معاون رئیس جمهوری: عاشورا درافغانستان، مظهر وحدت و محور اتفاق شیعه و سنی است
آقای دانش نخست فرارسیدن عاشورای حسینی را به مسلمانان جهان و به خصوص مردم افغانستان تسلیت گفته، به روان شهدای نهضت عاشورا، شهدای مردم افغانستان، شهدای نیروی دفاعی و امنیتی کشور، شهدای رخدادهای اخیر و از جمله شهدای روز گذشته در منطقه قلعه فتح الله کابل درود فرستاد.
وی درباره تحلیل نهضت عاشورا به لحاظ تاریخی و روایی گفت که قیام عاشورا و نهضت حسینی باید در یک چارچوب وسیع تاریخ دیانت و تحولات دینداری مورد ارزیابی قرار گیرد و خوشبختانه عاشورا در افغانستان مظهر وحدت و محور اتفاق پیروان هردو مذهب شیعه و سنی است و ما خرسندیم که اهل تشیع و اهل تسنن با هم این حماسه تاریخی را گرامی می دارند و من به سهم خود از همه مردم شیعه و سنی و شورای علمای شیعه و سنی و همچنین از نیروهای امنیتی که امنیت مراسم محرم را تأمین می کنند صمیمانه تشکر می کنم.
معاون رئیس جمهور نهضت حسینی را حلقه ای از حلقات زنجیره ای عنوان کرد که از آغاز رسالت پیامبران و انبیأ الهی تاکنون همچنان ادامه دارد و نهضت عاشورا منحصر به مذهب و گروه خاص نبوده و الگوی همه بشریت است وی گفت: خرسندیم که در افغانستان، عاشورا محور اتفاق مردم شده است.
استاد دانش گفت که نهضت های اسلامی و حرکت های همچون قیام امام حسین(ع) بر دو محور اساسی خدا شناسی و عبودیت خداوند و اصلاح جامعه استوار است.
به گفته وی، عبودیت و بندگی خدا، کلید دیانت و شاخصه اصلی دینداری است که نهضت عاشورا به لحاظ محور اولی درست در مسیر عبودیت و بندگی خداوند قرار دارد.
وی رکن اصلی نهضت عاشورا را اصلاح گری، ظلم ستیزی، مبارزه با ستم و اصلاح امور جامعه عنوان کرد که برای تحقق عدالت و برابری سازماندهی شده بود.
معاون رئیس جمهور گفت: تمام حرکت های پیشوایان دینی حول دو محور عبودیت و بندگی خدا و اصلاح جامعه می چرخد اگرچه ممکن است در تاکتیک ها و شیوهای مبارزه تفاوت هایی وجود داشته باشد.
استاد دانش گفت که براساس مستندات تاریخی و روایی، امام حسین به کرات گفته است که وی برای اصلاح جامعه، امنیت بندگان مظلوم خدا قیام کرده است و اگر مردم اورا در این مسیر یاری نرساند، ظلمه بر سرنوشت آنان حاکم خواهد شد.
معاون رئیس جمهور در خصوص راز جاویدانگی نهضت عاشورا و قیام حسینی نیز گفت از نظر او عوامل چون فعالیت های علمی و فرهنگی، مبارزات سیاسی، برنامه های هنری – فرهنگی و آیین عزاداری و مناسک عاشورایی در جاویدانگی نهضت عاشورا نقش اساسی داشته است.
وی در تفسیر و توضیح این عوامل گفت که پیام رسانی مسؤلانه اسرای کربلا به خصوص خطابه ها امام سجاد و خطبه غرای زینب کبرا در مجالس این زیاد در کوفه و یزید در شام از عوامل اولیه جاویدانه شدن نهضت عاشورا است.
معاون رئیس جمهور مبارزات سیاسی حضرت زید و قیام های توابین، مختار ثقفی و دیگر حرکت های سیاسی پیرامون نهضت عاشورا را از عوامل دیگر تداوم و ماندگار شدن این نهضت برشمرد.
وی همچنین گفت که مرثیه سرایی، نوحه خوانی و برپا کردن مراسم و محافل عزاداری که همچنان تا امروز توسط عاشقان و محبان اهل بیت ادامه دارد، بخش دیگری از راز و رمز جاویدانگی نهضت عاشورا است. اشعار شاعران انقلابی مانند فرزدق و حمیری و دعبل خزاعی در گذشته و اشعار شاعران اندیشمند و متعهد مانند علامه اقبال لاهوری و علامه شهید سید اسماعیل بلخی در دوران معاصر در باره نهضت آزادیخواهانه و عدالت طلبانه و اصلاح گرانه امام حسین، پیام های انسانی این حرکت را تداوم بخشیده و آن را ماندگار ساختند.
معاون رئیس جمهور اما برخی حرکت های افراط گرایانه و خرافاتی را سبب وهن نهضت عاشورا خوانده گفت: عزاداری باید آبرومندانه و عزت مندانه باشد. رسم و رواج های غیر انسانی و غیر دینی مثل قمه زنی ها، تیغ زنی ها و رفتارهای افراط گرایانه دیگر، یک نوع بدعت و خشونت بوده و از نگاه دینی مطابق به فتوای همه مراجع تقلید، نامشروع و حرام است.
استاد دانش گفت امروزه حرکت افراطی داعشی نیز به نام دین ولی برای اهانت به دین به وجود آمده است. این نوع حرکت های به ظاهر برخاسته از دین سبب می شود که دین از درون پوسانده شود و باعث وهن تعالیم انسانی دین گردد و مردم از دین نفرت پیدا کنند. وظیفه همگان به خصوص وظیفه علما و نخبگان جامعه است که از چنین رفتارهای زشت جلوگیری کنند.
استاد دانش افزود: همان گونه که امروز داعشیان و همفکران شان مانع برگزاری مراسم سوگواری حسینی و زیارت امام حسین می شوند و عزاداران را شهید می سازند، در گذشته های تاریخ نیز حاکمان ستمگر از ترس خود، مانع زیارت مرقد امام حسین در کربلا می شدند و بارها آرامگاه امام را تخریب کرده و با زمین یکسان ساختند و زائران را تهدید به شکنجه و قتل می کردند، ولی هیچ یک از این نوع اقدامات از عظمت و محبوبیت امام حسین نکاست و بلکه شور و عشق مسلمانان به خاندان پیامبر افزایش یافت و امروز میلیون ها انسان در دهه محرم با احترام و بلکه با سوز و گداز از عاشورا تجلیل می کنند و میلیون های دیگر هم به زیارت مرقد حسینی به عراق می روند و ما هم امروز در افغانستان مکلفیم برای زنده نگهداشتن پیام های اصلی عاشورا یعنی عبودیت و بندگی خداوند و تلاش برای تحقق اصلاحات و تأمین عدالت در جامعه، یاد و خاطره و اندیشه و مکتب حسینی را زنده نگهداریم.