امراله صالح که در چهارمین نشست گفتگوهای دو جانبه افغانستان-پاکستان در کابل صحبت می کرد گفت برای افغان ها جهاد در سال 1992 تمام شد، اما برای پاکستان جهاد ضد افغانی و جهاد ضد کابلی هنوز ادامه دارد.
آقای صالح با اشاره به جنگ هایی که پس از دهه 90 میلادی در کشور صورت گرفت افزود “بیش از 24 سال است که اصلی ترین سیاست خارجی پاکستان برای افغانستان ایجاد شورش و حمایت گروه های مختلف شورشیان در افغانستان می باشد.”
رئیس سابق اداره امنیت ملی کشور اشاره کرد که سال گذشته مراسم های متعدد و گوناگون ختم در سراسر شهرهای پاکستان برای مرگ ملا محمد عمر رهبر گروه طالبان تحت نظر دولت پاکستان برگزار شد؛ و سیمنارهای متفاوتی نیز برای حمایت شورشیان در افغانستان کمک جمع آوری می کنند.
امراله صالح گفت “اشتراکات ارزشی بسیاری میان مردم افغانستان و پاکستان وجود دارد، اما تبر تیزی این دو ملت را از هم جدا می کند. این تبر گروه های شورشی، استخبارات و تفکر امنیتی دولت پاکستان است.”
آقای صالح همچنین افزود “افغان ها به عنوان دشمنان پاکستان معرفی شده اند در حالیکه این گونه نیست. پاکستان مدعی است که اختلافات میان مجاهدین سبب جنگ های داخلی در افغانستان شد. آنها همچنین مدعی هستند که نهایت تلاش خود را کرده اند تا اتحاد را میان مردم افغانستان بوجود آورند. ما همه این داستان ها را شنیده ایم. اما واقعیت که با تحقیق و شواهد نیز ثابت شده است این است که پاکستان هیچ گاه حمایت خود به گروه حقانی را متوقف نکرد و سپس حمایت خود را از طالبان آغاز کرد تا بتواند سیاست خارجی افغانستان را تحت تسلط خود داشته باشد.”
رئیس سابق اداره امنیت ملی با تاکید بر بهبود روابط دو جانبه گفت دو ملت برای بهتر شدن خود باید به یکدیگر گوش فرا دهند.
قابل ذکر است که گفتگوهای دو جانبه میان افغانستان و پاکستان توسط «موسسه مطالعات استراتژیک افغانستان» با هدف گفتگو در رابطه با چالش های موجود میان دو کشور و بررسی راه های احتمالی حل و فصل تنش ها میان دو کشور برگزار شد.
در این نشست شمار زیادی از مقامات و تحلیل گران افغانستان و پاکستان حضور داشتند.
داوود مرادیان رئیس موسسه مطالعات استراتژیک افغانستان گفت هدف از برگزاری این گفتگوها نشان دادن تصویری شفاف از ذهنیت مردم افغانستان نسبت به طالبان برای مردم پاکستان می باشد.
وی با اشاره به اینکه ملت پاکستان و نظامیان پاکستان دیدگاهی متفاوت نسبت به طالبان دارند گفت “ما می خواهیم عناصر تنش ها میان دولت های پاکستان و افغانستان را ارزیابی و تحلیل کنیم تا راه حلی برای حل و فصل این تنش ها بیابیم.”
آقای مرادیان علاوه کرد که گفتگوهای دو جانیه، مردم پاکستان را ترغیب می کند تا با اعمال فشار بر دولت پاکستان مانع حمایت این دولت از شورشیان در افغانستان شوند.
فصیح بخاری رئیس سابق نیروی دریایی پاکستان نیز در خصوص گفتگوهای دوجانبه پاکستان و افغانستان گفت که این گفتگوها می تواند روابط دو جانبه میان دو همسایه را تقویت کند.
دور پنجم گفتگوهای دو جانبه پاکستان و افغانستان قرار است در اسلام آباد برگزار شود.
1 دیدگاه