نشست قطر بیشتر تشریفاتی خواهد بود تا گامی مثبت برای صلح افغانستان!
یکی از موضوعاتی که روند پیشرفت در مذاکرات صلح افغانستان با گروه طالبان را تا این لحظه با کندی روبرو ساخته عدم اجماع ملی در افغانستان است. زلمی خلیلزاد، نماینده خاص امریکا در امور صلح افغانستان، در ششمین سفر کاریش به افغانستان و منطقه از سران دولت وحدت ملی خواست برای ایجاد اجماع ملی برای مذاکره با طالبان تمام تلاش خود را انجام دهد.
رئیس جمهور غنی در این راستا، شورای عالی مصالحه را تشکیل داد و این شورای در اولین جلسه خود که در ارگ برگزار شده بود یک هیأت بیستودو نفره مذاکره کننده حکومت برای گفتوگو با طالبان را تعیین کرد.
تعیین خطوط سرخ افغانستان به شمول «حفظ نظام جمهوری اسلامی افغانستان»، «برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آینده» و «حفظ قانون اساسی افغانستان» از دیگر وظایف شورای عالی مصالحه میباشد.
شورای عالی مصاحله شامل سیوهفت عضو متشکل از چهرههای برجسته سیاسی خارج از حکومت و نمایندگان حکومت میباشد.
براساس اعلام مقامات حکومت افغانستان، نشست قطر بیشتر حالت تبادل نظر دارد و مذاکره رسمی صلح بین دولت و طالبان به حساب نمیآید.
طالبان نیز تأکید کردهاند به نمایندگان حکومت افغانستان که در ترکیب هیأت مذاکره کننده در نشست قطر حاضر میشوند به چشم یک فرد صاحب نظر نگاه میکنند تا نماینده رسمی حکومت کابل. به گفته طالبان نمایندگان حکومت تنها میتوانند نظرات شخصی خود را بیان کنند و موضع حکومتی آنها مورد قبول طالبان نیست.
براین اساس باید گفت که نشست قطر بیشتر حالت یک گفتوگوی بینالافغانی را دارد تا یک مذاکره رسمی بین حکومت افغانستان و طالبان.
شورای عالی مصاحله علیرغم برگزاری اولین جلسه خود در دومین جلسه با اختلافاتی روبرو گردید و جلسه سوم آن که قرار بود دو روز پیش برگزار شود، کنسل شد.
در کنار اماواگرهای مربوط به نحوه تشکیل شورای عالی مصاحله و ترکیب هیأت مذاکره کننده، موضوع دیگری که امیدها به نشست صلح قطر را به یأس مبدل میسازد شروط حکومت افغانستان و طالبان برای شرکت در این نشست میباشد؛ دولت افغانستان برخلاف دورههای قبلی که بدون هیچ شرطی حاضر به مذاکره با طالبان بود اینک برای حضور در نشست قطر شرایطی وضع کردهاست و طالبان نیز بر شرایط پیشین خود اصرار میکنند.
رئیس جمهور غنی میخواهد هیأت حکومتی به شرطى با طالبان در قطر مذاکره کنند که مسأله حکومت موقت و به تعویق انداختن انتخابات ریاست جمهوری را مطرح نکنند و بر حفظ قانون اساسی افغانستان و نظام موجود تأکید کنند.
پرروشن است زمانیکه هیأت حکومتی با شروط وارد مذاکره شود و طالبان نیز حاضر نباشند از شروط قبلی خود پا پس بکشند، نشست قطر حالت تشریفاتی به خود میگیرد و کارایی خود در کمک به برقراری صلح را از دست میدهد.
در چنین وضعیتی جنگ و کشتار مردم بیگناه ادامه خواهد یافت و سربازان و افسران قوای مسلح کشور به دلیل عدم سیاست محکم دولت در جنگ با طالبان در یک دلسردی مرگبار هیچ ارادهای برای جنگ نخواهند داشت و این خود میتواند به جسارت بیشتر طالبان برای افزایش شدت جنگ کمک کند.