احمدولی حقمل سخنگوی وزارت مالیه طالبان امروز جمعه از آماده شدن طرح پیش نویس بودجه حکومت طالبان بدون کمک های خارجی خبر داد.
وی جزئیاتی درباره میزان این پیش نویس بودجه ارائه نکرد و فقط به خبرگزاری فرانسه گفت که این پیش نویس ابتدا به کابینه برای تایید ارسال می گردد و سپس نشر خواهد شد.
حقمل علاوه کرد که دولت طالبان این بودجه را از محل عواید داخلی دولت تامین خواهد کرد.
عیسی رضایی استاد دانشگاه و کارشناس مسایل اقتصادی کشور در این باره به خبرگزاری رها می گوید آماده ساختن سند بودجه کاری کاملا علمی و عملی است که به ماه ها تحقیق نیاز دارد.
وی گفت سند بودجه افغانستان بصورت از پایین به بالا تهیه می گردد، بدین معنا که تحقیقات از سطوح کاملا پایین در سطح قریه جات شروع و در نهایت به صورت مرحله به مرحله تا سطح ولسوالی ها، ولایات و در نهایت کل کشور اطلاعات جمع آوری و امکان سنجی انجام پروژه ها و نیاز به بودجه تمامی سکتورها در نظر گرفته می شود.
او می گوید: «پس از آنکه هر ولایت با حضور تمامی نمایندگان سکتورهای مختلف به شمول اعضای شورای انکشاف ولسوالی ها، اعضای شورای انکشاف ولایتی، اعضای جامعه مدنی، والی و معاونین او اطلاعات و پیشنهادات خود را جمع آوری کردند، آن را در قالب یک پیش نویس بودجه ولایتی به وزارت مالیه ارسال می کنند.»
آقای رضایی علاوه می کند، وزارت مالیه نیز یک کارگروه متعلق به خود را دارد که تمامی این پیش نویس بودجه های پیشنهادی ولایات را به صورت یک به یک مورد بررسی قرار می دهد.
به گفته ی وی، اعضای این کارگروه شامل نمایندگان از تمامی سکتورها و وزارت خانه ها می باشند.
استاد رضایی علاوه می کند که در زمان حکومت پیشین، وزارت مالیه نیز این طرح بودجه را ابتدا به شورای وزیران برای تایید و سپس شورای وزیران به پارلمان ارائه می کرد تا آنها پس از تصویب آن، این سند بودجه را به صورت قانون در می آوردند تا جنبه اجرایی به خود بگیرد.
وی می گوید که فرایند بودجه ریزی یک فرایند کاملا تخصصی و فنی است که به لحاظ اقتصادی کارآمد و دارای موثریت است.
آقای رضایی اضافه می کند: «از عمر حکومت طالبان هنوز چند ماه نمی گذرد و هنوز آنها درگیر بسیاری از مسایل دیگر هستند، و این که می گویند یک شب و یک روز این بودجه را آماده ساخته اند یک سخن گزافه است.»
طالبان در حالی سخن از تدوین پیش نویس بودجه سال بعدی بدون مشخص نمودن درامدهای افغانستان و کمک های بین المللی می زنند که در حکومت پیشین با وجود آنکه حدود 220 میلیارد افغانی کمک بین المللی برای بودجه بود، همچنان کسری بودجه وجود داشت.