برگزیده هادیدگاه هاسیاست

هزاره‌های کویته پاکستان و زندگی در سایه مرگ/ در محلات محصور شده‌اند و کشتار آنها ادامه دارد

صدها هزار تن از این اقلیت مذهبی سال‌هاست که در دو محله‌ای که توسط پُسته‌های بازرسی و صدها محافظ مسلح محصور شده اند، زندگی می‌کنند تا از شر حملات خونبار شورشیان در امان باشند.

بوستان علی، یک فعال هزاره راجع به وضعیت این دو محله گفت: «اینجا مثل زندان است.»

 او با شکایت از این که «هزاره‌ها شکنجه روانی را تجربه می‌کنند» گفت ارتباط هزاره‌ها با سایر مناطق این شهر قطع شده و در این محلات محصور شده اند.

این اقلیت شیعه به خصوص در شهر کویته حضور چشمگیری دارد. کویته پایتخت ایالت فقیر بلوچستان است که همواره شاهد خشونت فرقه‌ای، بمب‌گذاری‌های انتحاری، راهزنی و سرقت‌های مسلحانه است.

هزاره‌ها می‌توانند در چهار اطراف شهر کویته آزادانه گشت و گذار کنند، اما به دلیل ترس از حملات شورشیان، تعداد محدودی جرئت این کار را دارند.

برای حفاظت بیشتر از این مردم، دوکانداران و فروشندگان نیز هنگامی که این محله را برای کار ترک می‌کنند توسط محافظان مسلح همراهی می‌شوند و در عین زمان عملیات نظامی برای هدف قرار دادن شورشیان در این ولایت دورافتاده نیز جریان دارد.

حتی این اقدامات نیز نتوانسته مانع حملات بزرگ بر هزاره‌ها گردد. ماه گذشته یک بمب‌گذاری در مارکیت سبزی‌فروشی در کویته  ۲۱ کشته و ۴۷ زخمی به جا گذاشت که اکثریت قربانیان آن هزاره‌بودند.

این حمله خصوصاَ با توجه به این مساله زجردهنده است که این جماعت مردم زیر حفاظت نیروهای شبه نظامی پاکستانی قرار دارند، نیرویی که نتوانست مانع این بمب‌گذاری در مارکت سبزی‌فروشی شود.

این حمله که مسئولیت آن را گروه «دولت اسلامی» و گروه متحدش لشکر جنگوی به عهده گرفتند، تازه‌ترین حمله از سلسله حملات بر هزاره‌های کویته است. در سال ۲۰۱۳ یک حمله حدود ۲۰۰ تن از این اقلیت را به قتل رساند.

مدت طولانی است که پاکستان شاهد ناآرامی‌ها و خشونت‌های فرقه‌ای است. اقلیت‌های مذهبی و دینی زیادی در این کشور زندگی می‌کنند و هدف حملات افراط گرایان قرار می‌گیرند.

اما هزاره‌ها که به دلیل ظاهر و چهره شان به سادگی قابل شناسایی اند، بیشتر از هر گروه دیگر آسیب‌پذیرند و هدف حملات افراط گرایان قرار می‌گیرند.

در ورودی «هزاره تاون» که یکی از دو محل هزاره‌نشین در کویته است، هر روز صحنه ترسناکی را می‌توان دید که مردان هزاره در عقب موترهای لاری در یک صف طولانی زیر تدابیر امنیتی عازم شهر می‌شوند تا از بازارها مواد غذایی خریداری کنند.

آن‌ها همین که به بازارها می‌رسند در هنگام خریداری مواد خوراکه و دیگر نیازمندی‌های شان توسط سربازان همراهی می‌شوند و در کاروان‌های شدیداَ محافظت شده پس به محلات شان برمی‌گردند.

مقام‌ها تاکید می‌کنند که این تدابیر امنیتی ضروری است. به گفته یک منبع امنیتی پاکستان، در پنج سال گذشته تنها در شهر کویته ۵۰۰ هزاره کشته و ۶۲۷ تن دیگر زخمی شده اند.

نوروز علی، یک باشنده این محله راجع به گشت و گذار در خارج از محلات محصور شده گفت: «ما می‌دانیم که از قتل گاه عبور می‌کنیم. اما مبجوریم که لقمه نانی برای خانواده خود پیدا کنیم.»

مقام‌های امنیتی پاکستان وقتی به دلیل ناکامی شان در جلوگیری از حملات بر این مردم زیر انتقاد قرار می‌گیرند، به آمار قربانیان خودشان در جنگ علیه تروریسم اشاره می‌کنند و می‌گویند که بیشترین تلاش شان را به خرج می‌دهند.

عبدالرزاق چیما، افسر پولیس در محل گفت که در شش سال گذشته در تلاش‌ها برای حفاظت از هزاره‌ها، «افسران بیشتر پولیس نسبت به هزاره‌ها کشته شده اند.»

 او افزود که تروریست‌های زیادی بازداشت و یا نابود شده اند.

این مقام پولیس توضیح داد: «گروه‌های جدیدی تبارز می‌کنند. ما می‌خواهیم که آن‌ها را ردیابی کرده و تهدید را از بین ببریم.»

همچنین طرح‌هایی وجود دارد که در بازارها کمره‌های نظارتی نصب گردند، اما بزرگان جامعه هزاره به این پلان‌ها به دیده شک می‌نگرند و می‌گویند که تدابیر کنونی هم نتوانسته مانع خون‌ریزی‌ها گردد.

محمد امان، یک پروفیسور و فعال اجتماعی اخیراَ در مقاله‌ای در روزنامه «دان» پاکستان نوشت: «وقتی پُسته‌های بازرسی در سه کیلومتری نتواند امنیت ما را تامین کند، آیا همراهی محافظین، موانع (جاده‌ای) و کمره‌های نظارتی می‌توانند کار بهتری کنند؟»

او در این مقاله خود افزوده است: «چنین به نظر می‌رسد که تروریست‌ها در این جنگ برنده می‌شوند…. راه گریز وجود ندارد.»

به گفته حزب «هزاره دموکراتیک پارتی»، در نتیجه این خشونت‌ها میان ۷۵ هزار تا ۱۰۰ هزار تن از این مردم خانه‌های خود را ترک کرده و به دیگر نقاط این کشور یا کشورهای خارجی آواره شده اند.

طاهر هزاره گفت محلات هزاره‌نشین شهر کویته چیزی جز «گیتو» یا حاشیه نشین نیست. او افزود: «ما مایوس شده ایم. از چه کسی انتظار داشته باشیم که از جان ما محافظت کند؟»

دویچه وله

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا