طالبان پس از روی کار آمدن و گرفتن سریع کنترل افغانستان وعده سپردند که دیگر آن طالبان سابق نیستند؛ اما بعضی از اقدام هایی که طی چند روز گذشته انجام داده اند نشان می دهد حرف هایشان با عمل شان یکی نیست.
«وان اندیا» نوشته است در اینجا دست کم به 10 مورد از تغییراتی که متاثر از رفتار و حضور طالبان در افغانستان بوده است اشاره می گردد:
ممنوعیت موسیقی: طالبان طی دستوری به ایستگاه های رادیویی پخش موسیقی را از رادیوها ممنوع اعلام کرده است. از آن زمان تاکنون رادیوها فقط به پخش برخی موسیقی های حماسی و وطن پرستانه اکتفا کرده اند.
پنجشیر: پنجشیر تنها ولایتی است که به تصرف کامل طالبان در نیامده است؛ و نیروهای «جبهه مقاومت ملی» همچنان با افراد طالبان درگیر هستند. گزارش هایی مبنی بر حمایت هوایی پاکستان از نیروهای طالبان در جنگ پنجشیر وجود دارد.
کابینه تحت تعقیب: زمانی که طالبان دولت موقت جدید و اعضای کابینه اش را معرفی کرد، شماری از اعضای کابینه معرفی شده در لیست تحریم های سازمان ملل متحد و یا آمریکا قرار داشت که برای اطلاعات منجر به دستگیری آنها جایزه های نقدی چشمگیری نیز تعیین شده است.
حقوق زنان: زنان بویژه کارکنان دولتی تاکنون حق رفتن به کارهایشان را نداشته اند. حتی در روزهای آغازین کنترل طالبان بر افغانستان، افراد طالبان در کابل و هرات بر شماری از زنان معترض حمله کرده و آنها را زخمی کردند.
زنان در سیاست: طالبان دولتی را معرفی کرد که اعضای کابینه آن تماما مرد است. گروه طالبان همچنین تاکنون زنان را از رفتن به کارهای شان باز داشته اند.
فعالیت های فرهنگی: فعالیت های فرهنگی تنها در صورتی اجازه خواهد داشت که طالبان آن را تشخیص دهد که در چارچوب شریعت اسلامی است.
حقوق خبرنگاران: تاکنون چندین خبرنگار توسط افراد طالبان مورد لت و کوب شدید و یا شکنجه قرار گرفته اند.
اقتصاد: قحطی و خشکسالی مردم افغانستان را مجبور به فرار از کشور کرده است. طالبان دسترسی به نقدینگی ندارند و برنامه جهانی غذای سازمان ملل نیز اعلام کرده که ذخایر غذایی کشور تا آخر ماه (میلادی) ممکن است به اتمام برسد. این امر می تواند 14 میلیون نفر را در خطر گرسنگی بگذارد.
اعتراض ها: افراد طالبان اغلب در مواجه با تظاهرات و اعتراض ها اقدام به شلیک هوایی و لت و کوب مظاهره کنندگان کرده اند. این گروه چندی قبل اعلام کرد تا زمان تشریح قانون و کسب اجازه قبلی از مقامات آنها، هیچ کس حق برگزاری تظاهرات ندارد. همچنین جزئیات و محتوای شعارهای تظاهرات نیز باید از قبل با مقام های طالبان در میان گذاشته شود.
بحران مهاجرت: پس از روی کار آمدن طالبان، شمار زیادی از شهروندان افغانستان اقدام به خروج از کشور کرده اند که این موضوع کم کم به یک بحران مهاجرتی تازه در دنیا دامن زده است.