اجتماعیفرهنگی هنری

پنج هزار اثر تاریخی در یک دهه گذشته از سراسر کشور جمع آوری شد

عبدالقدیر تیموری، رئیس اداره باستان‌شناسی این وزارت روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که این آثار شامل مجسمه‌های سنگی و گلی، سکه‌های طلا، نقره، برنز و ده‌ها قلم اثر دیگر می‌شود در اثر کاوش‌های باستان‌شناسی کشف شده است.

آقای تیموری افزود که این آثار به لحاظ تاریخی متعلق به دوره های مختلف و برخی مربوط به زمان ساسانیان (۲۲۴ تا ۶۵۱ میلادی) و کوشانیان ( ۶۰ تا سال ۳۷۵ میلادی) می‌شود.

به گفته او، این آثار، که مجموع آن به ۵۲۶۷ قلم می‌رسد، از سراسر کشور و از جمله از شماری از محلات تاریخی در ولایت‌های مختلف کشف شده است. به عنوان مثال، از ولایت لوگر و به‌ویژه معدن مس عینک ۲۳۹۲ قلم اثر تاریخی به دست آمده است.

این مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ تعداد آثار به دست آمده از سایر ولایت‌ها را چنین برشمرد: کابل ۱۶۷ قلم، بلخ ۱۰۳۷ قلم، بامیان ۶۲۲ قلم و میدان وردگ ۵۳۱ قلم و غزنی ۲۲ قلم. این آثار به موزیم ملی و سایر نهادهای مشابه تحویل داده شده است.

آقای تیموری افزود که شماری از این آثار در موزه محلی مس عینک در لوگر نگهداری می‌شود و در برخی از محلات آثار غیرقابل انتقال مانند معبد نیز کشف شده است که یک واحد ویژه از آن‌ها نگهبانی می‌کند.

پیش از این نگرانی‌های زیادی در مورد نگهداری و نگهبانی از آثار و محلات تاریخی و باستانی افغانستان ابراز شده، ولی آقای تیموری تاکید کرد که واحد ۰۱۲ پولیس، که ۵۰۰ سرباز دارد، در سراسر کشور از این محلات نگهبانی می‌کند.

شمار زیادی از آثاری که در گذشته از محلات مختلف تاریخی کشور کشف شده و در موزه‌های کشور نگهداری می‌شد، در زمان جنگ‌های داخلی کشور به سرقت رفت و برخی از آن‌ها را گروه طالبان در زمان حاکمیت خود به دلیل این که “غیراسلامی” هستند، از بین بردند.

کمال سادات، سرپرست وزارت اطلاعات فرهنگ از کشورهایی که آثار تاریخی افغانستان به آن‌ها به صورت غیرقانونی انتقال داده شده، خواست که در بازگرداندن آن‌ها کمک کنند.

آقای سادات از شهروندان کشور نیز خواست که اگر آثار باستانی در اختیار آن‌ها است، به موزه ملی تحویل دهند تا این موزه بیشتر غنی شود.

سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور افزود که در ماه‌های اخیر گروه‌های باستان‌شناسی به شماری از محلات تاریخی که تا حال از نظر پنهان مانده، برای کاوش‌های باستانشناسی اعزام شده‌اند.

مقام‌های وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌گویند در سال‌های گذشته به کمک گروه باستان‌شناسی فرانسه در سراسر افغانستان حدود پنج هزار محل باستانی تشخیص شده و کاوش در این محلات تا پنج سال آینده ادامه خواهد یافت.

اما شماری از این محلات، به گفته مقام‌های دولتی، تحت کنترول گروه‌های شورشی هستند که کار را برای دسترسی باستانشناسان به چنین محلات دشوار کرده است./BBC

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا