چرا میزان کشندگی کرونا در نقاط مختلف فرق دارد؟
شفاخانههای برخی از نقاط امریکا به دلیل شیوع ویروس کرونا اشباع شده و مکانهای دفن اجساد در دوران اوجگیری شیوع ویروس کرونا به سختی فعالیت میکنند. صفحات آگهی فوتی روزنامهها در مناطق که شدت شیوع زیاد است، پر است از اعلانات فوتی. بیماری کوید-19 در مسیری قرار دارد که قرار است خیلی بیشتر از آنفلونزای فصلی در آمریکا مردم را به کام مرگ بفرستد.
تعیین میزان کشندگی ویروس جدید کرونا یکی از پرسشهای کلیدی برای اپیدمیشناسان است. آنان برآورد میکنند که ویروس جدید کرونا دو باره شیوع یافته و تا سال 2022 ادامه خواهد یافت.
با شیوع ویروس جدید کرونا در ماه فبروری و مارچ، متخصصان بیماریهای عفونی مرگومیر ناشی از این ویروس را یک درصد اعلام کردند که نسبت به آنفلونزای معمولی ده برابر کشندهتر است. با این حال و بر اساس آمارهای که غیررسمی از شمار کسانی که در سراسر جهان به این بیماری مبتلا شدهاند، 6.4 درصد آنان جان باختهاند.
بر اساس آمارهای جدید، نرخ مرگومیر این بیماری در میان موارد شناساییشدۀ مبتلا به کوید-19 در ایتالیا 13 درصد و در آمریکا 4.3 درصد بوده است. حتا در کوریای جنوبی که با شروع آزمایشهای گسترده توانست شیوع این بیماری را کنترل کند، نرخ مرگومیر در میان مبتلایان به این بیماری 2 درصد بوده است.
به نظر میرسد میزان مرگومیر این بیماری در مناطق مختلف جغرافیایی متفاوت است. بهگونۀ مثال، میزان مرگومیر ناشی از بیماری کوید-19 در آلمان یک دهم ایتالیا و در لسآنجلس تقریباً به اندازه نیم تعداد تلفات نیویارک است. ایالت میشیگان با حدود 7 درصد تلفات بیشترین آمار تلفات در میان ایالتهای آمریکا را به خود اختصاص داده، در حالی که ایالت وایومینگ با تنها دو مورد مرگ یعنی حدود 0.7 درصد کمترین آمار تلفات این بیماری را داشته است.
متخصصان ویروسشناسی میگویند، شواهدی که نشان دهد این ویروس با تغییر خصوصیاتش در برخی از نقاط جهان شدیدتر عمل کرده باشد، وجود ندارد. با این حال، سوالی که مطرح میشود این است که چرا در آمار مرگومیر در کشورهای مختلف متفاوت است؟
تعیین میزان مرگومیر در میانۀ شیوع یک بیماری و آمارهای غیرثابت کار دشوار است. اپیدمیشناسان میگویند، میزان کشندهگی مبتنی بر مقایسۀ مرگومیرهای قابل شمارش ساده است، با این حال، تعداد مرگومیر ناشی از شیوع یک بیماری عفونی که غیرقابل شمارش است، مطمئناً میزان شدت کشندهگی آن غلوآمیز خواهد بود. مقامهای بهداشتی و ایپدمیشناسان تخمین میزنند که میزان مرگومیر ناشی از این بیماری در جوامع مختلف در میان افراد مبتلا بین 5 تا 10 درصد است. با این حال دستکم یک برآورد نشان داده است که میزان مرگومیر به مراتب بیشتر از این درصدیهاست.
هزاران بیماری که در هفته جاری در ایالات متحده به دلیل ابتلا به بیماری کوید-19 جان دادند، احتمالاً یک ماه پیش به این بیماری مبتلا شده بودند. به همین دلیل و با وجود اینکه نرخ ابتلا به این بیماری در مناطق مثل نیوریارک که شیوع بیماری در آن گسترده بود، کاهش یافته، اما تعداد تلفات آن در حال افزایش است.
علی مقداد، استاد علوم معیارهای بهداشتی در موسسۀ سنجش و ارزیابی سلامت میگوید، برای دانستن میزان مرگومیر باید بدانیم چه تعداد افراد به این بیماری مبتلا شده و چه تعدادی از آنان به دلیل این بیماری جان دادهاند. ما میدانیم که چه تعداد افراد میمیرند، اما نمیدانیم چه تعداد افراد به این بیماری مبتلا میشوند.
