نادیده گرفتن نظام سیاسی در مذاکرات صلح خیانت به اعتماد مردم به دموکراسی میباشد
داکتر حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، که برای شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد با موضوع بررسی اوضاع افغانستان به امریکا سفر کردهاست روز گذشته در موسسهی آسیا در امریکا سخنرانی نمود.
داکتر محب گفت: « افغانستان اکنون به سوی صلح در حرکت است مردم ما مهمترین سرمایه ما هستند. به باور من، تحولی که طی هجده سال گذشته به عنوان جامعه تجربه کردهایم و تأثیرات پالیسیهای سختگیرانه در پی داشته است، باید اینگونه مورد ملاحظه قرار گیرد، که ما به سوی صلح در حرکت هستیم.»
مشاور امنیت ملی افزود: «ماه گذشته، افغانستان از روز نیروهای امنیتی تجلیل به عمل آورد. من شاهد مراسم ترفیع شماری از سربازان در وزارت دفاع ملی بودم. یکی از این افسران تورن مرسل افشار بود، خانم جوانی که با افتخار و اعتماد به نفس برای دریافت ترفیع خود از درجه لمری بریدمن به تورن روی استیج قدم گذاشت. مسلکی بودن، ازخودگذری و وطنپرستی وی مرا تحت تأثیر قرار داد. وی تأثیرگذار واقع شد و از مردان و زنان جوان بیشماری که از استقلال کشور دفاع میکنند و در خط نخست نبرد یک جنگ جهانی مبارزه میکنند، نمایندگی کرد. توان، شور و اشتیاقی که در تورن مرسل دیدم، تشریفاتی نبود.»
داکتر محب تأکید کرد: «علاوه بر آن، سخنان زیبا و پر وزنی از سربازان زخمی که در شفاخانهها به عیادتشان رفتم، شنیدم. بسیاری از سربازان اردو و پولیس ما، با وجود این که دو، سه یا چهار بار زخمی شدهاند، بازهم به میدان نبرد برگشتهاند. هر روز، گزارشهای امنیتی را میخوانم؛ یکی از این گزارشها که سربازان در یک پایگاه دورافتاده که توسط طالبان محاصره شده بودند، توجه مرا به خود جلب کرد. آنان علیرغم توصیه قومندانشان، جنگیدن تا دم مرگ را به تسلیم شدن ترجیح دادند. هیچ کدامشان زنده نماند!»
مشاور امنیت ملی افغانستان گفت با وجود متحمل شدن تلفات هشتاد درصدی در جریان پنج سال گذشته از زمانی که نیروهای امنیتی و دفاعی افغان مسؤولیت امنیت را در سال ۲۰۱۴ برعهده گرفتند، استخدام در نیروهای امنیتی رکورد بالایی داشته است.
دکتر محب، دلیل اشتیاق جوانان به پیوستن به صفوف نیروهای امنیتی و دفاع شجاعانه از کشور را پایبندی به ارزشها دانست و گفت: «نیروهای ما میجنگندند زیرا ما به آنچه برای آن میجنگیم باور داریم و ارزش آن را میدانیم. میدانیم که ارزش زندگی ما را دارد. »
مشاور امنیت ملی افغانستان تأکید کرد فاطمه قادریان جوان، رویای اعمار یک پوهنتون تکنالوژی را در افغانستان در سر دارد و به دوش میکشد با وجود این که پدر خودش در یک حمله داعش در هرات به شهادت رسیده است.
داکتر محب گفت: «با گذشت هر روز، قوای امنیتی را نزدیکتر میبینم. آنان بخشی از یک تحول گستردهتر
هستند که در سراسر کشور هم در مناطق شهری، هم روستایی در حال صورت گرفتن است. آنها تجسمکننده افغانستان جدید هستند. ما به اصل مردمسالاری و قانون اساسی افغانستان که از نهادهای دولتی، حقوق بشری و مدنی حراست میکند، باور داریم. ما به پیشرفت، برابری، بردباری، معارف و ارزشهای اسلامی باورمند هستیم. ما به ملت و دولتمان افتخار میکنیم و اراده داریم که برای محافظت از آن و آنچه طی هجده سال گذشته برای ساختن آن کار کردهایم، قربانی گزاف بپردازیم.»
