سیاست

صلح متعلق به همه افغان هاست و کسی حق وتوی آن را ندارد

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی و یکی از نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری ششم میزان می‌گوید صلح مهم‌ترین قضیه‌ی ملی و خواست تمام مردم افغانستان است و هیچ فرد و نهادی حق «وتو»ی آن را ندارد.

آقای حکمتیار که امروز (سه‌شنبه، ۲۲ دلو) در یک نشست خبری در کابل صحبت می‌کرد، همچنان گفت تا کنون در مورد صلح در داخل کشور اجماع سیاسی به‌وجود نیامده است.

او همچنان تأکید کرد هنوز هم هیچ مرجع قابل قبول و با صلاحیتی که بتواند در رابطه به صلح، طرح صلح و هیأت مذاکره‌کننده‌ی صلح تصمیم بگیرد، ساخته نشده است.

حکمتیار پیشنهاد کرد که سه تیم انتخاباتی به رهبری خودش، اشرف غنی و عبدالله یکجا با شخصیت‌های سیاسی که در محور حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین جمع شده‌اند باید باهم توافق کنند تا از این طریق اجماع سیاسی به میان آید. به گفته‌ی او، افراد و چهره‌های سیاسی که حول این چهار مجموعه گرد آمده‌اند، همه بانفوذ هستند.

حکمتیار گفت که نشست این چهار مجموعه در کنار آن‌که می‌تواند به اجماع سیاسی در مورد صلح بی‌انجامد، همچنان می‌تواند یک مرجع قانونی و باصلاحیت را تعیین و تعریف کند که بتواند در مورد موضوعات مرتبط به صلح تصمیم بگیرد.

رهبر حزب اسلامی اما تأکید کرد که صلاحیت‌های این مرج تصمیم‌گیری باید پیش از پیش تعریف شود و در مذاکرات صلح نیابد فراتر از صلاحیت‌های تعریف‌شده گام بردارد.

پیش از این عبدالله عبدالله، رییس اجرایی کشور و یکی دیگر از نامزدان انتخابات ریاست‌جمهوری نیز گفته بود که صلح خواست جمعی مردم افغانستان است و وزارت دولت در امور صلح نمی‌تواند به تنهایی کار صلح را در کشور به پیش ببرد.

از سویی هم، گلبدین حکمتیار در بخشی از صحبت‌هایش گفت که یک حکومت موقت برای مدت یک سال ایجاد شود. او گفت که این حکومت مسئولیت دارد انتخابات را برگزار کند، اما نباید رییس و اعضای کابینه‌ی آن در انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد باشند.

او در عین حال گفت که جنگ افغانستان تنها از راه مذاکرات بین‌الافغانی قابل حل است و این مذاکرات باید در صورت امکان در داخل افغانستان و در غیر آن در یک کشور بی‌طرف برگزار شود.

حکمتیار افزود که طرف‌های دخیل در گفت‌وگوی بین‌الافغانی باید متعهد به آتش‌بس، آزادی زندانیان و ادغام مخالفان مسلح دولت در نیروهای امنیتی افغانستان متعهد باشند.

او همچنان گفت که احتمال دارد در آینده‌ی نزدیک توافقنامه صلح میان امریکا و طالبان امضا شود، اما اگر این توافقنامه به امضا نرسد، مسئولیت به دوش امریکا خواهد بود.

این در حالی است که تیم‌های مذاکراتی امریکا و طالبان از حدود یک سال پیش به این طرف در دوحه، پایتخت قطر ادامه دارد. امریکا و طالبان یک‌بار به امضای توافقنامه‌ی صلح نزدیک شده بودند، اما دونالد ترمپ، رییس‌جمهور امریکا مذاکرات صلح را به دلیل کشته‌شدن ۱۲ نفر به‌شمول یک سرباز امریکایی در یک حمله‌ی طالبان در کابل متوقف کرد.

این مذاکرات هرچند در شانزدهم ماه قوس از سر گرفته شد، اما زلمی خلیل‌زاد، نماینده‌ی ویژه‌ی وزارت خارجه‌ی امریکا برای صلح افغانستان در سفر اخیرش به افغانستان گفته بود که این مذاکرات پیشرفت قابل ملاحظه نداشته است.

دیدگاه بگذارید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا