سیاستِتیتر یک

منتظر یک کنفرانس بن دیگر باشید

احمد سعیدی دیپلمات پیشین کشور و آگاه مسایل سیاسی می‌گوید که محمداشرف غنی رییس جمهور با مطالعه متن توافقنامه صلح امریکا و طالبان با زلمی خلیلزاد نماینده خاص ایالات متحده در امور صلح کشور دچار اختلاف شده است.

روز گذشته آقای خلیل‌زاد با رهبران حکومت وحدت ملی دیدار کرد و آنان را در جریان جزییات پیش‌نویس توافقنامه صلحی که قرار است به زودی بین طالبان و امریکا امضا شود، قرار داد.

در جریان 9 ماه گذشته، آقای خلیلزاد گفتگوهای مفصلی با طالبان در 9 دور متوالی انجام داد که در نهایت دو طرف روی چهار موضوع مهم به شمول خروج سربازان خارجی و قطع ارتباط طالبان با گروه‌های تروریستی به توافق رسیدند. این توافقنامه صلح قرار است بین طرفین به زودی امضا شود.

سخنگوی رییس جمهور روز گذشته مدعی شد جزییات پیش‌نویس این توافقنامه توسط رهبران حکومت بررسی و ملاحظات حکومت با جانب امریکا شریک خواهد شد.

اما؛ آقای خلیلزاد گفت مسوده توافقنامه را به دلایل امنیتی و پیش از توافق دونالد ترامپ به سران حکومت افغانستان نداده؛ اما غنی و عبدالله فرصت کافی دارند تا متن آن را مطالعه کنند.

او در مورد واکنش رهبران حکومت نسبت به متن توافقنامه چیزی نگفت؛ اما تاکید کرد این توافقنامه امریکا و طالبان است نه توافقنامه حکومت افغانستان با طالبان؛ بناً نمی‌تواند اظهار نظر کند که آیا این متن مورد استقبال رهبران حکومت است یا نه.

در همین حال، احمد سعیدی دیپلمات پیشین کشور و آگاه مسایل سیاسی، موضوعات یاد شده را نشانه‌های یک اختلاف دوباره می‌داند که بین اشرف غنی و خلیلزاد در پروسه صلح بالا گرفته است؛ مدت‌ها پیش از این در میانه گفتگوهای خلیلزاد با طالبان اختلاف مشابه بین دو جانب بالا گرفته بود.

آقای سعیدی در گفتگو با خبرگزاری جمهورگفت غنی و خلیلزاد روی دو پروسه صلح و انتخابات، دچار تضاد و اختلاف شده‌اند. وی گفت که امریکا صلح را اولویت می‌دهد اما اشرف غنی به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پافشاری دارد.

خلیلزاد اما شب گذشته تاکید کرد ایالات متحده امریکا برنامه‌‌ای مبنی بر تعویق انتخابات افغانستان روی دست ندارد، اما نمی‌خواهد انتخابات به مانعی فراروی صلح بدل شود.

وی، برگزاری یک انتخابات غیرشفاف و غیرقابل قبول برای تمام طرف‌ها را مانع صلح خواند.

احمد سعیدی اما تاکید کرد گفتگوهای صلح اگر تا اوایل میزان امثال به نتیجه رسید ممکن است انتخابات نیز برگزار شود اما اگر این پروسه تا زمان یاد شده نتیجه ندهد ممکن است انتخابات از یک بار تا 10 بار به تعویق بیافتد؛ انتخابات ریاست جمهوری تاکنون به دلیل عدم آمادگی‌های کمیسیون انتخابات چند بار به تعویق افتاده است.

او پیرامون اختلاف غنی و امریکا روی این دو پروسه اظهار داشت ممکن است آقای غنی تا مدتی روی موضعش مبنی بر برگزاری انتخابات پافشاری کند اما سرانجام تسلیم برنامه امریکا خواهد شد.

وی در ادامه یادآور شد که از قرار معلوم یک نشست بین المللی«بن سوم» پس از امضای توافقنامه بین امریکا و طالبان با حضور گروه‌های داخلی افغانستان برگزار شده و نسبت به سرنوشت کشور فیصله می‌شود.

گفتگوهای صلح بین حکومت افغانستان و طالبان قرار است پس از امضای توافقنامه بین امریکا و طالبان آغاز شود، بن آلمان و اسلو پایتخت ناروی مکان‌های احتمالی پیشبرد این مذاکرات گفته شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا