
مسئولان وزارت صحت عامه میگویند در هفتهی گذشته بیش از هشتهزار واقعهی بیماریهای تنفسی در مراکز صحی شهر کابل ثبت شده است که از آن میان ۱۷ بیمار جان باختهاند.
فدامحمد پیکان، «معین عرضه خدمات وزارت صحت» عامه امروز (دوشنبه، ۹ جدی) در برنامهی آغاز «کمپین استفاده از ماسک برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از آلودگی هوا» در کابل گفت این وقایع شامل بیماریهای تنفسی، قلبی و زکام میشود که نسبت به سال گذشته در زمان مشابه یکهزار و ۶۰۰ مورد افزایش را نشان میدهد.
وزارت صحت عامه، اداره ملی حفاظت از محیط زیست و شهرداری کابل امروز کمپین مشترکی برای جلوگیری از آسیبهای آلودگی هوا راهاندازی کرد.

آقای پیکان گفت: «یکی از راههای وقایه از بیماریهای تنفسی و اضرار آلودگی هوا استفاده از ماسک است که همه میتوانند در هنگام آلودگی بیشتر هوا از آن استفاده کنند.»
شاهزمان میوندی، رییس اداره ملی حفاظت از محیط زیست گفت این اداره برنامههای مهمی در رابطه به کاهش آلودگی هوا روی دست دارد.
آقای میوندی نیز تأکید کرد شهروندان کابل برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از آلودگی هوا از ماسک استفاده کنند.
این روزها کیفیت هوای کابل در ایستگاههای سنجش میزان آلودگی هوا روی وضعیت «ناسالم» و «خیلی ناسالم» در نوسان است؛ وضعیت هشداردهندهای که سلامتی ساکنان کابل را در معرض خطر قرار داده است.
شدت آلودگی هوا به نگرانی جدی شهروندان، مسئولان بلندپایه، ادارات دولتی و بخش خصوصی تبدیل شده است.
حکومت هفتهی گذشته برنامهی کوتاهمدتی را برای کاهش آلودگی هوا روی دست گرفت. براساس این طرح صاحبان تمام بلندمنزلها، حوضها، حمامها، هتلها، خانهها و سایر عاملان عمدهی آلودهکنندهی هوا مکلف شدهاند که از دستگاه تصفیهکننده یا فلتر استفاده کنند.
همچنان براساس این طرح فعالیت داشهای خشتپزی و آلودهکنندههای بزرگ دیگر در اطراف، گوشه و کنار شهر نیز باید متوقف شود. تمام ادارات دولتی، شرکتها و نهادهای خصوصی مکلف شدهاند که بهجای زغال سنگ و چوب برای گرمسازی اداراتشان از گاز مایع و برق استفاده کنند.
چندین سال است که شهر کابل در فصل زمستان گاهی چندین روز پیهم در صدر آلودهترین شهرهای جهان قرار میگیرد. شهروندان پایتخت از نبود یک برنامهی منظم برای مبارزه با آلودگی هوای کابل شاکیاند و میگویند که حکومت این معضل را جدی نگرفته است و برنامههای کوتاهمدتی که مسئولان در جریان زمستان روی دست میگیرند دردری را دوا نمیکند.
میرویس آریا، فعال شبکههای اجتماعی در صفحهی فیسبوکش نوشته است: «حرکات نمایشی دردی را دوا نمیکند. بدیل ذغال سنگ را حداقل در زمستان جاری نداریم. این کار وقتی میسر بود که برق کافی و گاز ارزان و یا راه دیگری برای گرمایش میداشتیم. حالا تنها کار ممکن نصب فلتر است. ادارهی ملی حفاظت از محیط زیست اگر واقعا ادارهی به درد بخوری بود، از بهار امسال برنامه میریخت، کار میکرد، مردم و نهادها را همسو کرده و بدیل سنگ ذغال را تا رسیدن زمستان ایجاد میکرد. بدون ارائهی بدیل جز چند چرخش و قدمزدن عوامفریبانه، جریمهها و رشوتهای شخصی و سروصدای دوروزه چیزی حاصل نمیشود.»