برگزیده هاسیاستِتیتر یک

مولوی مهدی، اولین فرمانده هزاره طالبان

گروه طالبان مهدی مجاهد از هزاره‌های کشور را به‌عنوان ولسوال «بلخاب» در ولایت سرپل تعیین کردند.

منابع خبری گزارش دادند گروه طالبان هفته گذشته یک گفت‌وگوی رادیویی با شخصی به نام «مولوی مهدی مجاهد»، تنها فرمانده هزاره این گروه انجام داده که واکنش‌های گوناگونی را برانگیخته است.

برای نخستین بار، مردم افغانستان شنیدند که یک هزاره شیعه زیر پرچم سفید طالبان سلاح برداشته و علیه دولت مرکزی و آمریکا می جنگد. طالبان از اقوام تاجیک و ازبک هم در رده‌های بالایی فرماندهانی دارند اما گفت‌وگوی مهدی مجاهد برای افغان‌ها غافلگیر کننده بود زیرا وی نخستین هزاره‌ای بود که به‌عنوان فرماندار طالبان سخن گفت.

ملا مهدی در این گفت‌وگو به‌عنوان ولسوالی ولسوالی بلخاب ولایت سرپل صحبت می‌کند و طالبان پیش از گفت‌وگو او را با تاکید هزاره و شیعه معرفی می‌کند.

مهدی مجاهد از انگشت‌شمار شهروندان هزاره افغانستان است که به طالبان پیوسته‌اند. او برخلاف سایر اعضای طالبان، در مدارس دینی دیوبندی درس نخوانده است.

مجاهد از روستای تهیدست «هوش» در ولسوالی بلخاب سرپل است و اوایل زندگی خود را در فقر و نداری سپری کرد و از بیکاری رنج می‌برد.

وی ۱۰ سال پیش به جرم آدم ربایی به ۱۴ سال زندان محکوم شد، اما پس از ۷ سال باقی مدت زندان او بخشیده و آزاد شد.

مجاهد پس از آزادی از زندان در پی انتقام‌گیری برآمد اما با پادرمیانی محمد محقق، رهبر «حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان» که در بلخاب نفوذ زیادی دارد، آشتی کردند.

اما این تلاش سودی نداشت، مهدی این بار کوشید رابطه خود را با رهبران سیاسی کابل‌نشین گسترش داده و برای تامین منافع اقتصادی، بر معادن زغال سنگ محلی که از بزرگترین معادن کشور است، دست یابد.

وی برای رسیدن به این هدف با افراد گروه طالبان در سرپل نیز رابطه برقرار کرد و از آن‌ها سلاح و مهمات ‌گرفت و برای آن‌ها سربازگیری می‌کرد.

در یک درگیری بین مهدی و نیروهای دولتی در سال ۱۳۹۷ مدیر امنیت ملی بلخاب با شش تن از افرادش کشته شدند و در این درگیری هشت تن از افراد مهدی نیز جان باختند.

این درگیری و کشته شدن نیروهای دولتی، مجاهد را به اجبار در صفوف طالبان قرار داد و راه برگشت به دولت را از وی گرفت.

اما وی در سخنانش با گزارشگر طالبان، بدون اشاره به سابقه جرایم و محکومیت و زندان، درباره دلایل پیوستن به گروه طالبان می‌گوید: علت‌های متعددی دارد که به امارت اسلامی پیوستم.

مجاهد می‌افزاید به خاطر مخالفت با آمریکا و حمله آن‌ها به افغانستان و برای دفاع از آزادی خود با طالبان همراه شده است.

طالبان همواره به دشمنی با شیعیان افغانستان از جمله هزاره‌ها متهم بوده و کشتن عبدالعلی مزاری رهبر فقید حزب وحدت اسلامی افغانستان که در بین هزاره‌ها از احترام زیادی برخوردار است و لقب شهید وحدت ملی را دارد، به دست آن ها صورت گرفته است.

ملا فاضل از رهبران قدرتمند طالبان و عضو دفتر سیاسی قطر نیز در روزهای اخیر در باره داعش گفته بود آن‌ها (داعش) مبارزه علیه دولت اشرف غنی و آمریکایی‌ها را جهاد محسوب نمی‌کنند و به ‌جای آن، جنگ علیه جوانان و علما را جهاد می‌دانند، که اشاره وی به طالبان است.

فاضل می‌گوید داعش از کشته شدن یک طالب و به شهادت رساندن آن‌ها خوشحال می‌شوند و از خداوند تشکر می‌کنند که یک کافر را کشته‌اند.

به گفته این عضو بلندپایه طالبان، داعشی‌ها از کشتن یک کافر یا «شیعه هزاره» یا هر شخص دیگری خوشحال نمی‌شوند.

این سخنان مولوی فاضل نشان می‌دهد که طالبان از هزاره‌ها کینه عمیق در دل دارند و استفاده از افرادی مانند مهدی مجاهد که به دلیل جرایم جنایی با طالبان پیوسته، باعث نخواهد شد که این دشمنی‌ها پایان یابد.

اکنون باور بر این است که طالبان با استفاده از مهدی مجاهد می‌کوشند فاصله خود را با شیعیان افغانستان کاهش داده و خود را گروهی فراگیر نشان دهند.

اما مشکل به نظر می‌رسد که این تلاش‌های طالبان نتیجه دهد و بتواند حمایت هزاره‌های افغانستان را جلب کند زیرا آن‌ها خود نیز به پایان دشمنی با هزاره‌های افغانستان باور ندارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا