هشت ثور؛ پیروزی مردم و شکست رهبران
بار اصلی مبارزه با اشغال کشور توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق را مردم به دوس داشتند و مردم بودند که خسارات جبران ناپذیر را در این راه متحمل شدند.
اگر هشت ثور را پیروزی جهاد بدانیم، صاحب این پیروزی مردم افغانستاناند. مردم در مبارزه علیه شوروی و سقوط حکومت داکتر نجیب موفق شدند؛ اما رهبران جهادی در مدیریت پیروزی شکست خوردند. آنها نتوانستند اهمیت و حساسیت شرایط موجود آن روز را درک کنند. رهبران جهادی که هر کدام به گونه جداگانه با مراجع و منابع بیرونی در ارتباط بودند، در کنترل احساسات خود و تبدیل نیروی تخریبی گروههای مسلح به نیروی سازندگی منظم عاجز ماندند. رهبران جهادی، به جای تحمل همدیگر، همچنان علیه همدیگر به رجزخوانی، برجسته سازی اختلافات، رقابت و تلاش برای حذف همدیگر پرداختند.
این روند، متاسفانه، برخلاف شعار جنگ جنگ تا پیروزی، تا شکست کامل همه طرفهای درگیر ادامه یافت. هشت ثور و رخدادهای پس از آن، به روشنی حکایتگر شکست رهبران و نخبگان سیاسی در کنترل اوضاع است.
شرایط کنونی نیز، بیش از هر امر دیگر، نیازمند هوشیاری و احساس مسئولیت اجتماعی آحاد مردم است. بیداری و هوشیاری مردم، به ویژه زنان و جوانان، میتواند نخبگان سیاسی را به درک مسئولیت خطیر شان آگاه کند و یا دست شان را از بازی با سرنوشت مردم و کشور کوتاه نماید.
زنان و جوانان، بیش از همه، از صلح پایدار نفع میبرند و از بحران آسیب میبینند.مردم و آگاهان جامعه نباید اجازه دهند، رهبران جهادی و سیاسی، یک بار دیگر کشور را درگیر بازیهای از پیش باخته قومی، زبانی و سمتی کنند.
محمد سالم حسنی، مشاور رئیس جمهور