فاضلاب سفارت امریکا و مرکز ناتو به رودخانه کابل می ریزد
فاضلاب تصفیهنشده هر روزه به رودخانۀ متعفن کابل ریخته میشود و بخشی از این فاضلاب مربوط به سفارت امریکا و مرکز فرماندهی حمایت قاطع ناتو است. مسئولان دولت افغانستان میگویند، تنها وسیلۀ عمومی تصفیه فاضلاب در كابل نزدیک به دو سال است که به دلیل سهلانگاری در نگهداری آن، از کار افتاده و این موضوع سبب شده فاضلاب تصفیهنشده به رودخانه ریخته شود و سلامتی هزاران خانواده را با خطر مواجه سازد.
به گفتۀ مسئولان افغانستانی و نمایندۀ شرکت قراردادی اوریکس-افغانستان که مسئولیت کنترل مواد زاید این محوطه را به عهده دارد، ماهانه دستکم 80 هزار لیتر فاضلاب تصفیهنشده از توالتهای سیار سفارت امریکا به تصفیهخانۀ فرسودۀ فاضلاب در مکروریان منتقل میشود و از طریق لولههایی که به رودخانۀ کابل کشیده شده است، به رودخانۀ کابل میریزد.
بر اساس گفتههای شرکت «راهحلهای زیست محیطی ملیکا و رفاه» که به مرکز فرماندهی ناتو به رهبری ایالات متحده در کابل و میدان هوایی بگرام خدمات ارایه میکند، ماهانه بیش از 45 هزار لیتر فاضلاب نیروهای امریکایی و ائتلاف نیز به رودخانۀ کابل ریخته میشود.
مقامهای افغانستانی میگویند، فاضلاب سفارت امریکا و مرکز فرماندهی ناتو درصد کوچکی از فاضلاب تصفیهنشده است که از خانهها و مراکز کسب و کار سراسر شهر به تصفیهخانۀ مکروریان میرسد. این تصفیهخانه تنها مرکز قانونی تخلیه فاضلاب عمومی در کابل است.
محمد اسحاق یادگاری، معاون رئیس این تصفیهخانه میگوید: «تصفیهخانه در ماه مارچ سال 2019 به دلیل سیل ناگهانی آسیب دیده است. این تصفیهخانه در نزدیکی فرودگاه کابل توسط انجنیران شوروی در سال 1970 ساخته شده است. وقتی از این تأسیسات بازدید کردیم، ماشینهایی را دیدیم که خاموش بودند و لولهها و کانالها انتقال فاضلاب به شدت آسیب دیده بودند.»
یادگاری میگوید: «از زمانی که تصفیهخانۀ فاضلاب از فعالیت بازمانده و کانالها آسیب دیده، فاضلاب تصفیهخانۀ مکروریان بهگونۀ مستقیم به رودخانۀ کابل میریزد.»
سفارت ایالات متحده با نشر بیانیهیی گفته است که فاضلاب این سفارت در محل سفارت تصفیه میشود، به جز مقدار کمی از فاضلاب توالتهای سیار که توسط قراردادیهای فرعی تصفیه میشود.
شفیقالله صیفی، مدیر عملیاتی شرکت اوریکس-افغانستان که متن قراردادش با سفارت را در اختیار «استار و استریپ» قرار داده، میگوید، این مقدار افزون بر حدود 80 هزار لیتر فاضلاب ماهانه محوطۀ سفارت است.
فاضلاب نظامیان امریکایی و ائتلاف در یک تصفیهخانۀ خصوصی تصفیه میشود. این تصفیهخانه توسط شرکت «راهحل محیط زیست ملیکا و رفاه یا M&R» در 10 مایلی کابل ساخته شده است. یک نمایندۀ شرکت M&R میگوید: با آن هم درصد کوچکی از فاضلاب مرکز فرماندهی نیروهای حمایت قاطع ناتو به رودخانه ریخته میشود.
امید سادات، مدیر پروژههای تصفیهخانۀ M&R میگوید، سه کامیون که هر کدام بیش از 15 هزار لیتر فاضلاب را باید به تصفیهخانۀ مکروریان تخلیه کنند، به دلیل مسدود بودن راه، این کامیونها نمیتوانند از کابل خارج شوند.
مقامهای ادارۀ ملی محافظت از محیط زیست که از تصفیهخانۀ مکروریان بازدید کردهاند، ریختن فاضلاب به رودخانۀ کابل را تأیید میکنند. عزتالله صدیقی، معاون رئیس عمومی نیپا میگوید، این فاضلاب به سفرههای آبی زیرزمینی نفوذ میکند؛ آبی که شهروندان برای آشامیدن از آن استفاده میکنند. او میگوید: «کاملاً روشن است که این موضوع مشکلات صحی ایجاد میکند.»
حدود 3 هزار خانواده در نزدیکیهای مکروریان زندهگی میکنند. شماری از این افراد به «ستار اند استریپ» میگویند که آنان از مشکلات دوامدار سیستم هاضمه رنج میبرند. کمال، پسر بچۀ 7 ساله که همراه با پدر و بردارش در کنار رودخانه مشغول بازی است، میگوید، همواره از اسهال رنج میبرد. او میگوید، این آب به معدهام آسیب میرساند.
قیامالدین 28 ساله میگوید، او و همینطور سه عضو خانوادهاش در این اواخر از بیماری حصبه یا تی فوید رنج میبرند؛ بیمارییی که به نوشیدن آب آلوده مرتبط است.
نهاد داین کورپ انترنشنال در مکلین واشنگتن، ارایه خدمات فاضلاب سفارت را با اوریکس و شرکت ایسیسیال انترنشنال قرارداد میکند. این نهاد با نشر بیانیهیی گفته است که هر دو شرکت در مطابقت با قانون و مقررات افغانستان عمل میکنند.
منبع: استار اند استریپس
برگردان: علی احمدی