در حقیقت حتا اگر تعداد کسانی را که میمیرند به عنوان هدف جاری قرار دهیم، اما تعداد کسانی که به دلیل بیماری کوید-19 در خانه میمیرند کاملاً پوشش داده نمیشود. به گونۀ نمونه، پس از آن که مقامات اعلام کردند که آنان افراد فوت شدهیی را شامل این فهرست میکنند که گمان میرود به دلیل ابتلا به بیماری کوید- 19 جان داده باشند، تعداد مرگومیر ناشی از بیماری کوید-19 در شهر نیویارک 3700 تن افزایش یافت.
یک مطالعۀ موردی جالب توجه برای اپیدمیشناسان که به دنبال میزان مرگومیر واقعی ناشی از بیماری کوید-19 اند، کشتی دریایی دیماند پرانسس است که خود نوعی از آزمایش طبیعی تبدبل شد، زیرا زمانی که بیماری کرونا در میان سرنشینان این کشتی شیوع یافت، تمامی 3711 سرنشین و خدمۀ آنان آزمایش شدند.
براساس مطالعۀ پژوهشگران دانشکدۀ بهداشت و پزشکی، میزان مرگومیر در میان کسانی که علایم بیماری کوید-19 را داشتند، 2.6 درصد و در میان کسانی که نتیجه آزمایششان مثبت بوده، اما علایمی نداشتند، نرخ مرگومیر 1.3 درصد بوده است. تعداد کل مبتلایان به بیماری کوید-19 در جهان تاکنون بیش از 2 میلیون بوده که از این میان بیش از 150 هزار تن آنان جان باختهاند. ایالات متحده آمریکا با بیش از 600 هزار مبتلا و نزدیک به 30 هزار جان باخته، بیشترین آمار مبتلا و مرگومیر ناشی از ویروس کرونا در جهان را دارد. با این حال، بسیاری از مبتلایان به این بیماری علایمی از خود نشان نداده یا به نوع ملایمتری از این بیماری مبتلا شدهاند و این تعداد در فهرست رسمی شمار مبتلایان نیامده است.
در برخی از مناطق آمریکا به دلیل ناکافی بودن کیتهای آزمایشی و نگرانی از کمبود تختهای آیسییو، شفاخانهها کسانی را که خلوص آکسیجن خونشان بالاتر از 90 درصد باشد، نمیپذیرند و آنان را مورد آزمایش قرار نمیدهند. با وجود اینکه آزمایش افرادی که به نوع خفیف بیماری مبتلا شدهاند، عامل کلیدی در مشخص کردن تعداد مبتلایان است، اما ظرفیت آزمایش در بسیاری از مناطق محدود بوده است.
آمش آدلجا، محقق ارشد مرکز بهداشت و سلامت دانشگاه جان هاپکینز میگوید، کسانی را که علایم خفیف دارند به خانه بر میگردانیم. چنین مواردی در نسبتهای مرگومیر اختلاف ایجاد میکند که بازتابدهندۀ تفاوت واقعی نیست. با وجود این که گرفتن آزمایش از بیماران با علایم کوید-19 در آمریکا به صورت گسترده در دسترس قرار دارد، با این حال، تعداد افراد آلودهشده به این ویروس که خیلی بیمار نیستند، نامشخص است.
اطلاعاتی که از آیسلند رسیده است، نشان میدهد که این کشور 6 درصد جمعیتاش را آزمایش کرده که از این میان 43 درصد کسانی که نتیجۀ آزمایششان مثبت بوده است، هیچ علایمی بیماری را در زمان آزمایش نداشتند، هرچند بعداً ممکن است علایم بیماری در آنان بروز کرده باشد.
دانشمندان میگویند، میزان مرگومیر ناشی از بیماری کرونا به دقت زیر نظر قرار دارد – زیرا هرچند کاهش درصدی بسیار اندک به معنای هزاران مورد مرگومیر کمتر، در کشوری مثل ایالات متحده آمریکا – باشد. از این روش برای پیشگیری از گسترش بیماری و همچنان پیامدهای اقتصادی آن نیز استفاده میشود. در ماههای آینده، آزمایشهایی که بتوانند پادتنها را در خون افرادی که ناخواسته در معرض این بیماری قرار گرفتند، شناسایی کند، این امکان به وجود میآید تا بتوان میزان دقیقتری از افراد مبتلا را در میان جوامع مختلف مشخص کرد.
