
شماری از چهرههای سیاسی کشور از جمله عطا محمد نور، رییس اجرایی جمعیت اسلامی، گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی، حفیظ منصور، عضو هیئت مذاکرهکنندهی دولت، طرح حکومت موقت را پیشنهاد کردند.
عطا محمد نور، روز چهارشنبه هفته گذشته در یک نشست سخنرانی میکرد گفت، در مورد حکومت موقت و انتقالی فکر هم نکرده بود، اما حالا یکی از گزینههایش تقویه طرح ایجاد حکومت موقت خواهد بود.
چندی پیش گلبدین حکمتیار، گفته بود این کشور برای برگزاری انتخابات شفاف و تامین صلح به یک حکومت موقت نیاز دارد.
آقای حکمتیار گفته بود که دولت کنونی عامل دوام جنگ و مانع صلح خواهد بود و با دوام حکومت کنونی صلح ممکن نیست.
رهبر حزب اسلامی افغانستان که روز جمعه در میان هوادارنش سخنرانی میکرد، گفت که رییس جمهور غنی بخاطر حفیظ چوکیاش بر جمهوریت تاکید دارد.
آقای حکمتیار همچنان افزود طالبان به این خواست امریکا و پاکستان که اشرف غنى براى یک و نیم سال در راس اداره موقت باشد، پاسخ رد داده اند.
از سویی هم، عبدالحفیظ منصور، عضو هیأت مذاکرهکنندۀ صلح دولت تشکیل حکومت موقت را یگانه ساختار عملی برای پایان جنگ و ادغام طالبان در بدنۀ نظام توصیف میکند. آقای منصور میافزاید که بعید است طالبان بپذیرند که همانند حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار در بدنۀ دولت کنونی مدغم شوند.
رییس جمهور غنی در واکنش به تشکیل حکومت موقت در یک گردهمایی روز چهارشنبه که در ننگرهار صحبت میکرد گفت، وظیفه من این است که به اساس اراده مردم، دولت را به شکل قانونی به جانشینام بسپارم و احتمال به میان آمدن حکومت موقت را هم رد کرده است.
آقای غنی همچنان افزود اینجا مساله شخصی مطرح نیست، بحث نظام و آینده مردم افغانستان است.
آقای غنی در این سخنرانی گفت طالبان باید درک کند که افغانستان امروز افغانستان دهه ۹۰ میلادی نیست. او افزود این کشور بیشتر از آب و هوا به صلح نیاز دارد.
رییس جمهور غنی همچنان در تازهترین سخنانش در یک گفتگوی اختصاصی با شبکه خبری سیانان گفتهاست از سال ۲۰۱۵ به اینسو، ۹۸ نظامی آمریکایی و بیش از ۴۰ هزار فرد ملکی و نظامی در افغانستان کشته شدهاند.
از سویی هم محمدکریم خلیلی، رهبر حزب وحدت اسلامی افغانستان میگوید، آن چه را که طالبان به عنوان نظام سیاسی پیشنهاد میکنند، برای نسل امروز قابل پذیرش نیست و آنها باید واقعیتهای امروز افغانستان را درک کنند.
امرالله صالح، معاون نخست رئیس جمهوری که در سفر آقای غنی به ننگرهار او را همراهی میکرد، نیز در این محفل گفت که در روند مذاکرات صلح، دولت افغانستان تنها یک شرط دارد و آن رسیدن به قدرت از طریق انتخابات است.
آقای صالح با اشاره به مذاکرات صلح گفت که در مذاکرات صلح بر سر جمهوریت و حقوق زنان معامله صورت نمیگیرد. او افزود که شرط ما این است که زعامت با رای مردم تعیین شود.
وحید عمر، مشاور رئیس جمهوری افغانستان در واکنش به طرح دولت موقت گفت که بعد از بیست سال نظامسازی، بحث ایجاد حکومت موقت مثل این است که شما خانه کانکریتی (بتونی) تان را که نیاز به ترمیم و تحکیم دارد، از پایبست ویران کنید و روی زمینش خیمه پلاستیکی برپا کنید.
حامیان و مخالفان دولت موقت در حال مشخص کردن صفوف خود هستند. گفته میشود زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان به هیاتهای مذاکراتی گفتهاست که براساس توافقنامه آمریکا و طالبان، نیروهای آمریکایی تا سه ماه آینده افغانستان را ترک میکنند و دو طرف در این مدت باید روی یک «ساختار تقسیم قدرت» به توافق برسند.
دولت افغانستان انتظار دارد که با آغاز کار دولت جو بایدن تا دو هفته دیگر، تغییراتی در استراتژی آمریکا در قبال مذاکرات صلح رونما شود و حتی بعضی منابع گفتهاند که کابل امیدوار است که دولت جدید آمریکا، آقای خلیلزاد را از روند مذاکرات صلح افغانستان کنار بگذارد. اما با توجه به اظهارات اخیر مشاور امنیت ملی آقای بایدن که تلویحا توافقنامه آمریکا با طالبان را تایید کرد، گمان نمیرود اظهارات آقای خلیلزاد بدون مشورت مقامات دولت جدید آمریکا صورت گرفته باشد.
دور دوم مذاکرات صلح میان هیئت مذاکرهکنندهٔ طالبان و دولت افغانستان امروز ( شنبه،۲۰ جدی) در دوحهٔ قطر آغاز میشود و روی آجندای مذاکرات که تأکید بیشتر آن روی آتشبس است گفتگو خواهد شد.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان به رسانهها گفته که آتشبس از نیازهای اساسی مردم افغانستان است اما تاکنون اعتماد میان جانبین حاصل نشده و ما نمیتوانیم به جانب مقابل اعتماد کنیم.
علاوه بر دولت افغانستان،جامعهٔ جهانی به ویژه دولت آمریکا پیمان صلح را با طالبان امضا کرده و بارها از ایشان خواسته تا از خشونتهای شان در برابر مردم افغانستان بکاهند. چنانچه جنرال مارک میلی رییس ستاد مشترک آمریکا ماه قبل با گروه طالبان در دوحهٔ قطر دیدار کرد و در این دیدار از آنها خواسته بود تا به خشونتهای شان در افغانستان نقطهٔ پایان بگذارند.
خامه پرس