اجتماعی

مهاجران افغان از بد رفتاری ماموران و شرایط نامناسب اردوگاه های ایران شاکی اند

حیات الله، مرد میانسالی است که تازه از مرز اسلام قلعه وارد هرات شده است. او می گوید که دو سال پیش بطور قانونی برای کار در ایران رفته و حالا بطور داوطلبانه خود را تحویل پولیس ایران کرده و به کشور برگشته است.

این مرد کارگر افغان از بد رفتاری و خشونت کلامی و فزیکی ماموران اردوگاه سنگ سفید ایران علیه مهاجران افغان خبر می دهد و می گوید:« دوشب در اردوگاه سنگ سفید ماندم. وضعیت آنجا خیلی خراب است. ماموران اردوگاه مهاجران افغان را فحش و دشنام می دهند. سالن اردوگاه سرد و تاریک است و بوی کثافت می دهد.»

او با اشاره به خاطرات بدی که از شرایط نامناسب اردوگاه های ایران دارد می افزاید:« کف اردوگاه خیس و کثیف است و همه مجبورند شب روی آن بخوابند. آب و نان به کسی نمی دهند هر کس که پول داشته باشد مواد خوراکی را به قیمت بسیار گران از آنجا می خرند.»

بیشتر مهاجران افغان که برای کار در ایران می روند، از اردوگاه های سنگ سفید، عسکرآباد ورامین و تل سیاه ایران تجربه های تلخی با خود می آورند. جمعه خان جوان ۳۲ ساله ای است که می گوید به دلیل شرایط بد اقتصادی مجبور شده است ۳بار برای کارگری در کشور ایران سفر کند.

او می گوید که به دلیل روند طولانی و مراحل سخت اخذ پاسپورت و ویزه، دو بار به طور غیر مجاز وارد ایران شده است و تنها یک بار بطور قانونی سفر کرده است.

جمعه خان، که شنوایی گوش راستش را به دلیل سیلی ماموران اردوگاه عسکرآباد ورامین از دست داده با لحن اعتراض آمیز می گوید:« پلس مرا از کارگاه سنگبری گرفت و بعد به اردوگاه عسکرآباد منتقل کرد. ماموران آنجا مهاجران را توهین و تحقیر می کردند، و وقتی من اعتراض کردم که حق توهین ندارید یک مامور اردوگاه با سیلی محکم به گوش راستم خواباند و گفت بشین و حرف نزن.»

بیشتر کارگران مهاجر افغان در ایران، روایت های تلخی از اردوگاه های ایران دارد؛ از برخورد فزیکی گرفته تا توهین و تحقیر و فشارهای روانی.

این ها اما فقط یک روی سکه است. احمدجاوید نادم، رییس امور مهاجران و عودت کنندگان در هرات می گوید در جریان امسال، تنها یک مورد شکایت از مهاجران افغان مبنی بر بد رفتاری ماموران اردوگاه سنگ سفید با مهاجران دریافت کرده است.

احمد جاوید نادم
احمد جاوید نادم رئیس اداره مهاجرین و عودت کنندگان ولایت هرات

آقای نادم در مورد شکایت نامه ای که از یک تبعه افغان دریافت کرده، افزود:«خشونت شکلی بود که یکی از هم وطنان ما در داخل اردوگاه به دلیل نا مشخصی فوت کرده بود و وقتی که بستگان او برای دریافت جنازه اش به آنجا رفته بودند با خشونت ماموران اردوگاه مواجه شده بودند. پس از دریافت شکایت نامه، ما از طریق وازرت امور مهاجرین اقدام کردیم.»

آگاهان در مورد این تناقض بر این باورند که بیشتر مهاجران افغان به دلیل بی سوادی از حقوق شان آگاهی ندارند و زمانی که مورد خشونت قرار می گیرند، نمی توانند برای خود دادخواهی کنند.

از سویی دیگر، برخی کارشناسان امور می گویند که ورود غیرمجاز نه تنها به ایران بلکه به هر کشور دیگری، و اقامت و اشتغال در آن کشورها به لحاظ بین المللی ممنوع می باشد و افراد خاطی با برخورد جدی مامورین مربوطه کشورها مواجه می شوند. از سویی دیگر، افرادی که به طور غیرمجاز به کشوری وارد شده و به طور غیر مجاز اشتغال و اقامت می کنند، مهاجر محسوب نمی گردند.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. وضیعت شیزاز برای مهاجرین خیلی بد است باوجود داشتن مدارک اقامت ومدارک اجازه کاره و وحشت ترس از گرفتارش ن بدست نیروهای انتظامی کتک فحش درمیان مهاجرین وجود دارد اردوگاه یا گمپ مهاجرین بدتر از زندان صدام است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا