سیاستمصاحبه و گزارش

معامله قرن و تأثیر آن بر انتخابات آینده امریکا

نشانه های بروز در شکست معامله قرن از مدت ها پیش مشهود بود. به همین دلیل، کاخ سفید در پرده برداری از این پروژه ماه ها تعلل و تأنی و تأخیر کرد تا شاید بتواند اندکی از سنگینی بار شکست آن کم کند و هزینه های سیاسی آن برای ترامپ و تیم او را کاهش دهد. با این حال، کارگاه اقتصادی منامه، وضعیت را به گونه ملموسی بدتر کرد. اکنون نه تنها هیچ چشم انداز امیدبخشی برای پیروزی معامله قرن وجود ندارد؛ بلکه پیش بینی می شود که این پروژه برای همیشه مکتوم و متوقف بماند و تیم ترامپ با مواردی مانند انتقال سفارت امریکا از تل آویو به بیت المقدس، رسمیت بخشیدن به بلندی های اشغالی جولان به عنوان بخشی از خاک رسمی رژيم اسراییل، قطع کمک های مالی امریکا به اداره ابومازن و… خود را سرگرم کند.

با این حال، مسأله فلسطین و بحران خاور میانه همواره یکی از مسایل کلیدی و سرنوشت ساز در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی امریکا بوده است. سیاستمداران امریکایی مدعی اشغال کرسی های قدرت در واشنگتن، همواره سعی می کنند با جلب توجه و حمایت های مالی لابی یهود در داخل سیستم سیاسی آن کشور، بخشی قابل توجه از آرا را از آن خود کنند. ترامپ نیز از این قاعده مستثنی نیست. او که پیش از رسیدن به قدرت، ترس بسیاری از یهودیان افراطی را برانگیخته بود، وقتی وارد کاخ سفید شد، سیاست هایی را در پیش گرفت که بیش از همه، تحسین و ستایش بنیامین نتانیاهو؛ نخست وزیر فاشیست و افراط گرای اسراییل را برانگیخت.

نتانیاهو که روابط تیره و همواره پرتنشی با باراک اوباما داشت، با روی کارآمدن ترامپ به همه آن چیزی که درباره فلسطین، سوریه، ایران و… می خواست دست پیدا کرد.

او اخیرا نام بخشی از مناطق اشغالی در بلندی های جولان را «شهرک ترامپ» گذاشت؛ این نشان می دهد که نخست وزیر رژیم اسراییل تا چه میزان از هدایای بی بدیل ترامپ، خوشنود است و به آن ارج می گذارد.

به باور بسیاری از کارشناسان، رسمیت بخشیدن به بلندی های اشغالی جولان به عنوان بخشی از خاک اسراییل از سوی ترامپ، یک هدیه انتخاباتی از جانب رییس جمهوری امریکا به بنیامین نتانیاهو در انتخابات پارلمانی اسراییل بود. این هدیه توانست حمایت صدها هزار یهودی شهرک نشین و نیز صهیونیست های افراطی را از نتانیاهو جلب کند و زمینه ساز به قدرت رسیدن دگرباره او شود.

با این حال، رونمایی و اجرای معامله قرن که کاخ سفید مدعی است قادر است به بحران ۷۰ ساله حاکم بر خاور میانه پایان دهد و به حل مسأله فلسطین بیانجامد، پیش از آنکه هدیه ای برای نتانیاهو باشد، محوری تعیین کننده برای سرنوشت سیاسی ترامپ است.

ترامپ اگر بتواند این پروژه را آنگونه که برنامه ریزی کرده، به کرسی بنشاند، بزرگترین موفقیت دوران ریاست جمهوری اش را به دست آورده است؛ موفقیتی که هیچیک از رؤسای جمهوری پیشین امریکا قادر به کسب آن نشده بودند.

بنابراین، توفیق ترامپ در عملیاتی کردن پروژه معامله قرن، دست کم بخشی از پیروزی او را در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ امریکا تضمین خواهد کرد؛ اما اگر این پروژه شکست بخورد، ترامپ هم شکست خواهد کرد و اعتماد لابی یهود در امریکا به ویژه آیپک را از دست خواهد داد.

از این منظر، کارگاه اقتصادی منامه که رویه اقتصادی معامله قرن را علنی کرد، شرنگ تلخی به کام ترامپ ریخت و چشم انداز سیاسی او را در انتخابات سال آینده امریکا با خطر رو به رو کرد.

ترامپ انتظار داشت که این کارگاه، زمینه ساز یک تحول بزرگتر باشد که طی آن، او با همراهی اعراب، پروژه معامله قرن را به مثابه یک کارت انتخاباتی ارزشمند، به اجرا بگذارد و به این ترتیب، حمایت قوی جامعه یهودیان امریکا و لابی قدرت و ثروت یهود در ایالات متحده را به دست آورد؛ اما شکست این کارگاه، عدم استقبال اعراب و جهان اسلام از آن، غیبت معنادار نمایندگان فلسطین و اسراییل در این نشست، حضور کمرنگ تاجران عرب و واکنش های گسترده سیاسی و اجتماعی در جهان عرب، یکی از اصلی ترین برنامه های انتخاباتی ترامپ را در معرض خطر قرار داد و به این ترتیب، اگر او نتواند با تصمیم های بحث برانگیز دیگر، اعتماد و حمایت لابی صهیونیزم را به دست آورد، باید از هم اکنون خود را برای یک شکست سهمگین در انتخابات ۲۰۲۰ امریکا آماده کند.

محمدرضا امینی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا