ده ها هزار افغان که پس از تسلط طالبان بر کشورشان در ماه گذشته به کشورهای همسایه گریخته اند به طور فوری به محافظت بین المللی مهاجرت نیاز دارند.
آژانس مهاجرت سازمان ملل می گوید در بازه زمانی یکم جنوری تا بیست و دوم جولای سال 2021 میلادی و درست قبل از سرنگونی حکومت افغانستان به دست طالبان در حدود چهار هزار شهروند افغانی در کشورهای ایران، پاکستان و تاجیکستان آواره شده اند.
براساس داده های منتشر شده توسط کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل این عدد در بیست و دوم ماه سپتامبر به 35 هزار رسید که این خود افزایش تقریبا نه برابر را نشان می دهد.
به گفته این آژانس سازمان ملل بسیاری از این آوارگان تازه افغان که به نمایندگی های کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در ایران و پاکستان مراجعه می کنند فاقد مدرک هستند و تعداد زیادی از آوارگان فراری مصاحبه شده اذعان داشته اند که به دلیل ناامنی افغانستان را ترک کرده اند.
در سال جاری دست کم نوزده هزار و سی صد مهاجر تازه افغانستانی وارد ایران شده اند، ده هزار و هشت صد نفر به پاکستان رفته اند و پنج هزار و سی صد نفر دیگر به تاجیکستان وارد شده اند. آمار اضافه می کند عدد واقعی ممکن است بالاتر باشد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در عین حال به کشورهای منطقه هشدار می دهد در صورتی که افغانستان به ثبات و امنیت نرسد با یورش مهاجرین بیشتر امکان بحران های انسانی وجود دارد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل اما تاکید می کند عبورهای مرزی افغان ها برای ورود به کشورهای همسایه محدود شده است.
فیلیپو گراندی، رئیس کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، هفته گذشته از افغانستان و پاکستان بازدید نمود تا در مورد وضعیت در افغانستان و حمایت پاکستان از کمک ها و عملیات های جاری با مقامات پاکستانی گفت و گو کند.
گراندی از قدرت های جهانی خواست با طالبان در مورد ارائه تسهیل خدمات عمومی اساسی گفت و گو نمایند در غیر اینصورت با مشکلات جدی در دولت داری مواجه خواهند شد.
وی تاکید کرد جامعه بین الملل می بایست مسیر ها و راه های لازم برای اقدام در مورد افغانستان را پیدا کنند.
به گفته وی به دلیل وخامت ناگهانی اوضاع در افغانستان و سقوط دولت کابل ارائه خدمات عمومی مانند خدمات صحی و آموزشی متوقف شده است و اگر اقدامات لازم صورت نگیرد بحرانی اتفاق می افتد که از بسیار کلان تر از بحران انسانی ست.
تازه ترین گزارش کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل نشان می دهد مهاجرین افغان اصولا از راه های پر خطر زمینی برای ورود به ایران استفاده می کنند اما ورود به پاکستان از طریق مرز بالاتر از سطوح نرمان ارزیابی نشده است.
جنگ و سقوط دولت و تسلط طالبان همچنین سبب بی جا شدن نزدیک به سه و نیم میلیون شهروند افغانستانی شده و مردم خانه و کاشانه خود را رها کرده به نقاط دیگر در افغانستان فرار کرده اند.
البته در دو ماه گذشته و همزمان با تشدید حملات طالبان علیه دولت قبلی افغانستان و به دنبال آن کنترل تمام افغانستان نزدیک به سی صد و چهل هزار افغانستانی از کشور فرار کرده اند.
سید ناصر عطایی -کابل