مرکز پیشگیری و کنترل بیماری و موسسۀ ملی بهداشت آمریکا گفته که آنان به زودی روند آزمایش پادتن/آنتیبادی را شروع میکنند تا مشخص شود چه تعداد از جمعیت آمریکا به بیماری مبتلا شدهاند. میزان مرگومیر ناشی از بیماری آنفلونزای فصلی که سالانه جان دهها هزار آمریکایی را میگیرد، حدود 0.1 درصد است. داکتر فاوسی، بالاترین مقام بیماریهای عفونی آمریکا در ماه مارچ در مجلس نمایندهگان حضور یافته بود ویروس کرونا را یک مشکل جدی خواند. او از نمایندهگان مجلس خواست تا اقدامات جدییی را برای کاهش گسترش بیماری کرونا روی دست گیرند.
بر اساس گزارش سیدیسی که هفته جاری منتشر شد، عدم تطابق در تعداد مبتلایان و مرگومیر ناشی از ویروس کرونا در بخشهای مختلف ایالات متحده آمریکا به عوامل متعددی بستهگی دارد. یکی از این عوامل، تراکم جمعیت و تفاوت سن ساکنان منطقهیی است که ویروس در آن شایع شده، عامل دیگر میزان اقدامات برای کاهش بیماری است و عامل سوم ظرفیت آزمایش برای تشخیص بیماری و شیوههای گزارشدهی است. به گونۀ نمونه، تفاوت بین نیویارک با ۵۵ مرگ در هر 100 هزار و کالیفرنیا با 2 مرگ در هر 100 هزار به وضعیت محدودیتها و در خانه ماندن ساکنان کالیفرنیا نسبت داده شده است.
داکتر مقداد از موسسۀ سنجش ارزیابی و سلامت میگوید، مقایسه نیویارک با کالیفرنیا کمی ناعادلانه است؛ درست است که فرماندار ایالت کالیفرنیا زودتر دست بهکار شد و فرمان محدودیت در گشتوگذار صادر کرد، اما در نیویارک مشکلات زیادی وجود داشت. موارد مبتلا و مرگومیر بالا در ایتالیا که شفاخانههای این کشور را اشباع کرده است، ممکن است به جمعیت بالای کهنسال این کشور مرتبط باشد، با این حال، یافتههای نیویارکتایمز نشان میدهد که تنها 3800 تن مبتلا به ویروس کرونا در سراسر آمریکا در خانههای ویژۀ مراقبت یا خانۀ سالمندان جان دادهاند.
کارشناسان مسایل بهداشتی دلیل بالا بودن میزان مرگومیر ناشی از کوید-19 در میان آمریکاییان – آفریقاییتبار در بسیاری از ایالتهای آمریکا را ناشی از بالابودن بیماریهای زمینهیی که ریشه در نابرابرهای طولانیمدت اقتصادی و عدم دسترسی به مراقبتهای بهداشتی می شوند، نسبت میدهند و میگویند که این عوامل شانس زندهماندن آنان را در صورت ابتلا به بیماری کرونا پایین آورده است.
داکتر مقداد میگوید، تفاوتها در دسترسی به مراقبتهای بهداشتی در آمریکا سبب شده است که شماری از شهروندان آمریکایی بیشتر از دیگر شهروندان آمریکایی متحمل تلفات شوند؛ با وجود اینکه بخشهای از کشور آمادۀ بازگشایی میشوند، اما موارد ابتلا در فلوریدا و دیگر ایالتهای جنوبی در حال افزایش است. این ایالتهای جزء ایالتهای اند که فرماندران آنها با تأخیر اقدام کردهاند. حالا این میزان انتقال و پخش ویروس است که بیشتر از ابتلای آن کارشناسان مسایل بهداشت را به خود مشغول کرده است تا راه حلی برای آن پیدا کنند.
اندرو نویمیر، استادیار بهداشت عمومی در دانشگاه کالیفرنیا میگوید، همۀ شهروندان کشور در برابر این بیماری آسیبپذیرند. هیچکسی در برابر این بیماری مصئون نیست. این بیماری هیچ شباهتی به آنفلونزا ندارد.
منبع: نیویارک تایمز
سلام وطندار