مشاور امنیت ملی افغانستان در ادامه به پیامد و تأثیرات پالیسی برای افغانستان جدید، برای حکومت افغانستان وبرای همکاران بینالمللی اشاره کرد و گفت: « نخست اینکه مردم افغانستان انتظار (برگزاری) انتخابات را دارند، که البته با موفقیت پروسه صلح نیز مرتبط است. اگر سلسله و روندی که در هجده سال گذشته که در افغانستان ریشه گرفته مختل شود یا حتی به خاطر صلح نادیده گرفته شود، به اصل مردمسالاری که همه ما روی آن سرمایهگذاری کردهایم را خدشه دار ساخته و به اعتماد مردم افغانستان نسبت به دموکراسی و نظام حکومتداری خیانت کردهایم.»
داکتر محب افزود: «دوم اینکه، برای دستیابی به صلح پایدار در افغانستان، صلح باید استوار بر خواستههای مردم افغانستان باشد. در جریان سال گذشته، افغانها صدای خود را بلند کردهاند و برای صلح برنامهریزی کردهاند. کاروان صلح هلمند، سفر خود را سال گذشته آغاز کردند و هنوز با پای پیاده به سفر خود در سراسر کشور ادامه میدهند. ۲۵۰۰ تن از زنان و مردان از ۳۴ ولایت کشور در کابل در ماه دسمبر سال گذشته گردهم آمدند؛ ماه گذشته، 3500 تن از زنان کشور در خیمه لویه جرگه برای بلند کردن صدای ۱۵ هزار زن از سی و چهار ولایت کشور با هم دیدار کردند. خواسته آنان چیست؟ از آنجایی که دیدگاهها و تجارب جنگ و صلح تفاوت دارند، نظریات در مورد هزینه برای صلح و آنچه مورد قبول برای صلح باشد نیز متفاوت است. اما خواسته اصلی آنان، این است که از آنها نمایندگی صورت گیرد. افغانستان خواهان یک پروسه صلح همهشمول است که منتج به صلح پایدار شود. »
وی تأکید کرد: «مردم افغانستان خواهان روندی هستند که بین افغانها انجام پذیرد، نه معاملهای که بین نخبگان سیاسی پشت درهای بسته و تحت فشارهای زمانی صورت گیرد. امیدوارم موضوعاتی که متذکر شدم، به شما دیدگاهی در مورد وضعیت کنونی مردم افغانستان ارائه کند.»
داکتر محبالله محب افزود: « ما همان طور که در جستجوی صلح هستیم، اهداف نظامیمان در قبال مبارزه با تروریزم به حال خود باقی است و در صدد دستیابی به آنها هستیم. انگیزه وطندوستی به تنهایی برای تداوم یک قوه جنگی کافی نیست. ما در جریان پنج سال گذشته سکتور امنیتیمان را بازبینی کردیم که به ما امکان میبخشد که نوع رهبری و مدیریت که موردنیاز است را ایجاد کنیم. ما روی دوبرابر ساختن شمار نیروهای کماندو و سه برابر ساختن نیروهای هوایی افغانستان، که هنوز در حال رشد است، کار میکنیم. ما با بانک جهانی روی یک ارزیابی کار میکنیم که امکان برنامهریزی برای دوام تمویل قوای امنیتی و دفاعی افغانستان در جریان چهار الی پنج سال آینده را برای ما میسر میسازد؛ اما برای توسعه، بهبود و
تجهیز قوایمان با تکنالوژی مدرن و توانمند ساختن آنان، ما تا سال ۲۰۳۰، همچنان نیاز به تکیه بر همکاران بینالمللیمان داریم.»
