اجتماعیسیاستِتیتر یک

پنج نهاد و 170 شهروند افغانستان در فهرست تحریم سازمان ملل قرار دارد

نام آقای حکمتیار در ۲۰ فبروری ۲۰۰۳ در فهرست تحریم‌های کمیته القاعده و طالبان که بعدا به کمیته القاعده و داعش تغییر نام داد، ثبت شد. اما نام‌های بیش از ۱۷۰ فرد و پنج نهاد افغانی (شبکه حقانی، دو صرافی و دو شرکت) در فهرست تحریم‌های کمیته ۱۹۸۸ درج است. بیشتر این افراد شامل رهبران و برخی اعضای فعال گروه‌ طالبان و شبکه حقانی مانند عبدالرئوف ذاکر، مسئول بخش عملیات انتحاری این شبکه می‌شود.

فهرست تحریم‌های سازمان ملل شامل دو بخش می‌شود: بخش نخست اسامی افراد تحت تحریم را در بر دارد که در حال حاضر نام‌های ۶۴۲ نفر در آن درج است. بخش دوم شامل اسامی نهادها و گروه‌های تحت تحریم می‌شود که در حال حاضر نام‌های ۳۶۸ نهاد و گروه در این فهرست ثبت است.

دولت‌های عضو سازمان ملل می‌توانند نام یا نام‌هایی را برای درج یا حذف از فهرست تحریم‌ها به کمیته‌های مربوط پیشنهاد کنند. در هر دو مورد درج یا حذف، دولت متقاضی اطلاعات و دلایل کافی و مطابق استانداردهای این کمیته‌ها در مورد فرد یا نهاد مورد نظر ارائه می‌کند.

فهرست تحریم‌ها شامل کد ویژه و اطلاعاتی دربارۀ فرد یا نهاد تحت تحریم می‌شود. این اطلاعات در مورد افراد شامل اطلاعات شخصی، وضعیت سلامت، سوابق، ملیت، محل احتمالی زندگی و تاریخ وضع تحریم می‌شود. در مورد نهادها هم اطلاعات مشابهی تهیه می‌شود.

افراد مرتبط با فعالیت‌های تروریستی در افغانستان عمدتاً در حوزه کاری کمیته ۱۲۶۷ (۱۹۹۹) و کمیته ۱۹۸۸ (۲۰۱۱) قرار می‌گیرند. کمیته نخست برای نظارت از تحریم‌های علیه القاعده و داعش و کمیته دومی تحریم‌های علیه گروه طالبان تشکیل شده‌اند که همه ۱۵ عضو شورای امنیت در آن‌ها حضور دارند.

مفهوم اصلی درج نامی در فهرست سیاه آن است که صاحب چنین نامی برای امنیت بین‌الملل خطرناک تلقی می‌شود. اگر صاحب چنین نامی فرد است، یا تسلیم یا بازداشت شود و یا رویه خود را تغییر دهد. بنابراین، انتظار می‌رود که تمامی کشورها و افراد برای تحقق هدف تحریم‌ها به سازمان ملل و پلیس اینترپل کمک کنند.

دلیل حذف نامی از فهرست تحریم‌ها معمولاً مرگ صاحب نام یا درخواست کشوری در این مورد است. اگر دولتی این درخواست را مطرح کند، باید توضیحات و دلایل کافی برای طرح درخواست خود فراهم کند. همچنین در مورد رفع تحریم‌ها دولت متقاضی باید شواهد و تضمین‌های کافی ارائه کند تا فرد یا نهاد مورد نظر تهدیدی برای امنیت بین‌الملل نباشد.

دلایل و توضیحاتی که از سوی کشور متقاضی در کمیته‌های تحریم‌های شورای امنیت و خود شورای امنیت سازمان ملل مطرح می‌شود، معمولاً در اطلاعیه‌های این سازمان بازتاب نمی‌یابد. بنابراین، کسب اطلاع از محتوای این توضیحات دشوار است، مگر این که کشور متقاضی یا مقام‌های سازمان ملل آن را فاش کنند.

تا حال دست‌کم نام‌های ۲۷ عضو گروه طالبان، شبکه حقانی و حزب اسلامی از فهرست سیاه حذف شده است. دلیل حذف اسم تنها سه نفر از این افراد در اعلامیه‌های رسمی سازمان ملل ذکر شده: ملا محمد ربانی، سنگین زدران و بدرالدین حقانی.

هر سه نفر به دلیل مرگ از این فهرست حذف شده، اما در مورد سایر افراد هیچ دلیلی اعلام نشده است.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا