وی که در نشست «تحقیق ملی زنان، صلح و امنیت» امروز در کابل سخن میگفت، افزود محور اصلی در پروسه صلح، گفتوگوی مستقیم طالبان با دولت افغانستان میباشد.
آقای داوودزی گفت: «مذاکره طالبان با حکومت افغانستان و اعلام آتشبس باید بین دولت و طالبان بررسی و نهایی شود.»
وی افزود همان طور که رئیس جمهور غنی بارها گفتهاست امضای معاهدهی صلح از صلاحیتهای حکومت و ملت افغانستان است و در این راستا تمام جزئیات توافقنامه صلح باید با مردم افغانستان شریک شود.
رئیس دارالانشای شورای عالی صلح گفت: «قبل از امضای معاهدهی صلح تمام اقشار مردم افغانستان به ویژه زنان باید باید با اطلاع از مفاد آن، به یک اجماع نظر برسند.»
طالبان و عدم تمایل به مذاکره با دولت افغانستان
مذاکرات صلح افغانستان در حالی با شروع دور پنجم سفرهای زنجیرهای زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، به افغانستان و برخی کشورهای منطقه و فرامنطقه داغ شده که طالبان هنوز حاضر به مذاکره با دولت افغانستان نشدهاند.
محمد عمر داوودزی، در بخش دیگر از سخنان امروز خود در نشست تحقیق ملی زنان، صلح و امنیت به موانع آغاز گفتوگوی مستقیم طالبان با دولت افغانستان اشاره کرد و برای رفع آنها پیشنهاداتی ارائه کرد.
وی گفت: «در صورتیکه طالبان همچنان به جنگ ادامه دهند و تمایلی به صلح نداشته باشند، دولت افغانستان هم باید گزینه نظامی را کنار نگذارد و نیروهای امنیتی و دفاعی کشور در میادین جنگ طالبان را تحت فشار حملات خود قرار دهند.»
آقای داوودزی افزود فشار نظامی بر طالبان باید باشد و نیروهای امنیتی و دفاعی کشور باید از مردم و حاکمیت ملی افغانستان در برابر حملات طالبان دفاع کند.
رئیس دارالانشای شورای عالی صلح به عنوان پیشنهاد دوم برای رفع مشکلات موجود فرا روی مذاکره مستقیم طالبان با دولت افغانستان به هماهنگی منطقهای برای صلح افغانستان اشاره کرد.
آقای داوودزی گفت کشورهای منطقهای برای تشویق طالبان به مذاکره مستقیم با دولت افغانستان به تکاپو افتادهاند و در این راستا ابتکاراتی از خود نشان دادهاند.
«پروسه مسکو، گفتوگوی ایران با نمایندگان طالبان، تلاشهای چین، آمادگی برخی کشورهای دیگر به شمول کشورهای آسیای میانه برای میزبانی نشستهایی که در مورد صلح افغانستان انجام میشود و نیز اعلام آمادگی آلمان برای برگزاری نشستی در مورد صلح افغانستان» از مواردی بود که آقای داوودزی به عنوان ابتکارات کشورهای منطقه و جهان برای صلح افغانستان به آنها اشاره کرد.
به گفته نماینده ویژه رئیس جمهور غنی در امور اجماع منطقهای برای صلح، سفرهای زنجیرهای زلمی خلیلزاد به افغانستان و منطقه نیز در راستای تلاش امریکا برای تسهیل پروسهی صلح افغانستان صورت میگیرد.
آقای داوودزی گفت: «مشکل اصلی عدم هماهنگی در ابتکارات کشورهای منطقه و جهان برای صلح افغانستان است. امریکا با برخی از کشورهای منطقه رابطهی خوبی ندارد و نمیتواند نظرها را به هم نزدیک کند.»
وی افزود برای صحبت با کشورهایی که امریکا نمیتواند با آنها در مورد صلح افغانستان وارد گفتوگو شود، شورای عالی صلح افغانستان آمادگی دارد این کار را انجام دهد تا ایجاد اجماع منطقهای در اسرع وقت صورت گیرد.
صلح همین امسال میآید!
رئیس دارالانشای شورای عالی صلح افغانستان در بخش دیگری از سخنان خود به ملت افغانستان وعده داد که صلح در سال جاری در افغانستان برقرار می شود.
آقای داوودزی گفت: «در همین سال و با رفع موانع موجود انشاءالله شاهد مذاکره طالبان با دولت افغانستان و امضای معاهده صلح خواهیم بود.»
2 محور اصلی و 4 محور فرعی در مذاکرات امریکا با طالبان
محمد عمر داوودزی، رئیس دارالانشای شورای عالی صلح افغانستان، مذاکره مستقیم امریکا با طالبان را از همان آغاز با هماهنگی و اجازهی دولت افغانستان دانست.
وی گفت: «یک سال قبل امریکا با دولت افغانستان و برخی چهرههای سیاسی برجسته کشور در مورد آغاز مذاکرات مستقیم خود با طالبان مشورت کرد و دولت افغانستان ضمن موافقت با این امر اجازه و مشورت خود را به امریکا ارائه کرد.»
آقای داوودزی گفت: «یکی از کسانیکه امریکا قبل از شروع مذاکره مستقیم با طالبان با آنها مشورت کرد، خود من بودم؛ اینجانب با این کار موافقت کردم و یک طرح 25 صفحهای را در این مورد به امریکا ارائه کردم.»