انتخابات پارلمانی گذشته و انتخابات ریاست جمهوری سال آینده
مشاور امنیت ملی افغانستان در ادامه سخنانش در «جامعه آسیا» به انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۳ کشور اشاره کرد و گفت: «عدم مدیرت و بینظمیهای اداری را در کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی آشکار ساخت. چهار میلیون افغان که سی و پنج درصد آنان را زنان تشکیل میداد، با به خطر انداختن جان خود به پای صندوقهای رأی رفتند. آنان شایسته شرایط بهتر در انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در ماه جولای سال جاری برگزار شود، هستند. بعد از اصلاحاتی که سال گذشته در قانون انتخابات به میان آمد، همه کاندیداهای ریاست جمهوری برای انتخاب کمیشنران جدید کمیسیونهای انتخاباتی و رؤسای آن رأیگیری کردند که با این کار به رهبری کمیسیونها اعتبار بیسابقه بخشیده و آنان را نسبت به وظیفهشان مسؤول و پاسخگو ساخت. همچنین باید بگویم که رؤسای جدید کمیسیونهای انتخاباتی زنان هستند، موضوع دیگری که بار دیگر افغانستان را در صدر قرار میدهد.»
پروسه صلح
داکتر محبالله محب در بخش پایانی سخنان خود به پروسه صلح افغانستان اشاره کرد و تأکید نمود: «
افغانستان همچنان در پی یک روند صلح خردمندانه و دارای تسلسل که منجر به گتفگو بین حکومت افغانستان، مردم افغانستان و طالبان گردد، حرکت خواهد کرد. از ماه فبروری سال ۲۰۱۸ تاکنون، حکومت وحدت ملی امور متعددی را در مورد صلح انجام داده است از جمله؛ پیشنهاد بدون قید و شرط مذاکرات صلح با طالبان؛ اعلام آتشبس موفقیتآمیز؛ یکجا ساختن علمای افغانستان و جهان اسلام برای نکوهش و
تقبیح تروریزم و افراطگرایی؛ اعلام تیم مذاکرهکننده حکومت؛ تدوین یک نقشهراه مرحلهوار برای صلح؛ و تسهیل اجماع عمومی با برگزاری گردهماییها و جلسات بین گروههای مختلف افغانها اعم از زنان و جوانان.
لویه جرگه مشورتی
مشاور امنیت ملی کشور گفت ماه آینده، لویه جرگه مشورتی (صلح) با هدف تقویت بیشتر اجماع ملی روی هزینههای صلح برگزار میشود. ما به یک موافقتنامه صلح مشروع و پایدار با طالبان که انتظار میرود در سال ۲۰۱۹ صورت گیرد، باور داریم.
داکتر محب در پیامی به طالبان و چهل هزار سرباز پیادهشان که در خاک افغانستان فعالیت میکنند، تأکید کرد مردم و حکومت افغانستان آماده گفتوگوهای صلح میباشند و شما هم باید موضع شفاف خود در قبال صلح را مشخص کنید.
وی افزود: « این پیام برخاسته از حدود یک میلیون تن مأمورین خدمات ملکی و کارمندان حکومتی میباشد که در نتیجه قربانی هزاران تن از قوای امنیتی و دفاعی کشور و افراد ملکی، طی هجده سال گذشته، ایجاد شده است. مردم افغانستان و حکومت افغانستان آماده صلح و آماده گفتگوی مستقیم (با طالبان افغان) برای پایان بخشیدن به خشونت هستند. اکنون این به طالبان تعلق میگیرد که قدمی به سوی صلح بردارند. ما زمانی به این موضوع باور خواهیم کرد، که با چشم خود ببینیم. تا آن زمان، ما به مبارزه خود همان طور که در گذشته بوده، برای آنچه بدان باور داریم و آنچه ازآن ماست، ادامه خواهیم داد.»
قابل ذکر است مشاور امنیت ملی افغانستان به دعوت مسئولین انجمن آسیا به این نهاد رفت و سخنرانی نمود.
انجمن آسیا از جمله مؤسساتی است که در گذشته نیز از مقامات افغانستانی به شمول رئیس جمهور غنی برای سخنرانی دعوت به عمل آورده است.
سال گذشته نیز تیم دختران رباتساز افغانستان در این انجمن حضور یافتند و جایزه تغییردهندگان این انجمن را به خود اختصاص دادند.