وزارت خارجه کشور نیز ضمن تایید این خبر گفته است که از سفیر عربستان را برای توضیح احضار کرده، ولی این دیپلمات سعودی هیچ دلیل واضحی در این مورد ارایه نکرده است.
شکیب مستغنی، سخنگوی وزارت خارجه میگوید: “هیاتی از افغانستان به ریاض رفته و این مسئله را با جدیت با مقامهای سعودی مطرح میکند که به چه دلیل ویزای حج عمره برای افغانهای زیر چهل سال صادر نمیشود.”
به نقل از بی بی سی، برخی گفتهاند که نگرانی از پیوستن اتباع افغانستان به نیروهای مخالف عربستان در جنگ یمن دلیل این تصمیم بوده است اما این نظر از سوی منابع رسمی تایید نشده است.
دولت عربستان سعودی از حدود یک سال پیش این محدویت را برای افغان های زیر سی سال وضع کرده بود.
شرکتهای توریستی میگویند از زمان وضع این محدویت، صدها افغان از رفتن به حج عمره محروم شدهاند.
مسئول یکی از این شرکتها گفت:”شرکتهایی را میشناسم که از ۲۸۰ تا ۳۰۰ پاسپورت جهت صدور ویزا به سفارت سعودی در کابل فرستاده بودند، اما تمام آنها دوباره مسترد شدند. شرکتها به این دلیل خسارههای هنگفت مالی متقبل شدهاند.”
حدود چهارصد شرکت جهانگردی در افغانستان فعالیت دارند، اما تنها بیش از شصت شرکت خدمات حج عمره را ارایه میکنند.
به اساس توافق میان این شرکتها و وزارت حج عربستان، شرکتهای افغانستان پنجصد هزار ریال سعودی ( بیش از ۱۳۵ هزار دلار) به دلیل دریافت جواز ارائه خدمات حج عمره به عربستان تضمین دادهاند.
هدف از گرفتن این تضمین جلوگیری از تخلف مسافرانی است که از طریق این شرکتها به عربستان سفر میکنند.
عمده ترین تخلف به گفته صاحبان شرکت فرار مسافرین و اقامت در عربستان بوده است.
در صورتیکه چنین تخلفی صورت گیرد، شرکت مسئول انتقال فرد متخلف ۲۵ هزار ریال جریمه میشود و این جریمه از تضمین بانکی شرکت کسر میشود.
سالانه حدود ۲۴ هزار افغان برای انجام حج واجب و حدود ۱۰ الی ۲۰ هزار نفر نیز برای انجام حج عمره به عربستان سفر می کنند.
هزینه این سفرها برای مسافران افغانستان حدود ۲.۵۰۰ دلار است.