رئیس دارالانشای شورای عالی صلح تأکید کرد مذاکره مستقیم امریکا با طالبان از همان ابتدا با هماهنگی دولت افغانستان بوده است.
به گفته داوودزی هدف اصلی گفتوگوی مستقیم امریکا با طالبان تسهیل پروسه صلح و زمینه سازی برای گفتوگوی مستقیم طالبان با دولت افغانستان است.
2 محور اصلی
وزیر پیشین امور داخله افغانستان گفت در مذاکرات مستقیم امریکا با طالبان روی دو محور اصلیِ «مذاکره طالبان با دولت افغانستان و گفتوگوی طالبان با قشر سیاسی و جامعه مدنی افغانستان» تأکید شدهاست.
«قشر سیاسی و جامعه مدنی افغانستان نگران یکجا شدن طالبان با دولت افغانستان هستند، این دو قشر کلان نظرات و خواستههای خود در این مورد را دارند که باید شنیده شود. این دو قشر باید برای رفع نگرانیهای خود به طور مستقیم با طالبان مذاکره کنند.»
آقای داوودزی افزود امریکا از طالبان خواسته در نشست بعدی بین امریکا و نمایندگان این گروه که قرار است در ماه جاری میلادی برگزار شود با در دست داشتن گواهی صلاحیت از رهبران خود مبنی بر آغاز گفتوگوی مستقیم با دولت افغانستان و قشر سیاسی و جامعهی مدنی افغانستان حاضر شوند.
4 محور فرعی
محمد عمر داوودزی در بخش دیگری از سخنان خود در نشست «تحقیق ملی زنان، صلح و امنیت»امروز در کابل گفت در مذاکرات مستقیم امریکا با طالبان چهار محور فرعی نیز مورد بحث قرار گرفتهاست.
«آزادی زندانیان طالبان و جدول زمانی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان» از محورهای فرعی مورد بحث در مذاکره مستقیم امریکا با طالبان است که آقای داوودزی به آنها اشاره کرد
وی گفت امریکا از طالبان خواستهاست برای آزادی زندانیان خود با دولت افغانستان صحبت کند.
رئیس دارالانشای شورای عالی صلح افغانستان تأکید کرد جدول زمانی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان در مذاکرات امریکا با طالبان ارائه نشدهاست.
به گفتهی آقای داووزی، امریکا به طالبان گفتهاست که مجوز حضور نیروهای امریکایی در افغانستان تا سال 2024 توسط خود افغانها و در لویه جرگه اضطراری صادر شدهاست.
آقای داوودزی افزود امریکا به طالبان گفته که هدف از حضور نیروهای امریکایی در افغانستان مبارزه با تروریزم است و تا زمانیکه به این هدف که برقراری صلح در افغانستان بخشی از آن است، نرسند افغانستان را ترک نمیکنند.
به نقل از داوودزی، امریکا خطاب به طالبان تأکید کرده اگر بعد از برقراری صلح، افغانها به طور جمعی از امریکا بخواهند که کشورشان را ترک کند، امریکا بلافاصله این کار را خواهد کرد.
آقای داوودزی افزود در بیانیه رئیس جمهور ترامپ نیز سخنی از جدول زمانی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان یا کاهش کمکهای مالی واشنگتن به کابل به میان نیامده و تنها روی صلح در افغانستان تأکید شدهاست.
نماینده ویژه رئیس جمهور غنی در امور اجماع منطقهای تأکید کرد مردم و رسانههای افغانستان نباید اسیر تبلیغات منفی در زمینه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و قطع کمکهای امریکا به افغانستا شوند.
زنان، نگران معاهدهی صلح حکومت با طالبان نباشند
محمد عمر داوودزی در ادامه به نقش مهم زنان در برقراری صلح در افغانستان اشاره کرد و گفت زنان نباید نگران امضای معاهدهی صلح حکومت با طالبان باشند چراکه روی حقوق زنان در معاهده صلح هیچ معاملهای قرار نیست صورت گیرد.
آقای داوودزی گفت: «لویه جرگه مشورتی برای صلح با هدف جمعآوری نظرات اقشار مختلف جامعه از جمله زنان در مورد صلح قرار است برگزار شود و در این راستا 30 درصد اشتراک کنندگان در لویه جرگه مشورتی را زنان تشکیل خواهد داد.»
جنگ راه حل نیست
محمد عمر داوودزی در ادامه تأکید کرد تمام کشورهای منطقه و فرا منطقه اکنون به این نتیجه رسیدهاند که ختم جنگ چهل ساله در افغانستان راه حل نظامی ندارد و باید یک راه حل سیاسی در این مورد اتخاذ شود.
وی افزود جنگ چهل ساله در افغانستان با حمله اتحاد جماهیر شوروی آغاز شد و امریکا که برای ختم این جنگ به افغانستان وارد شد اینک اعتراف میکند که از گزینه نظامی نمیتوان این جنگ را پایان داد.
قابل ذکر است در نشست «زنان، صلح و امنیت» که امروز چهارشنبه یکم حوت از سوی کمیسیون مستقل حقوق بشر در کابل برگزار شد، نمایندگان زنان، مسئولین عالیرتبهی دولتی و برخی دیپلماتهای خارجی به شمول سفیر ایالات متحده امریکا در کابل حضور داشتند.