سرتاج عزیز، مشاور ارشد نخستوزیر پاکستان در امور خارجی و امنیت ملی گفته است که ساخت تاسیسات امنیتی در امتداد مرز مشترک با افغانستان ادامه خواهند یافت.
آقای عزیز در گفتوگوی با یک شبکه تلویزیونی محلی در پاکستان گفت که دولتش میخواهد رفت و آمدهای غیرقانونی مرزی پایان یابد.
او گفته اردوگاههای مهاجران افغان در پاکستان به پناهگاه امن تروریستان تبدیل شده است.
مشاور ارشد نخست وزیر پاکستان گفت مهاجران افغان برای پاکستان به یک مساله امنیتی تبدیل شدهاند و پاکستان این موضوع را جدی دنبال میکند.
آقای عزیز گفت تاسیسات امنیتی جدید نه تنها در تورخم، بلکه در طول امتداد مرز افغانستان و پاکستان موسوم به ‘خط دیورند’ ساخته خواهند شد.
مشاور ارشد نخست وزیر پاکستان گفت قرار است این کشور در امتداد مرز خود با افغانستان ورودیهای مرزی، حصارها و دهلیزهای برای عابرین ایجاد کند که به گفته او هم موجب سهولت و هم موجب کنترول در مرز خواهد شد.
آقای عزیز پذیرفت که حصارکشی در امتداد ۲۴۰۰ کیلومتر مرزی مشترک افغانستان و پاکستان ناممکن است اما گفت که همه گذرگاههای مرزی با افغانستان با این تاسیسات جدید تجهیز خواهند شد.
پاکستان از اول ماه جون/ژوئن مقررات جدید اعمال ویزا را عملی کرده که هیچ افغانی بدون ویزا اجازه ورود به پاکستان ندارد.
روز دوشنبه گذشته وزارت داخله اعلام کرد که مرزبانان پاکستانی کار ساخت تاسیسات مرزی از جمله یک ورودی جدید را در گذرگاه تورخم در نزدیکی “خط صفر” آغاز کردند ولی مرزبانهای افغان مانع آن شدند.
مقامات پاکستان گفتهاند که ساختن این تاسیسات جدید برای جلوگیری از عبور و مرور شورشیان از مرز میان افغانستان و پاکستان لازمی است
این حادثه موجب درگیری میان نیروهای مرزی دو کشور شد و در اثر آن سه سرباز افغان و یک افسر ارشد ارتش پاکستان کشته شدند و ۲۰ سرباز دیگر هم زخمی شدند.
این درگیریها موجب شد که گذرگاه تورخم برای یک هفته به صورت کامل مسدود شود و تنها سه روز پیش بازگشایی شد.
سفر هیات افغانستان به پاکستان
به دنبال این زدوخوردهای مرزی کمسابقه در گذرگاه تورخم، دیروز هیات به ریاست حکمت خلیل کرزی، معاون وزارت خارجه به پاکستان رفت.
دو طرف توافق کردند تا “یک رویکرد مؤثر را برای مشوره و همآهنگی” پیرامون تنشهای اخیر در گذرگاه تورخم ایجاد کنند.
قرار است که این رویکرد برای ملاحظه و منظوری به رهبری هر دو کشور در حاشیه نشست آینده سازمان همکاریهای شانگهای در تاشکند (۲۳-۲۴ جون) پیشنهاد شود.
سرتاج عزیز که پس از گفتوگوها با هیات افغانستان با تلویزیون سما صحبت میکرد، گفت در ملاقات اسلام آباد دو طرف توافق کردند تا یک میکانیسم مناسب برای حل این مشکل جستجو شود.
او گفت براساس این میکانیسم گروههای کوچک ساخته خواهد شد تا به مناطق مرزی رفته و ببینند که ساختارهای مورد نظر پاکستان تا چه حدی از خط مرزی دور هستند.
آقای عزیز افزود که شاید افغانها ملاحظاتی در مورد تاسیسات مرزی پاکستان داشته باشند اما به گفته او افغانستان خود شکایت دارد که تروریستان از مرز پاکستان عبور میکند و این کشور را هدف قرار میدهد.
او گفت این تاسیسات میتواند مانع عبور و مرور تروریستان از این خط مرزی شود.
وزارت داخله اعلام کرده بود که براساس “تفاهمنامه و قوانینی” که در مورد خط مرزی دو کشور موسوم به دیورند وجود دارند، نیروهای مرزی “حق دارند که جلو تخلفات نیروهای نظامی پاکستان را بگیرند و ساختن تاسیسات مرزی در نقطه صفر، تخلف از این تفاهمنامه است.”
دولت افغانستان مرز مشترک بین این کشور و پاکستان را که حدود ۲۴۰۰ کیلو متر طول دارد، به رسمیت نمیشناسد و مدعی است که معاهدهای که در این مورد در سال ۱۸۹۳ میلادی بین امیر عبدالرحمان خان پادشاه وقت افغانستان و سر مورتیمر دیورند، وزیر خارجه وقت هند بریتانیایی امضا شده، اعتبار ندارد.
اما دولت پاکستان و جامعه بینالمللی این مرز را به عنوان مرز بینالمللی بین دو کشور به رسمیت میشناسند.
BBC