بر اساس گزارشی که از سوی یونیسف روز سهشنبه، هفتم جوزا نشر شد، در سال ۲۰۱۷ میلادی ۶۸ مورد حمله بر مکاتب ثبت شده است، اما در سال ۲۰۱۸ شمار حمله بر مکاتب به ۱۹۲ مورد رسیده است. بر اساس معلومات یونیسف، از سال ۲۰۱۵ بدینسو این اولین بار است که شمار حمله بر مکاتب افزایش مییابد.
از سوی دیگر، هنریتا فور، مدیر اجرایی یونیسف در گفتوگو با رسانهها، وضعیت مکاتب در افغانستان را «آموزش زیر رگبار آتش» توصیف کرده است.
به گفته او، حملههای بیمعنا بر مکاتب، همچنان قتل، آدمربایی آموزگاران و خلق تهدید علیه معارف، آینده و امید کودکان را با خاک یکسان میکند.
بر اساس یافتههای یونیسف، به دلیل تشدید ناامنی و درگیری مداوم بیش از یک هزار مکتب در سال گذشته میلادی به روی دانشآموزان بسته شده است.
این اداره همچنان اعلام کرده است که با بسته شدن این شمار از مکاتب حدود ۵۰۰ هزار دانشآموز دیگر نیز از رفتن به مکاتب بازماندهاند.
پیشتر یونیسف گزارش کرده بود که حدود ۳.۷ میلیون کودک بین سنین ۷ تا ۱۷ سال در افغانستان از رفتن به مکتب محروماند.
یونیسف یکی از دلایل افزایش حمله بر مکاتب را استفاده از مکاتب به عنوان مراکز «رأیدهی و نامنویسی» در روند انتخابات مجلس نمایندگان خوانده است.
انتخابات پارلمانی سال گذشته در اواخر ماه میزان برگزار شد و از مکاتب به عنوان بخشی از مراکز رأیدهی در این انتخابات استفاده گردید.
از سویی هم دیگر، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد، بدترشدن وضعیت امنیتی، نرخ بالای فقر، تبعیض مداوم در برابر دختران را از علتهایی برشمرده است که سبب شده تا شمار کودکان بازمانده از مکتب در جریان سال گذشته میلادی افزایش یابد. یونیسف گفته است که این نخستین افزایش در شمار کودکان بازمانده از مکاتب از سال ۲۰۰۲ به این سو است. از این میان حدود شصت درصد کسانی که از رفتن به مکاتب محروم شدهاند، دختراناند.
با این حال یونیسف تأکید کرد است که با دولت و دیگر شرکایش برای کاهش تهدیدهای امنیتی در مسیر راه مکاتب، روی پیشبرد برنامه آموزش سریع در مکاتب محلی کار میکند. همچنان این نهاد بینالمللی از طرفهای درگیر جنگ خواسته است که مکاتب را هدف قرار ندهند و از نهادهای آموزشی حمایت و حفاظت کنند.