هزینه های گزاف جنگ آمریکا در افغانستان آشکار شد

یک مقام پنتاگون به اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفته است که در سال جاری پیش بینی می گردد نزدیک به 45 میلیارد دالر صرف هزینه حضور در افغانستان گردد.
براساس گفته های چندین تن از سناتوران این هزینه بسیار گزاف می باشد.
«اد مارکی» سناتور دموکرات اهل ماساچست آمریکا می گوید که هزینه تنها دو ماه جنگ در افغانستان می تواند هزینه تاسیس یک مرکز ترک اعتیاد را در هر ایالت آمریکا تامین کند.
نکته قابل توجه و جالب در خصوص این هزینه ها، تفاوت در مقدار مصرفی است که بین نیروهای امنیتی افغانستان، سربازان آمریکایی، موارد لوجستیکی و کمک های اقتصادی به دولت افغانستان داده می شود.
گفته شده است که 5 میلیارد دالر صرف هزینه های مرتبط با نیروهای امنیتی افغانستان می گردد، در حالیکه این رقم برای تنها 16 هزار سرباز آمریکایی در افغانستان 13 میلیارد دالر است. در همین حال رقم پیش بینی شده برای کمک های اقتصادی تنها 780 میلیون دالر است. مابقی این 45 میلیارد دالر هم صرف هزینه های لوجستیکی می گردد.
این مقام پنتاگون به کمیته روابط خارجی سنای آمریکا همچنین گفت که هزینه های جاری جنگ افغانستان بسیار کمتر از مقداری است که بیش از یک صد هزار سرباز آمریکایی در افغانستان حضور داشتند. در آن زمان هزینه های جنگ در حدود یک صد میلیارد دالر در سال بود.
پس از آن این سوال مطرح گردید که رقم مجموع هزینه های جنگ آمریکا در افغانستان از سال 2001 الی تاکنون چقدر بوده است. تخمین های متفاوت از سوی نهادهای متفاوت حاکی از آن بود که مالیات دهندگان آمریکایی بین یک میلیارد الی دو میلیارد دالر برای این جنگ مبهم پرداخت کرده اند.
اگر هزینه های جنگ عراق نیز اضافه گردد که این رقم به حدود 5 میلیارد دالر می رسد. اما این رقم هم رقمی نهایی و دقیقی نیست، زیرا بسیاری از کارشناسان عوامل متعدد و متفاوتی را برای حساب کلی هزینه های جنگ آمریکا در نظر می گیرند.
متاسفانه پس از گذشت 17 سال هنوز هم هیچ چشم انداز پایانی برای جنگ افغانستان دیده نمی شود. جنگ افغانستان به عنوان طولانی ترین جنگ تاریخ آمریکا حتی بیشتر از جنگ آمریکا در ویتنام نام گرفته است.
اما نکته مهم قابل تاکید این است که این ارقام فقط مختص هزینه های مالی مرتبط با جنگ آمریکا در افغانستان و عراق می باشد.
هزینه های جانی و انسانی افغان ها، عراقی ها، متحدین ناتو و دیگر کشورهای همسایه این دو کشور در این جنگ ها قابل تصور نیست.
برای مثال، پاکستان به طور رسمی اعلام می کند که از آغاز نزاع ها در افغانستان در سال 2001 تاکنون نزدیک به 123 میلیارد دالر ضرر اقتصادی داشته و بیش از 70 هزار غیرنظامی و 6 هزار نیروی نظامی اش را در بمب گذاری ها و درگیری ها با شورشیان از دست داده است.
اما ضرر اصلی در جنگ افغانستان این نکته است که پس از گذشت بیش از یک و نیم دهه هنوز مشخص نیست که چه کسی در جایگاه برنده این جنگ قرار دارد.
افغانستان هم اکنون دولتی غیرنظامی با حمایت جامعه جهانی در کابل دارد که احکام و نوشته هایش محدود است.
شورشیان طالبان اراضی زیادی را تحت کنترل خود دارند، اما قادر به سرنگونی دولت نمی باشند. از سویی آنها (طالبان) تا زمانی که آمریکایی ها در افغانستان مستقر باشند نمی توانند در میدان نبرد پیروز گردند.
به همین اندازه هم، نیروهای آمریکایی از پیروزی قاطعی در افغانستان بسیار فاصله دارند. شورشیان که به افزایش استفاده از بمب گذاری در شهرهای افغانستان بخصوص کابل روی آورده اند، آمریکایی ها از سوی بسیاری از سیاستمداران افغانستان بخاطر ناکامی در ترمیم امنیت تحت انتقادات شدید قرار گرفته اند.
حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین آمریکا در مصاحبه ای با آسوشیتد پرس گفته بود که آمریکا از جنگ افغانستان برای اهداف استراتژیک خود استفاده می کند.
او گفت که هدف سربازان آمریکایی در افغانستان برای «توقف تروریسم» نیست.
آقای کرزی علاوه کرد: «به نظر من، هدف آنها ایجاد تفرقه میان ما (افغان ها) و ضعیف نگه داشتن ما است تا از این رو بتوانند به اهداف خود در منطقه دست یابند. آنها (آمریکایی ها) رقابت سیاسی و جهانی خود را دارند. آنها در مقابل خود چین را به عنوان قدرتی در حال ظهور دارند. آنها همچنین روسیه را در مقابل خود دارند که با سازماندهی مجدد و قدرت مجدد در صحنه جهانی حضور دارد. آنها با چالش مواجه شده و احساس خطر می کنند.»
این اولین باری نبود که حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان از ناکامی های آمریکا انتقاد می کند. او در مصاحبه ای او دیگر آمریکا را متهم کرده بود که از حضور داعش که سعی در کنترل نواحی مرزی افغانستان دارد چشم پوشی می کند.