شهروندان افغانستان از واژه مذاکره آن هم بین امریکا و طالبان خاطره خوشی ندارند: مذاکرات قبلی دو طرف که به صورت ماراتون وار برگزار شد در نهایت به یک فاجعه در افغانستان ختم شد، امریکا به صورت کاملا شتابزده افغانستان را ترک کرد و طالبان یک بار دیگر به آسانی و با کمترین زحمت ممکن در افغانستان به قدرت رسیدند.
اینک که قرار است دور تازه ای از مذاکرات بین امریکا و طالبان برگزار شود، شهروندان افغان خیلی خوشبین نیستند اما چاره ای جز صبر ندارند.
رسانه پاکستانی «دیلی تامیز» طی مطلبی این دور از مذاکرات را نیز یک دور باطل می داند چون شرایط امریکا و طالبان نسبت به هم تغییری نکرده است.
به گفته نویسنده مطلب کشورهای منطقه آسیا از شروع تازه مذاکرات امریکا با طالبان که قرار است به مدت دو هفته در دوحه قطر برگزار شود به شدت استقبال کرده اند: پاکستان، روسیه، چین و ایران که همگی در خروج امریکا از افغانستان نقش داشتند و تمام تلاش خود برای تقویت امارت اسلامی را انجام داده اند، همگی مدت زیادی ست که خواستار چنین مبادله یی شده اند.
این کشورها اما ساکت نخواهند نشست چون در وضعیت کنونی هیچ چیز قطعی نیست. با تعامل احتمالی امریکا با طالبان می توان به بهبود اوضاع بحرانی کنونی افغانستان امیدوار بود: دولت بایدن دارایی های افغانستان در خارج از کشور را بلوکه کرده و تحریم های سختی بر افغانستان وضع کرده است.
مطلب می افزاید امیدواری ها و انتظارات اما از شروع فصل تازه ای از مذاکرات بین امریکا و طالبان خیلی بالا نیست و تحت تاثیر این واقعیت قرار گرفته که امریکا و طالبان قبلا نیز چنین مذاکراتی داشته اند و به دنبال آن هیچ چیز تغییر نکرده است. امریکا در قبال مذاکره با طالبان همان موضع قبلی را دارد و همچنان بر تشکیل دولت فراگیر در افغانستان توسط طالبان، احترام به اقلیت های مذهبی و قومی و حقوق زنان تاکید می کند.
امارت اسلامی از طرف دیگر اما تاکید دارد به تمام تعهدات که در ازای خروج امریکا از افغانستان سپرده بود، پایبند است اما قبل از هرچیز به پول برای حل معضلات و مشکلات حادی پیشرو به شمول قحطی شدید و سقوط سیستم بانکی افغانستان نیاز دارد.
در چنین وضعیتی ست که دور باطل همچنان ادامه دارد.
نوشته در ادامه تاکید می کند برای رفع این دور باطل از یک طرف امریکا باید بداند که با بلوکه کردن دارایی های افغانستان در خارج و اعمال تحریم بر آن به جایی نمی رسد و از سویی هم طالبان باید برای برخی اقدامات نادرست خود در این چنین مقطع زمانی حساس پاسخگو باشند: اعلام موضع طالبان در مورد جایگاه زنان در جامعه این برداشت را ایجاد کرده که این گروه نسبت به دور اول خود تغییر چندانی نکرده است. اینکه امریکا از طالبان تضمین می خواهند و طالبان آزاد سازی پول های بلوکه شده را خواستار شده زمانی به یک راه حل مناسب می تواند برسد که هر دو به یکدیگر اعتماد کنند، چیزی که در شرایط کنونی به چشم نمی خورد و خود این خواسته ها بخشی از مشکل شده است.
به باور نویسنده مطلب، در شرایط کنونی که دو طرف به یک بن بست خورده اند، هر یک منتظر است طرف دیگر گام اول را بردارد و مردم افغانستان بیش از پیش آسیب می بینند، دو طرف باید گامی به عقب بردارند و منافع خود را در نظر بگیرند تا وضعیت تکانی روبه جلو داشته باشد.
مذاکرات تازه امریکا با طالبان اگر نتواند این دور باطل را رفع کند، فاجعه وحشتناکی در افغانستان رخ خواهد داد.
همه بازی است و فریب مردم
طالبان باید درقدم اول ازکشتار نظامیان پیشین دست بردارشود بعدبه ملت احترام قائل باشند ازملت معذرت خواهی کند هرخانواده را به خون خاک کشانده اند ملت ناراز است
اگر امریکا پولهای بلوک شده راازاد کند باز باخته میدان هست چون طالبان اگر کاری میکرد توی این صد روز میکرد فقط دروغ را خوب بلد هست بگوید فقط منطزهست پول را بگیرد وبه رسمیت شناخته شود بعد همان اش کاسه هست هر کار میکند کردن نمیگرد
اول ان پول پولی افغانستان نیست ان پول پولی بین الملل است که ان پول به کمک پول چاپ شده جدید افغانستان داده شود که پول افغانستان قدر احترام پیدا کند درسطح بین الملل اون پول امریکاه ازاول پرداخت کرده بود ودوم اون پول ازاد شود بعد به جیب بدهکارای های طالبان میرود درطول بیست سال که خوردن و ادم های انتهاری تربیت دادن وبعد طالب همان طالب است که سواد غلط دروغ که بدتر از قبل میباشد واین همه را امریکاه با دوزد وفراری قاتل افغانستان غنی و کرزی دروغ گو منافق استند وامریکاه با مردم افغانستان از راه دروغ وفریب پیش میاید که محکم سازمان بین الملل نباشد وگر نه تمام فتنه ها از امریکاه و پاکستان است همین طالب والقاعده را کی اورد امریکاه و پاکستان اورد الان برای چی مذاکره دارد مذاکره قرارداد که قبل که باهم نوشته امضاه کردن به خاطر معادن ها ویا چیزی دیگر است که نیست همین است امریکاه فریب خورده الان معدن ها به کام چین وروسیه میرود