امنیت و جرایمِتیتر یک

نیروهای آمریکایی در افغانستان احتمالا مرتکب جنایات جنگی شده اند

فاتو بن سودا رئیس دادستان های دادگاه بین المللی جرایم روز گذشته (دوشنبه) گفت که نیروهای آمریکایی در افغانستان به احتمال زیاد مرتکب جنایات جنگی شده اند، و این جنایات بویژه در سالهای 2003 الی 2004 هنگام تحقیقات و بازجویی از بازداشتی هایشان صورت گرفته است.

خانم بن سودا که نتایج ابتدایی یک تحقیق طولانی در زمینه خشونت های صورت گرفته در افغانستان را منتشر می کرد، گفت “به نظر می رسد که شبه نظامیان طالبان، نیروهای دولتی افغانستان، سربازان آمریکایی در افغانستان و مامورین سازمان اطلاعاتی آمریکا (سیا) همگی مرتکب جنایات جنگی در افغانستان شده اند.”

لازم به ذکر است که این اولین بار است که خانم بن سودا اتهاماتی در این خصوص علیه نیروهای آمریکایی در افغانستان وارد می کند، و سخن از شکنجه و یا دیگر رفتارهای خشونت آمیز این نیروها و مامورین سیا در زندان ها و یا بازداشت گاه های مخفی شان در افغانستان می زند.

وی گفت: “دلایلی قناعت بخشی وجود دارد که نشان می دهد نیروهای مسلح آمریکایی و مامورین اطلاعاتی آمریکا در افغانستان هنگام بازجویی از زندانیان از شیوه هایی خشونت بار مانند شکنجه، تجاوز و یا دیگر رفتارهای نامناسب که جزو جنایات جنگی محسوب می گردند، استفاده کرده اند.”

خانم فاتو بن سودا هنگام ارائه گزارش سالانه اش به اعضای دادگاه گفت که به زودی تصمیم خواهد گرفت تا از قضات اجازه راه اندازی تحقیقاتی تمام عیار در این خصوص بگیرد.

لازم به ذکر است که اگر خانم فاتو بن سودا این کار را انجام بدهد، می توان گفت که دادگاه بین المللی جرایم یکی از پیچیده ترین و جنجالی ترین تحقیقاتش را روی دست گرفته است.

این در حالیست که آمریکا تاکنون اساسنامه این دادگاه را امضا نکرده و عضوی از آن نیست، اما دادگاه بین المللی گفته است که از آنجایی که افغانستان این اساسنامه را امضا کرده، این دادگاه می تواند هر گونه جرایمی که در افغانستان بوقوع بپیوندد را تحت تحقیقات خود قرار دهد.

خانم بن سودا گفت که نتایح تحقیقات اولیه نشان می دهد که در طول تقریبا یک و نیم سال (از آغاز ماه می سال 2003 الی 31 دسامبر سال 2004) دست کم 61 تن که در بازداشت نیروهای امریکایی قرار داشتند، مورد شکنجه و یا دیگر رفتارهای خشونت بار قرار گرفته اند.

وی افزود ماموران اطلاعاتی آمریکا (سیا) نیز بین سال های 2002 الی 2008 دست کم 27 تن از بازداشتی هایشان را در افغانستان، لهستان، رومانی و لیتوانی مورد شکنجه، آزار و اذیت و یا تجاوز قرار داده اند.

او تصریح کرد که جنایات جنگی صورت گرفته توسط نیروهای آمریکایی در افغانستان، تنها توسط چند فرد خاص صورت نگرفته است، بلکه به نظر می رسد این شکنجه ها و رفتارهای خشونت آمیز هنگام بازجویی، بخشی از سیاست استخراج اطلاعاتی این نیروها بوده است.

گفتنی است که دادگاه بین المللی جرایم در سال 2002 در لاهه در کشور هلند تاسیس شد تا جنایات جنگی خشونت باری که دادگاه های ملی ناتوان در محاکمه کردن و یا تمایل به محاکمه کردن عاملان جنایات را ندارند، به محاکمه بکشاند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا