
داودشاه صبا، وزیر معادن و پطرولیم، در نشستی خبری امروز (شنبه) گفت: با شروع به کار این پروژه مهم، برای صدها تن از هموطنان ما شغل ایجاد می شود و افغانستان می تواند گاز مورد نیاز خود را تامین کند.
آقای صبا افزود، بر اساس تفاهم های صورت گرفته، در ده سال اول 500 میلیون متر مکعب، در ده سال دوم یک میلیارد متر مکعب و در ده سال سوم 1.5 میلیارد متر مکعب گاز به افغانستان داده می شود.
وزیر معادن می گوید که در صورتی که ما ظرفیت مصرف این مقدار گاز را نداشته باشیم بر اساس تفاهم می توانیم سهم خود را به فروش برسانیم.
قرارداد انتقال گاز ترکمنستان از افغانستان به پاکستان و هند (تاپی) به مدت سی سال بین چهار کشور مذکور منعقد شده است. 33 میلیارد متر مکعب گاز روزانه از این مسیر انتقال داده می شود.
بعد از ملاقات رئیس جمهوری کشور ترکمنستان با ریاست جمهوری افغانستان، هیئتی از سوی حکومت وحدت ملی به ترکمنستان فرستاده شد تا در مورد موضوع های اقتصادی بحث و تبادل نظر صورت گیرد.
از سوی دولت افغانستان، داود شاه صبا وزیر معادن، اکلیل حکیمی وزیر مالیه و اسدالله ضمیر وزیر زراعت و مالداری به ترکمنستان رفتند.
هیئتی افغانی با رئیس جمهوری و همتاهای ترکمن خود سر موضوع های تامین برق کشور و انتقال آن، خط راه اهن، خرید نفت و گاز، خرید گندم، صنعت قالین، انتقال فایبر نوری به جنوب آسیا و ایجاد خط هوایی بین کابل-عشق آباد بحث و تبادل نظر کردند.
اکلیل حکیمی، وزیر مالیه این نشست را موفقانه و پر دستاورد خواند.
آقای حکیمی گفت بر اساس گفتگوهای صورت گرفته، قرار است خط آهنی احداث شود که از طریق افغانستان؛ ترکمنستان را به تاجیکستان وصل کند، فایبر نوری آسیای میانه از راه افغانستان به جنوب آسیا کشیده شود و دهلیز لاجورد انجام شود تا سنگ های قیمتی کشور به سایر کشورهای صادرات شود.
اسدالله ضمیر، وزیر زراعت و مالداری، در همین هنگام گفت، بر اساس تفاهم های صورت گرفته شده، میوه های خشک و تازه کشور به ترکمنستان صادر می شود، نهال های مثمر و غیر مثمر به جانب ترکمن فروخته می شود و گندم مازاد از ترکمنستان خریداری می شود.
آقای ضمیر اظهار کرد بعد از مشخص کیفیت و مقدار گندم مازاد کشور ترکمنستان اقدام به خرید گندم از کشور ترکمنستان خواهیم کرد.
این اقدام از سوی دولت در حالی صورت می گیرد که در کشور زمین های زراعی وسیعی وجود دارد که به دلیل نبود آب و امکانات از کشت باز می ماند.
اگر دولت اقدام به زیر کشت بردن زمین های زراعی کشور کند احتمال زیاد نیازهای کشور مرفوع خواهد شد.
وزیر زراعت و مالداری می گوید این کار در کوتاه مدت ممکن نیست ولی برنامه های بلند مدت برای خودکفایی گندم مورد نیاز خود چیده ایم.