صلحی که به ما وعده داده بودید کجا رفت؟
رئیس جمهور غنی پیروزی جو بایدن، نامزد حزب دموکرات امریکا، و کاملا هریس معاون وی را در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا تبریک گفت و خاطرنشان کرد ایالات متحده شریک بنیادی افغانستان است و کابل خواهان ادامه و تعمیق همکاری های چند لایه و استراتزیک خود با امریکا به شمول مبارزه با تروریزم و استقرار صلح در افغانستان می باشد.
داکتر عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی، نیز به بایدن به خاطر پیروزی بزرگش و مردم امریکا به دلیل حضور گسترده و تاریخی شان در انتخابات تبریک گفت.
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان، هم پیروزی بایدن و کاملا هریس را تبریک گفت و افزود:« بایدن خواستار اتحاد و التیام برای امریکا شده است، یک خواسته درست برای یک هدف عالی.»
کرزی گفت:«ما خواستار شرایط مشابه البته به روشی عمیق تر برای افغانستان هستیم.»
وی ابراز امیدواری نمود سیاست و ارتباطات دولت بایدن در افغانستان به طور کامل روی استقرار صلح و ثبات در افغانستان تمرکز کند.
این در حالی ست که حکومت افغانستان روز شنبه اعلام کرد همکاری استراتژیک افغانستان و ایالات متحده امریکا بر منافع متقابل استوار است و نتیجه انتخابات ریاست جمهوری امریکا تغییر عمده ای در سیاست افغانستان در قبال امریکا ایجاد نخواهد کرد.
صدیق صدیقی، سخنگوی رئیس جمهور غنی، گفت:«اصول همکاری ما در نوزده سال گذشته همواره بر درکی استوار بوده که هر دو دولت و مردم دو کشور در منافع کلی خود داشته اند. بدون شک هر دولتی که در امریکا سرکار بیاید افغانستان متحد امریکا باقی خواهد ماند.»
در افغانستان این باور شکل گرفته که با پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده امریکا تغییراتی در سیاست واشنگتن نسبت به پروسه صلح و خروج نیروهای امریکایی از افغانستان ایجاد خواهد شد.
منتقدان می گویند تداوم جنگ امریکا در افغانستان یکی از اشتراکات اصلی ست که سبب ایجاد توافق میان سیاسیون امریکا در قبال جنگ و صلح در منطقه شده است.
به باور این منتقدان تعیین اینکه آیا با مشخص شدن برنده انتخابات ریاست جمهوری امریکا تغییر عمده ای در سیاست امریکا نسبت به افغانستان رخ می دهد نامشخص است.
توافق صلح امریکا-طالبان
پس از نزدیک به هجده ماه مذاکره، امریکا و طالبان سرانجام در تاریخ 29 فبروی سال جاری میلادی یک توافق صلح امضاء کردند که راه خروج نیروهای امریکایی از افغانستان را فراهم کرد و طالبان تعهد سپردند از خاک افغانستان علیه امریکا و متحدانش تهدیدی صورت نگیرد.
براساس این توافق نامه امریکا متعهد شده طی چهارده ماه آینده تمام نیروهایش را از افغانستان بیرون بکشد و سیزده هزار نیروی امریکایی که در حال حاضر در افغانستان مستقر هستند در عرض 135 روز باید به 8600 تن کاهش یابد. ناتو و دیگر نیروهای ائتلاف نیز در همین بازه زمانی سطح نیروهایشان در افغانستان را کاهش خواهند داد.
طبق بخش دیگری از توافق نامه صلح امریکا و طالبان، 5 هزار زندانی طالبان باید از زندان حکومت افغانستان رها شوند، مذاکرات بین الافغانی آغاز گردد و طالبان ارتباط خود با القاعده را قطع کند.
در این راستا دولت افغانستان به عنوان پیش شرط آغاز مذاکرات بین الافغانی 5 هزار و 600 زندانی طالبان را رها کرد.
هیات های مذکره کننده حکومت افغانستان و طالبان به دوحه قطر رفتند و با وجود گذشت نزدیک به دو ماه هنوز روی تعیین چارچوب و اجندای مذاکرات رسمی به توافق نرسیده اند. طی دو ماه گذشته گروه های تماس دو طرف نزدیک به ده نشست برگزار کرده اند اما هنوز روی موضوعات جنجالی که مانع شروع مذاکرات رسمی شده، نرسیده اند. به باور بسیاری این مذاکرات یک فرصت تاریخی برای پایان جنگ و خونریزی چند ده ساله در افغانستان می باشد.
گروه های تماس دو طرف روی هجده مورد از بیست مورد اصول پروسه به توافق رسیده اند و تنها دو مورد اختلاف وجود دارد: طالبان خواهان پیش برد و حل منازعات براساس مذهب حنفی شده اند و می خواهند توافق این گروه با طالبان مبنای گفت و گوها قرار گیرد، موضوعاتی که به مذاق حکومت افغانستان خوش نیامده است.
گفت و گو میان تیم های مذاکره کننده حکومت و طالبان از 12 سپتامبر در دوحه قطر آغاز شده بود.
نیروهای امریکایی تا پایان سال جاری میلادی افغانستان را ترک می کنند
دونالد ترامپ در 22 اکتبر و در جریان یکی از سخنرانی های انتخاباتی اش در کاستونیا، کرولینای شمالی، گفته بود نوزده سال در افغانستان کافی ست. ترامپ در اوایل ماه میلادی جاری نیز گفته بود تا کریسمس پیشرو تمام سربازان امریکایی باید به خانه برگردند.
به نقل از رسانه هندی «دی هندو»، ترامپ در آن سخنرانی تاکید کرده بود:«هرگز چیزی شبیه این نداشتیم: هدر دادن سرمایه و خون سربازان امریکایی در جنگ های فراموش شده و بی پایان در کشورهایی که شما حتی نامشان را هم نشنیده اید. و تمام سربازان به خانه بازخواهند گشت. شما این را می دانید، درست است؟ امیدوارم هیچ کس مخالفت نکند.»
ماه گذشته نیز ترامپ گفت امریکا نیروهایش در افغانستان را به زودی به 4 هزار تن کاهش خواهد داد.
از سویی هم ناتو 12 هزار نیرو در قالب ماموریت حمایت قاطع در افغانستان دارد.
جنرال ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو، نیز پس از اظهارات ترامپ در کنفرانس خبری پیش نشست وزرای کشورهای عضو ناتو در بروکسل گفت ناتو از توافق صلح امریکا و طالبان و مذاکرات بین الافغانی دوحه حمایت می کند اما طالبان باید به تعهداتش عمل کند.
به هر صورت اگرچه گفته می شود که جو بایدن هم مانند ترامپ با حضور نیروهای امریکایی در افغانستان مخالف است اما اینکه در آینده چه تصامیمی قرار است در دولت بایدن در مورد ا فغانستان اتخاذ شود را گذشت زمان نشان خواهد داد.
آنچه امروز در حال اتفاق افتادن است فضایی مملو از نگرانی و ابهام است: از یک طرف تیم های مذاکره کننده حکومت و طالبان در دوحه به بن بست خورده اند، از طرف دیگر طالبان حملات تهاجمی و انتحاری خود را در افغانستان افزایش داده اند و از سوی دیگر ترامپی که با طالبان پیمان صلح امضا کرده بود کاخ سفید را ترک خواهد کرد.