
در نشست پیش رو نیز، انتظار می رود که سران دولت وحدت ملی افغانستان بتوانند کشورهای کمک کننده را متقاعد کنند که در مسیر درست اصلاحات قرار دارند و به وعده های پیشین شان در نشست های قبلی عمل کرده اند.
ریچارد اولسون گفت اگر دولت افغانستان بتواند نمایندگان کشورهای کمک کننده را در نشست بروکسل متقاعد بسازد، تا سال 2020 سالانه بیش از 3 میلیارد دالر کمک دریافت می کند.