وحشت پاکستان از آغاز عملیات های افغانستان در امتداد خط دیورند
این موضوع از سوی مقامات کشورمان پس از آن مطرح گردید که سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر پاکستان در امور خارجی، محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور را متهم به حمایت از طالبان کرد.
نجیب الله آزاد معاون سخنگوی رئیس جمهوری می گوید این گونه اظهارات وحشت و نگرانی مقام های پاکستانی را همزمان با آغاز عملیات گسترده در دو سوی خط فرضی دیورند برای نابودسازی تررویستان نشان می دهد. قرار است این عملیات ها با نظارت آمریکا و چین توسط افغانستان و پاکستان صورت بگیرد.
لازم به ذکر است که تقریبا یک هفته پیش ارگ ریاست جمهوری در بیانیه ای اعلام کرد که افغانستان و پاکستان به طور مشترک در امتداد خط دیورند عملیات های نظامی را برای نابودسازی گروه های تروریستی راه اندازی می کنند. این اقدام پس از سفر برخی از سناتوران آمریکایی به پاکستان و دیدار با سران نظامی این کشور مطرح شد. آنها به کابل اطمینان دادند که اسلام آباد به طور مشترک این عملیات های نظامی را انجام می دهد.
نجیب الله آزاد گفت که این عملیات ها با نظارت آمریکا صورت خواهند گرفت. “هر دو کشور در خاک خود و در امتداد مرز دیورند عملیات هایی را علیه گروه های تروریستی راه اندازی خواهند کرد که توسط آمریکا نظارت می گردند.”
محمد رادمنش سخنگوی وزارت دفاع نیز می گوید که این اقدام بدین معناست که هر دو کشور با راه اندازی عملیات های نظامی در خاک خود و در امتداد مرز دیورند، لانه های تروریستی را هدف قرار می دهند.
این در حالیست که مقامات پاکستان نگران طرح استراتژی آینده دونالد ترامپ برای افغانستان هستند. آنها ترس از این دارند که ممکن است در استراتژی جدید آمریکا، فشارهای بیشتری بر پاکستان وارد شود تا مخفیگاه های گروه های شورشی افغانستان که در پشاور، کویته و یا در دیگر بخش های پاکستان حضور دارند را هدف قرار دهد، در غیر اینصورت با تحریم های امریکا مواجه می گردد.
در یک گزارش اخیر پنتاگون از پاکستان به عنوان «مهم ترین عامل خارجی پر نفوذ» در افغانستان یاد شده است که بدون حمایت این کشور از تلاش های موجود برای صلح و ثبات در افغانستان، هیچ صلح و ثباتی در افغانستان برقرار نخواهد شد.
دولت افغانستان همواره گفته است که شبکه تروریستی حقانی یک گروه شورشی افغان است که در وزیرستان پاکستان مستقر می باشد و تاکنون حملات مرگباری را علیه نیروهای آمریکایی و مقامات عالی رتبه افغانستان و خارجی در افغانستان راه اندازی کرده اند.
شبکه حقانی با گروه طالبان و القاعده رابطه دارد و آمریکا نیز این شبکه را یک تهدید بزرگ برای امنیت افغانستان می داند.
گزارش پنتاگون می نویسد “گروه های شورشی افغان به شمول سران ارشد شبکه حقانی و طالبان در پاکستان پناهگاه های امن دارند. هیچ تلاشی از سوی پاکستان برای مختل سازی تهدیدهای شبکه حقانی در دوره گزارش از تاریخ 1 دسامبر 2016 الی 31 می 2017 دیده نشد.”
گزارش می افزاید “آمریکا هم چنان صراحتا به پاکستان می گوید تا برای تقویت امنیت منطقه اقدام کند و از دادن پناهگاه به تروریستان و گروه های افراطی خود داری کند.”
همچنین گزارش علاوه می کند که “گرچه عملیات های نظامی پاکستان توانسته برخی از پناهگاه های تروریستان را منهدم کند، اما گروه های افراطی خاصی مانند طالبان و شبکه حقانی توانستند نقل مکان کنند و همچنان به فعالیت های خود در و از پاکستان ادامه دهند. آمریکا همچنان آماده است تا به پاکستان در همه سطوح، اهمیت اقدام علیه گروه های افراطی و تروریستی را نشان دهد.”