معادن در ولسوالی های ناامن غزنی غیر قانونی استخراج می شود
این مقام ها علت اصلی استخراج غیرقانونی معادن را ناامن بودن مناطق، حاکمیت نداشتن حکومت محلی، دور بودن این معادن از دسترس نهاد های کشفی و استخباراتی و ماین گذاری طالبان در مسیر این معادن عنوان می کنند.
حسن رضا یوسفی یکی از اعضای شورای ولایتی ولایت غزنی به خبرگزاری رها گفت که معدن زرکشان در ولسوالی گیلان، توسط انجنیران پاکستان مهندسی شده و توسط طالبان امنیت این محل گرفته مش ود و عملا نیز استخراج می گردد.
آقای یوسفی افزود که درولسوالی “آب بند” معدن تازه کشف شده ای وجود دارد که توسط 150 تن از شورشیان طالبان محل استخراج میشود.
یوسفی همچنین علاوه کرد معدنی که در ولسوالی زنخان نیز وجود دارد روزانه توسط “ملااحمد” یکی از فرماندهان طالبان که همکاری با گروه داعش نیز دارد استخراج شده و به ولسوالی خروار ولایت لوگر انتقال داده شده و بعدا به طرف پاکستان قاچاق می گردد.
یوسفی هشدار داد در صورتی که حکومت مرکزی و وزارت معادن در این زمینه توجه نکنند، استخراج غیر قانونی معادن که سرمایه ملی کشور به حساب میایند به عادتی عادی میان مردم رایج خواهد شد.
ذخایر معدنی گرانبهایی چون لیتیم و گچ ناور، مرمر جاغوری، طلای زرکشان در گیلان، کرومایت زنخان، مس واغظ از جمله ذخایر معدنی کشور هستند که توسط طالبان و افراد زورمند استخراج و به خارج ازکشور قاچاق می شوند.
ناامنی چالش بزرگ
لازم به ذکر است شماری از معادن در ولسوالی های ناامن غزنی قرار دارد که کاملا در کنترول طالبان می باشند و یا بشدت ناامن هستند.
ولسوالی ناوه از چندین سال به این سو توسط طالبان کنترول میشود. ولسوالی های زنخان، آب بند، مقر، واغظ و اندر نیز از جمله مناطقی است که کاوش های خود سرانه در آن دیده شده است.
شماری از آگاهان امور در غزنی می گویند که اگر جلو استخراج خودسرانه این معادن گرفته نشود، در آینده ای نزدیک با کمبود منابع غنی مواجه خواهیم شد.
طبق آمارهای داده شده از سوی انجنیران آمریکایی و افغانی در سال 2010، ارزش معدن لیتیوم ناور/ناهور غزنی برابر با تمام صادرات نفت عربستان سعودی تخمین زده شد.
محمد عطا رضایی-غزنی