عبدالرب رسول سیاف، رئیس لویه جرگه مشورتی برای صلح و از رهبران سرشناس جهادی، طی سخنانی گفت لویه جرگه مشورتی قصد ندارد برای رسیدن به صلح و مذاکره با طالبان مانع ایجاد کند.
آقای سیاف افزود: «شهروندان کشور از این نگرانند که تعیین خطوط سرخ مذاکره با طالبان از سوی لویه جرگه مشورتی به معنای ایجاد مانع در مذاکره با طالبان است؛ نه این طور نیست: لویه جرگه مشورتی تنها چارچوب مذاکره با طالبان را تعیین میکند.»
سیاف گفت: «لویه جرگه مشورتی برای صلح، چراغ سرخ برای طالبان نیست بلکه چراغ سبزی است برای طالبان که بیایند و برای رسیدن به صلح مذاکره کنند. لویه جرگه مشورتی مانع صلح نمیشود بلکه راه را برای صلح باز میکند.»
این چهرهی برجسته جهادی در بخش دیگری از سخنان خود به نگرانی مردم در مورد عدم شرکت برخی چهرههای کلان سیاسی، رهبران احزاب و مخالفین حکومت در لویه جرگه مشورتی اشاره کرد و گفت: «تمام شهروندان افغانستان خواهان صلح هستند و هیچکس نمیتواند در برابر این خواست ملت افغانستان بایستد.»
آقای سیاف تأکید کرد کسانیکه در لویه جرگه مشورتی برای صلح شرکت نکردهاند در روش رسیدن به صلح با حکومت اختلاف دارند و این طور نیست که مخالف صلح باشند. این اختلافات در مسیر رسیدن به صلح قابل حل است.
عبدالرب رسول سیاف گفت، مذاکرات صلح با طالبان نباید به حاکمیت ملی، وحدت ملی و تمامیت ارضی افغانستان ضربه بزند و طالبان نیز باید بدانند که با حفظ این ارزشها، آغوش ملت برای صلح به روی آنها باز است.
آقای سیاف افزود: «حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، طالبان را برادر خطاب کرد و رئیس جمهور غنی طالبان را مخالف سیاسی خواند؛ هردوی این واژهها درست است. طالبان بدانند که هیچ یک از رؤسای جمهور افغانستان آنها را دشمن خطاب نکردهاند.»
رئیس لویه جرگه مشورتی برای صلح افزود، طالبان که راه را گم کردهاند و برای منافع دیگران میجنگند باید به خود بیایند و ندای ملت و دولت افغانستان برای صلح را لبیک گویند.
صلح با طالبان به معنای انتقال قدرت نیست
عبدالرب رسول سیاف در بخش دیگری از سخنان خود در مراسم افتتاحیه لویه جرگه مشورتی گفت صلح با طالبان به معنای انتقال قدرت سیاسی نیست.
وی افزود در پروسه صلح بحث تغییر نظام مطرح نیست بلکه دعوت به زندگی مسالمتآمیز هدف است؛ حکومت قرار نیست تمام داراییها و دستاوردهای خود را در پروسه صلح به طالبان تحویل دهد بلکه دعوت به آشتی میکند.
آقای سیاف همچنین تأکید کرد انتخابات یک اصل است و در پروسه صلح نباید این اصل مهم قربانی شود.
رئیس لویه جرگه مشورتی افزود دستاوردها و حقوق زنان نیز در صلح با طالبان باید حفظ شود.
این رهبر جهادی خطاب به همسایگان افغانستان گفت قبل از اینکه دلشان برای افغانستان بسوزد باید نگران وضعیت خود باشند چراکه یک افغانستان بیثبات و ناآرام برای آنها خطرناک میباشد.
وی تأکید کرد افغانستان آرام بیشتر به نفع کشورهای منطقه میباشد.
لویه جرگه مشورتی برای صلح در حالی امروز توسط رئیس جمهور به طور رسمی آغاز شد که نگرانیها در مورد استفاده ابزاری حکومت از آن برای تمدید دوران رئیس جمهور پس از اول جوزای سال جاری خورشیدی وجود دارد.
این نگرانی سبب شده حتی رئیس اجرای دولت وحدت ملی نیز در لویه جرگه مشورتی شرکت نکند.
از سویی هم برخی شنیدههای تأیید نشده میگوید رئیس جمهور غنی که دوام قدرت خود تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را از سوی دادگاه عالی به دست آورده، طی حکمی پست ریاست اجرایی را لغو کردهاست.