گفت و گوهای چهار جانبه صلح عمان: عدم حضور طالبان اما فشار مضاعف امریکا بر پاکستان!
نمایندگان کشورهای افغانستان، چین، پاکستان و امریکا در مسقط پایتخت عمان امروز گردهم آمدند تا یخ مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان را بشکنند. طالبان اما در این دور از مذاکرات چهارجانبه صلح که ششمین دور این گفت و گوها می باشد اشتراک نکرده اند.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، هفته گذشته طی اظهاراتی گفته بود که طالبان تمایلی به شرکت در مذاکرات چهار جانبه صلح که در سال 2015 آغاز شد ندارد.
این اولین دوره گفت و گوهای چهارجانبه صلح بعد از مرگ ملا اختر منصور، رهبر طالبان بعد از ملا عمر، که در ماه می سال 2016 میلادی در بلوچستان پاکستان و در حمله طیاره بدون سرنشین امریکا کشته شد، می باشد.
گفت وگوهای صلح مسقط با موضوع صلح افغانستان اما از این باب که امریکا و پاکستان این بار نسبت به یافتن راه حلی دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ در افغانستان مصمم تر به نظر می رسند، حائز اهمیت است.
این در حالی است که پنج دور قبلی مذاکرات صلح دولت افغانستان با طالبان هیچ نتیجه ای در بر نداشته است.
دونالد ترامپ بعد از رهایی زوج کانادایی که قبلا توسط طالبان ربوده شده بودند، گفت:”همکاری دولت پاکستان نشانه ای است که به آرزوهای امریکا ارج می نهد.”
موضع سخت ترامپ علیه پاکستان!
به نظر می رسد سیاست “زردک و سوته” امریکا نسبت به پاکستان در حال نتیجه دادن است. گفت و گوهای مسقط همچنین نشان می دهد که مقامات امنیتی پاکستان که سالهاست به حمایت از گروه های تروریستی و دنبال کردن جنگ نیابتی در افغانستان متهم اند اکنون درصدد اجابت خواسته های ترامپ می باشند.
شکیب مستغنی، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان، می گوید تمرکز اصلی گفت و گوهای مسقط روی مرور تعهدات پاکستان که در دوره های قبلی این مذاکرات سپرده شده بود، می باشد.
فیاض محمد زلاند، استاد دانشگاه کابل، معتقد است از سر گیری مذاکرات چهار جانبه صلح دولت افغانستان با طالبان نشان می دهد که پاکستان فشارهای بین المللی را حس کرده است. اسلام آباد می خواهد به امریکا اطمینان دهد که برای کشاندن طالبان به میز مذاکرات، با کابل همکاری می کند.
وی تاکید می کند پاکستان درصدد است به امریکایی ها نشان دهد که در پروسه صلح افغانستان با طالبان می خواهد سهم خود را انجام دهد.
هیات پاکستانی اشتراک کننده در گفت و گوهای صلح مسقط توسط تهمینه جانجوا، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان، رهبری می شود.
وزیر امور خارجه پاکستان، خواجه آصیف، نیز به تازگی به رسانه های امریکایی گفته که نسبت به گفت و گو های مسقط خوشبین است.
وی تاکید کرد:” گفت و گو های چهار جانبه صلح دوباره آغاز شده و این چیزی است که ما به آن امیدواریم.”
این در حالی است که کارشناسان و چهره های سیاسی افغانستان امیدی به مثمر ثمر بودن گفت و گوهای صلح مسقط ندارند و معتقداند که پاکستان از حمایت گروه های تروریستی مانند شبکه حقانی دست بر نمی دارد.