آغاز مذاکرات بین الافغانی در دوحه علاوه بر استقبال گسترده بین المللی با واکنش هایی در داخل افغانستان نیز همراه شده است. حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان در واکنش به آن گفت علاقه دارد بهشمول طالبان با سایر گروههای افغانی جهت تقویت و اصلاحات نظام و سیستم مشترک کار کند.
حمدالله محب روز شنبه (۲۲سنبله) در رشته توییت های گفت خوشحال است که پس از یک تأخیر طولانی و «خونریزیهای بی جا» گفتگوهای رو در رو صلح افغانستان آغاز شده است. مشاور امنیت ملی افزود دولت افغانستان متعهد به صلح با عزت، دایمی و سراسری است، که در آن تنوع، دستآوردها و حقوق همه حفظ شود.
او تاکید کرد: «در سیستم کنونی در کنار همه مزایا مشکلات نیز وجود دارد و ما علاقه داریم که بهشمول طالبان با سایر گروههای افغانی جهت تقویت و اصلاحات نظام و سیستم مشترک کار نمایم، چونکه اصلاح و تقویت نظام به نفع افغانستان بوده و یکی از خواستهای اساسی مردم میباشد.»
محب خاطرنشان کرد برای بهبود اصلاحات گفتگوها ارزش اساسی دارد، ولی حفظ و تقویت نظام از همه مهمتر است چون موجودیت نظام بقا و منافع همه بهشمول طالبان را تضمین میکند.
به گفته او در جریان مذاکرات نیاز است، تا برای بقای نظام بحثهای مفید و اساسی صورت گیرد.
سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری نیز در واکنش به آغاز مذاکرات بین الافغانی با نشر اعلامیه ای آغاز مذاکرات مستقیم میان دولت و گروه طالبان را به عنوان یک روز تاریخی خواند و گفت: «اگر بتوانیم این رخداد را به ختم جنگ و خشونت و آغاز یک صفحه جدید در حیات سیاسی مردم افغانستان پیوند بزنیم، نسل های آینده همه ما را تحسین خواهند کرد. »
دانش تاکید کرده دولت و نیروهای دفاعی و امنیتی کشور در طی بیست سال گذشته دستاوردهای بزرگی چون تحکیم پایه های نظام سیاسی مبتنی بر قانون اساسی، نهادینه ساختن روندهای دموکراتیک، تثبیت حقوق و آزادی های زنان، رشد آزادی های مدنی و آزادی بیان، فراهم کردن زمینه برای تعلیم و تحصیل صدها هزار متعلم و محصل به شمول دختران، ارتقای جایگاه افغانستان در سطح منطقه و جهان و تحکیم روابط بر اساس منافع ملی کشور و بنیان نهادن زیربناهای اقتصادی و توسعه داشته و هیچکدام نباید مورد معامله قرار گیرد.
امیدواری ها از رسیدن به صلح
جمعیت اسلامی شاخه عطامحمد نور نیز با نشر اعلامیه ای گفت این حزب همواره طرف دار حل مشکل افغانستان از راه مذاکره وگفتگو بوده آرزو دارد این مذاکرات به پایان جنگ وخون ریزی و تأمین صلح و امنیت پایدار در کشور در پرتو استقرار نظام عادلانه بی انجامد.
جمعیت در اعلامیه خود از دو طرف مذاکره کننده و همۀ کشورها و سازمانهای دخیل در این مذاکرات خواست برای تحقق این «آرزوی دیرینۀ» مردم افغانستان از هیچ تلاشی دریغ نکنند.
کرزی خواهان تساهل و مدارا در مذاکرات شد
حامد کرزی رییس جمهور پیشین نیز با نشر اعلامیه ای در واکنش به مذاکرات بین الافغانی آن را موجب امیدواری خواند و گفت مردم افغانستان انتظار دارند تا طرفهای مذاکره کننده در دوحه، با درک مسوولیتهای اسلامی و ملی خود برای برقراری یک صلح پایدار به منظور حفظ و تثبیت استقلال کشور، تحکیم وحدت ملی، توجه به منافع افغانستان و نیاز مردم در پرتو عدالت، برادری و خواهری هر چه زودتر این گفتوگوها را به موفقیت برسانند.
کرزی بابیان اینکه در این مرحله بسیار حساس صلح و امنیت اولویت اصلی همه باشندگان کشور است تاکید کرد: «از طرفهای مذاکرهکننده میطلبد تا منافع کلان ملی را بر خواستهای محدود و گذرا مرجح دانسته و با عطف توجه به امروز و آینده سرزمین آبایی ما با روحیه گذشت و تسامح عمل نمایند.»
امیدواری از توافق روی آتش بس
حزب وحدت اسلامی افغانستان به رهبری کریم خلیلی نیز ضمن استقبال از آغاز مذاکرات بین الافغانی ابراز امیدواری کرد صلح پایان جنگ باشد.
در اعلامیه این حزب آمده است جنگ زمانی به پایان واقعی خواهد رسید که صلح دربرگیرندهِ حل تمام نقاط منازعه برانگیز بوده و در زیر چتر صلح، تمام واقعیتها و تنوعات کشور امکان زیست باهمی داشته باشند.
حزب وحدت ابراز امیداورای کرد در نخستین گامهای مذاکرات، آتش بس دایمی مورد توافق قرار گیرد.
انتقاد از نبود پرچم افغانستان در نشست افتتاحیه
رحمت الله نبیل رییس پیشین امینت ملی در توییتی نگاشت این کنفرانس درباره افغانستان است اما پرچم افغانستان در هیچ کجا دیده نمی شود.
نبیل تاکید کرد: «من صمیمانه امیدوارم که برداشتن پرچم افغانستان از این دیدار برای حسن نیت و نزدیک کردن افغان ها باشد نه برای هدف دیگری!»
او همچنان ابراز امیدواری کرد افغانستان یک صلح واقعی و «باوقار» را شاهد باشد.