یک تیم علمی برای مهار کرونا تشکیل می شود
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا میگوید اولین اقدام وی پس از ورود به کاخ سفید تشکیل یک گروه تخصصی از مشاوران علمی برای مهار ویروس کرونا خواهد بود.
آقای بایدن روز یکشنبه ۸ نوامبر اعلام کرد قصد دارد به سرعت برای تشکیل دولت خود اقدام کرده و در این مسیر پیش از هر کاری تمرکز خود را بر همهگیری گسترده کووید۱۹ بگذارد که احتمالا در روزهای ابتدایی کار دولتش در کشور بحران عمیقتری ایجاد خواهد کرد.
او تا کنون ویوک مورتی، رئیس عملیاتی سپاه خدمات بهداشت عمومی آمریکا و دیوید کسلر، کمیسر پیشین اداره غذا و دارو را به عنوان رؤسای گروه کاری تخصصی کرونا معرفی کرده و قرار است اعضای دیگر این تیم را نیز امروز، دوشنبه اعلام کند.
مقامات تیم انتقالی دولت بایدن گفتهاند او در این هفته همچنین گروههای بازرسی خود را تشکیل میدهد. گروهی از نمایندگان تیم انتقالی قرار است برای سهولت در انتقال قدرت به سازمانهای اصلی در دولت فعلی دسترسی داشته باشند. آنها اطلاعاتی از قبیل تصمیمات مربوط به بودجه و پرسنل، مقررات معلق و سایر کارهای در حال انجام را از کارکنان فعلی در آن بخشها را گرفته، جمعآوری و بررسی میکنند تا تیم بایدن برای آغاز کار خود آماده شود. با این حال مقامات کاخ سفید هنوز درمورد امکان همکاری با تیم بایدن در دوران انتقال قدرت اظهارنظری نکردهاند.
کیت بدینگفیلد، معاون ستاد انتخاباتی بایدن در مصاحبهای با شبکه انبیسی آمریکا گفت: «مردم میخواهند که کشور به پیش برود. بایدن و معاونش کامالا هریس آمادهاند تا کرونا را مهار کرده و به کمک هم اقتصاد را دوباره بسازنند.»
هنوز معلوم نیست آیا دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا و دولت او برای انتقال قدرت با جو بایدن همکاری خواهند کرد یا نه. او هنوز پیروزی بایدن را نپذیرفته و ظاهرا بنا دارد نتایج انتخابات اخیر در چند ایالت را به چالش بکشد. این در حالی است که اعضای یک گروه مشورتی متشکل از برخی مقامات پیشین دموکرات و جمهوریخواه از دولتهای باراک اوباما، جورج بوش و بیل کلینتون روز یکشنبه از دولت ترامپ خواستار همکاری «برای آغاز فوری روند انتقال پس از انتخابات» شدند.
اعضای این هیئت مشورتی برای انتقال ریاست جمهوری با انتشار بیانیهای تأکید کردند: «این (انتخابات) سختی (برای دونالد ترامپ) بود اما نمونههایی از رؤسای جمهوری که از بعد از مبارزهای سخت به کمک جانشین خود شتافتهاند، در تاریخ پر است.»
این بیانیه را جاش بولتن، رئیس دفتر و مایکل لیویت، وزیر بهداشت جورج بوش، تامس مکلارتی، رئیس دفتر ریاست جمهوری در دوره بیل کلینتون و پنی پریتزکر، وزیر بازرگانی دولت باراک اوباما امضا کردند.
دستیاران بایدن گفتهاند رئیس جمهور منتخب و اعضای تیم انتقال با نمایندگان جمهوریخواه در تماس بودهاند. نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو که از نزدیکترین متحدان ترامپ به شمار میرود، روز یکشنبه نشست کابینه خود را با تبریک به بایدن، معاون پیشین رئیس جمهور و سناتور قدیمی آمریکا افتتاح کرد.
نتانیاهو گفت: «من نزدیک به ۴۰ سال با جو بایدن ارتباط شخصی طولانی و گرم دارم و او را به عنوان دوست بزرگ دولت اسرائیل میشناسم (…) مطمئنم که ما به منظور تقویت بیشتر اتحاد ویژه بین اسرائیل و ایالات متحده، با هر دوی آنها (ترامپ و بایدن) همکاری میکنیم.»
جورج دبلیو بوش، تنها رئیس جمهور پیشین زنده از حزب جمهوریخواه نیز برای بایدن آرزوی سلامتی کرد. بوش گفت: «گرچه ما با جو بایدن اختلافات سیاسی داریم، اما میدانم که او مرد خوبی است که فرصت خود را برای هدایت و اتحاد کشورمان به دست آورده است.»
دوره انتقال قدرت به دولت آتی ده هفته است و مراسم تحلیف قاعدتا باید در روز ۲۰ ژانویه ۲۰۲۱ (یکم بهمن ۹۹) انجام شود.
جو بایدن روز شنبه در نخستین سخنرانی پس از اعلام نامش در رسانهها به عنوان پیروز انتخابات گفت که روز دوشنبه گروه ویژهای از دانشمندان و متخصصان را برای آماده سازی طرح مهار کرونا تا پیش از آغاز تصدی ریاست جمهوریاش اعلام میکند. وی گفت كه طرح وی «علممحور» خواهد بود.
یوک مورتی که در جریان مبارزات انتخاباتی از نامزدی بایدن حمایت کرده بود در سال ۲۰۱۴ به دست رئیس جمهور وقت، باراک اوباما به عنوان جراح کل به مدت ۴ سال منصوب شد. ترامپ چند ماه پس از آغاز ریاست جمهوریاش از مورتی خواسته بود استعفا دهد. رئیس عملیاتی سپاه خدمات بهداشت عمومی که در آمریکا «جراح کل» خوانده میشود، سخنگوی بهداشت و سلامت دولت فدرال است که رئیس جمهوری مستقیما او را منصوب میکند.
در روزهای اخیر کرونا رکوردهای جدیدی در آمریکا به جا گذاشته است. بر پایه آخرین گزارش دانشگاه جان هاپکینز که عصر یکشنبه منتشر شد، تنها در طی ۲۴ ساعت در آمریکا نزدیک به ۱۱۱ هزار و ۵۰۰ مورد مثبت کووید۱۹ ثبت شده و ۵۴۸ نفر نیز بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند، آماری که شمار کل جانباختگان کرونا در آمریکا را به ۲۳۷ هزار ۵۴۳ نفر از آغاز شیوع بیماری در این کشور رسانده است.