در نشست افتتاحیۀ شورا عالی مصالحه که آن را رئیس جمهور غنی و عبدالله عبدالله به گونۀ مشترک ریاست میکردند، رهبران سیاسی، رهبران احزاب، اعضای شورای ملی، زنان و جامعۀ مدنی و اعضای این کمیته حضور داشتند.
محمداشرف غنی، رییس جمهور در نخستین نشست کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی بر ضرورت مشورت دوامدار در ارتباط به روند صلح تأکید کرد. آقای غنی گفت حضور اعضای کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحه در ارگ، پیام روشن برای متحدان افغانستان در منطقه و جهان، هیأت گفتوگوکننده و مردم دارد.
رئیسجمهور با ابراز سپاسگزاری از هیأت گفتوگوکنندۀ دولت برای پیشبرد گفتوگوها در دوحه، گفت مذاکرات صلح وارد مرحلۀ دوم شده است.وی افزود:«مرحلۀ نخست گفتوگوهای صلح نشان داد که کار آسان نبود، اما به نتیجه رسید.» آقای غنی بر ضرورت مشورت دوامدار در ارتباط به روند صلح تأکید کرد.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی در نخستین نشست کمیتۀ رهبری این شورا نیز گفت صلح به معنای برگشت به گذشته نیست، اما به قربانی نیاز دارد. او تأکید کرد صلح باید عامل اتحاد همه باشد. عبدالله، خشونتها را مانع روند صلح میداند و میگوید که نباید بیشتر از این مردم قربانی بدهند.
آقای عبدالله، آغاز کار کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی را برای تقویت اجماع ملی گام مهمی میخواند و گفت بر بنیاد توافقنامۀ سیاسی، هیأت گفتوگوکنندۀ دولت به هدایتهای این کمیته نیاز دارد.
رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی دستیابی به صلح را نیازمند اجماع و وحدت میداند و گفت صلح با حفظ نهادهای اساسی کشور و دستآورها، خواست مردم افغانستان است. آقای عبدالله در نخستین نشست کمیتۀ رهبری شورای عالی مصالحۀ ملی گفت در مجمع عمومی این شورا تا حد امکان تلاش میکند، اجماع مردم تمثیل شود.
عبدالله تأکید کرد به صلح نباید نگاه منفعتطلبانه داشت؛ زیرا به گفتۀ او در میدان جنگ منفعت هیچکسی تضمین نمیشود. عبدالله ادامۀ خشونتها را مانع اصلی رسیدن به صلح میداند و میگوید که این کار سبب ناامیدی مردم شده است.
رئیس شورای عالی مصالحۀ ملی در بخشی از سخنانش گفت ادامۀ جنگ بقای هیچکسی را تضمین نمیکند و تنها نابودی افغانستان را در قبال خواهد داشت. او از تمامی شهروندان کشور به شمول کسانی که در بخشهای زیر کنترل طالبان زندگی میکنند، میخواهد تا برای تأمین صلح نقش اساسی را بازی کنند.
عبدالله با اشاره به ادامۀ مذاکرات صلح در دوحه گفت رفتن به مرحلۀ دوم که قرار است امروز آغاز شود گامی مهمی است هرچند که زمان بیشتری صرف شد.
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین، صلح را حق همه شهروندان کشور دانست و گفت:«به هر اندازه که ما در کشور حق داریم، طالبان هم حق دارند.» او تأکید کرد تلاش و اتفاق افغانستان را به صلح میرساند.
عبدالرب رسول سیاف، یکی از رهبران جهادی با تأکید بر تقویت رابطه میان مردم و دولت گفت باید در روند صلح استقلال و منافع ملی کشور حفظ شود. او برای همکاری با شورای عالی مصالحۀ ملی اعلام آمادهگی کرد.
محمد یونس قانونی، معاون نخست رئیس جمهور پیشین نیز گفت صلح یک روند ملی است و تنها کار دولت و شورای عالی مصالحه نیست.
شورای عالی مصالحۀ ملی اواخر ماه ثور امسال با امضای توافقنامۀ سیاسی میان اشرف غنی و عبدالله عبدالله ایجاد شد. اما این شورا تاکنون هیچ نشستی برگزار نکرده است.
در حال حاضر شورای رهبری شورای عالی مصالحه ۴۵ عضو دارد و گفته میشود که در این ترکیب به تازهگی نامهای دو تن دیگر نیز اضافه شده است.