قطع مناسبات دوستانه افغانستان با هند خواست اصلی پاکستان است
محمد حنيف اتمر مشاور شوراي امنيت ملي حکومت افغانستان به منظور گفتوگو با مقامهاي پاکستاني در رابطه به گفتگوهاي صلح افغانستان با مخالفان مسلح و همچنان مبارزه مشترک دوکشور با تروريزم، صبح روز يکشنبه کابل را به قصد اسلامآباد ترک کرد.
آقاي اتمر در اين سفر با مقامهاي نظامي پاکستان در رابطه به اوضاع امنيتي دوکشور و همچنان همکاريهاي آسلامآباد با کابل در گفتوگوهاي صلح با مخالفان مسلح حکومت افغانستان، گفتوگو کرد.
اين سفر در حالي صورت ميگيرد که آگاهان امور سياسي در افغانستان تاکيد ميکنند که اين سفر مانند سفرهاي گذشته مقامهاي افغانستان نتيجة در قبال نخواهند داشت.
به باور آگاهان پاکستان نسبت به آنچه مقامهاي آين کشور ميگويند صداقت ندارد و تنها تلاش اسلامآباد فريب دادن افغانستان است.
اين درحاليست که هم اکنون جنگ در 22 ولايت افغانستان به شدت ادامه دارد و گروه طالبان به باور آگاهان از حمايت همچناني آن کشور هنوز هم برخوردار هستند.
پس از يک دوره تشديد اختلافات بين دو کشور، نخست وزير پاکستان چندي پيش به افغانستان سفر کرد و در اين سفر مقامهاي دو کشور پلان عمل افغانستان و پاکستان براي صلح و همبستهگي را تصويب کردند. ادارههاي امنيتي دو کشور مکلف شده اند که براي تطبيق اين پلان عمل تلاش کنند. هدف اصلي سفر حنيف اتمر و هيات همراهش به پاکستان، بحث بر سر عملي شدن همين پلان عمل ميباشد.
قادرشاه سخنگوي شوراي امنيت ملي به رسانهها گفته است: «اولويتها در اين مرحله صلح و مبارزه با تروريزم است که در چوکات پلان عمل روي اين موضوعات بحث ميشود و تا اقدامات عملي در اين دو عرصه صورت گيرد.»
پلان عمل براي صلح و همبستهگي هفت ماده دارد. يکي از اين مادهها پيشبرد گفتوگوهاي صلح به رهبري افغانستانيها است و پاکستان وعده سپرده که از روند صلح حمايت کند.
مبارزه با تروريزم ماده ديگر اين پلان عمل است که به گفتة آقاي قادرشاه تروريستان هردو طرف خط ديورند حق فعاليت ندارند و در صورتي که اين تروريستان بازداشت شوند، دو کشور مکلف شده است تا اين تروريستان را به کشور ديگر تسليم نمايد و دو کشور اجازه فعاليتهاي تروريستي را عليه کشور ديگر نميدهد.
آگاهان امور تاکيد ميکنند که تجربه نشان داده است که مذاکره با پاکستان هيچ نتيجهاي نداشته است. جنرال عتيق الله امرخيل نظامي پيشين به اين باور است که چنين سفرهايي جز پيامد منفي، هيچ سودي براي افغانستان ندارد:
به باو آگاهان، پاکستان با اين پلان تصميم دارد تا مناسبات افغانستان و هند را خدشه دار کند و خود از آن نفع ببرد. هند و پاکستان اختلافات ديرينه دارند و يکي از خواستهاي اصلي پاکستان، قطع مناسبات دوستانه ميان افغانستان و هند است.
افغانستان و هند در حال حاضر روابط خوبي دارند و هند يکي از حاميان اصلي در افغانستان است. در مقابل پاکستان هند را متهم به نفوذ بيش از حد در افغانستان ميکند و بارها گفته است که برخي از گروههاي شورشي در پاکستان از سوي مراکز سياسي هند در افغانستان تقويت ميشود.
عمل خلاف گفتار
آقاي امرخيل به اين باور است که پاکستان هنوزهم خاکش را در اختيار تروريزم قرار داده و جنگ افغانستان را شعلهور نگهداشته است.
در شانزده سال گذشته مقامهاي حکومت افغانستان، به منظور همکاري پاکستان در گفتوگوهاي صلح حکومت افغانستان با طالبان و همچنان برون کردن سردستههاي گروه طالبان از خاک پاکستان به آن کشور سفرهاي متعدد داشته و با مقامهاي اسلامآباد گفتوگو کردند، اما مقامهاي پاکستاني با آن که همواره به حکومت افغانستان وعده همکاري داده اند، اما در عمل هيچگاه از تمويل و حمايت گروههاي هراس افگن که در افغانستان مردم را به قتل ميرسانند دست برنداشته اند.
با اين حال باورهاي کلي در افغانستان بر اين است که هيچ نشانهاي وجود ندارد که ملاقاتهاي اخير مقامهاي دو کشور بتواند زمينه را براي بهبود اوضاع فراهم کند.
افغانستان و پاکستان همديگر را به حمايت از گروههاي تروريستي متهم ميکنند، اما آگاهان ميگويند پاکستان تا زماني جنگ افغانستان را شعلهور نگه ميدارد که يک حکومت طرفدار اسلامآباد در کابل رويکار آيد و سياست خارجي افغانستان از سوي پاکستان تعيين گردد.
آرمان ملی